Julkaistu    |  Päivitetty 
Pietari Korkalainen

Kansainvälisiä tuulia koululla

Wilma Pursiainen ja Emilia Pyykönen hakivat kansainvälisyyttä Eramus+-projektista. Pietari Korkalainen Wilma Pursiainen ja Emilia Pyykönen hakivat kansainvälisyyttä Eramus+-projektista.

Kirkkokadun yläkoululla Nurmeksessa on vuosina 2015–2017 ollut käynnissä kansainvälinen Erasmus+-projekti. Projektin toteutuksesta ovat vastanneet Kirkkokadun yläkoulun oppilaat sekä opettajista koostuva kansainvälisyystiimi Tiina Tunkkarin ja Anniina Nykäsen johdolla.

– Ideana projektissa on saada eurooppalaiset nuoret kohtaamaan toisensa ja oppimaan toisiltaan niin kieltä kuin kulttuuriakin sekä saada uutta tietoa projektin teemana olevista asioista. Projektin nimi No problems – just solutions kuvaa sen tavoitteita rohkaista nuoria kohtaamaan arkisia haasteita ja ylittämään ne, Nykänen kuvailee.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Projektissa on mukana Kirkkokadun koulun lisäksi koulut Tanskasta, Ranskasta, Mallorcalta, Italiasta, Portugalista ja Itävallasta. Muihin kouluihin on tehty reissuja, joilla nuoret ovat päässeet tutustumaan paikallisiin ihmisiin sekä heidän elämäänsä ja arkeensa asumalla perheissä ja käymällä sikäläisten nuorten kanssa koulua.

Vastavuoroisesti Suomessa vierailevat nuoret on majoitettu oppilaiden perheissä ja he ovat päässeet tutustumaan suomalaiseen kouluun ja arkeen.

Tärkeä osa opetusta

Tämänhetkinen Erasmus+-projekti on jo toinen EU-rahoitteinen kansainvälisyysprojekti Kirkkokadun koululla. Projektien ansiosta kaikkiaan noin 80 Kirkkokadun yläkoulun oppilasta on päässyt vierailemaan ja tutustumaan eri maihin ympäri Eurooppaa.

Tiina Tunkkarin mukaan kansainvälisillä projekteilla on Nurmeksen nuorille suuri merkitys, sillä Nurmes sijaitsee kaukana muusta Euroopasta. Kaukainen sijainti on myös asia, joka huomioidaan Erasmus-rahoitusta myönnettäessä.

– Kansainvälisyydestä on tullut tärkeä osa koulun opetus- ja kasvatustyötä. Se tukee monin tavoin opetussuunnitelman tavoitteita ja on juuri sitä ainerajat ylittävää ilmiö-oppimista, jota uudistuneessa opetussuunnitelmassa tavoitellaan, Tunkkari kertoo.

Kirkkokadun koululla on parin vuoden ajan ollut projektin toteutuksen tukena valinnaisaineryhmä, johon kuuluvat oppilaat ovat päässeet kaksi tuntia viikossa tekemään projektiin liittyviä tehtäviä ja oppimaan kansainvälisyydestä.

– Projektin parasta antia on ollut nähdä, kuinka omat oppilaamme ottavat vastuuta, selviytyvät maailmalla ja kasvavat rohkeammiksi ja itsenäisemmiksi, sanoo kurssin opettaja Anniina Nykänen.

Arkea ulkomailla

Nuoret hakivat projektiin mukaan kiinnostuksesta päästä ulkomaille ja tutustua uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriin.

– Halusin todella paljon ulkomaille ja tutustuakaan uusiin ihmisiin, Teemu Säppi kertoo.

Parasta projektissa Säpin mielestä oli se, että joutui puhumaan vieraalla kielellä oppien samalla englantia ja vähän italiaa.

– Opin projektissa sen, että ystävät ovat todella tärkeitä ja että kohteliaisuus on tärkeä asia.

Projektiin osallistuneen Mikael Mielosen mielestä kansainvälisyys on tärkeää, jotta ymmärtäisi paremmin, minkälaista elämä on muualla maailmassa. Nuoret saivat uutta näkökulmaa myös omaan kotimaahansa. Esimerkiksi Wilma Pursiainen vieraili Wienin kalliissa yksityiskoulussa. Hänen mukaansa kuri oli paljon tiukempi siellä kuin suomalaisessa koulussa.

– Opin arvostamaan suomalaista kulttuuria ja ystävällisyyttä, Emilia Pyykönen sanoo.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Ekstrovertti vai introvertti? Tällä yksinkertaisella kysymyksellä teemme toisistamme monia nopeita päätelmiä. Sinällään kysymys on aivan tavallinen. V...
Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...