Julkaistu 
Lotta Loikkanen

Juulia Kotkot ja Herkkä Koponen ovat kesäkaupunkilaisia

Ystävykset Silja Suhonen ja Iida Kuittinen seuraavat Juulian ja Herkän edesottamuksia ja pitävät ne poissa kasvimaalta. Lotta Loikkanen Ystävykset Silja Suhonen ja Iida Kuittinen seuraavat Juulian ja Herkän edesottamuksia ja pitävät ne poissa kasvimaalta.

Nurmeksen keskustassa kävellessä saattaa kuulla erikoisia ääniä. Valittava ujellus lähtee ehkä munintaa suorittavasta Herkkä Koposesta. Tai sitten ääntä pitää Juulia Kotkot, joka kurnuttaa tyytyväisenä huomatessaan ruoka-astian lähestyvän. Tiukempisävyistä kotkotusta kuuluu, kun edellä mainitut rouvat ojentavat nuorikkoja, Ansela Merkeliä ja Linda Laalaata.

Juulia, Herkkä, Ansela ja Linda ovat kesäkanoja. Kanojen hoidosta vastaa 9-vuotias Silja Suhonen vanhempiensa Anun ja Sepon kanssa. Juulia ja Herkkä ovat kauppalassa jo toista kesää, nelikuiset Ansela ja Linda ovat nuorikkoja, jotka pikkuhiljaa vasta aloittavat munimisen. Kanat ovat Suomen oloihin hyvin sopeutuneita maatiaiskanoja, Alhon kantaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Maatiaiskanoilla on oma säilytysohjelma. Ne polveutuvat satoja vuosia Suomessa olleista yksilöistä, jotka ovat kestäneet kylmät talvet ja ajat, jolloin ruokaa oli niukasti, Anu Suhonen kertoo.

Siljan kavereilla on kanoja, ja äidillekin kanat ovat tuttuja lapsuudesta. Kesäkanojen hankkimista ei siis ujosteltu.

– Kanoja on näissä pihoissa alkujaankin ollut, joten ei sitä tarvinnut kauaa miettiä. Kukkoa ei kaupungissa voi pitää, joten lauman on oltava aika pieni, Anu Suhonen kertoo.

Silja huolehtii mielellään kanoista, sillä niiden tekemisiä on hauska seurata.

– Kun kanat juovat, ne ottavat vettä suuhun ja nostavat päätään näin, että se valuu alas, hän näyttää.

Kesän jälkeen kanat palaavat perhetuttujen omistamaan talvikanalaan, ja Suhosten pihassa johtajina toimivat Juulia ja Herkkä joutuvat rivikanan rooliin.

– Täällä ne kuvittelevat olevansa pomoja, mutta siellä on vanhempia kanoja, jotka palauttavat ne järjestykseen, Anu Suhonen sanoo.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...