Julkaistu 
Lotta Loikkanen

Juulia Kotkot ja Herkkä Koponen ovat kesäkaupunkilaisia

Ystävykset Silja Suhonen ja Iida Kuittinen seuraavat Juulian ja Herkän edesottamuksia ja pitävät ne poissa kasvimaalta. Lotta Loikkanen Ystävykset Silja Suhonen ja Iida Kuittinen seuraavat Juulian ja Herkän edesottamuksia ja pitävät ne poissa kasvimaalta.

Nurmeksen keskustassa kävellessä saattaa kuulla erikoisia ääniä. Valittava ujellus lähtee ehkä munintaa suorittavasta Herkkä Koposesta. Tai sitten ääntä pitää Juulia Kotkot, joka kurnuttaa tyytyväisenä huomatessaan ruoka-astian lähestyvän. Tiukempisävyistä kotkotusta kuuluu, kun edellä mainitut rouvat ojentavat nuorikkoja, Ansela Merkeliä ja Linda Laalaata.

Juulia, Herkkä, Ansela ja Linda ovat kesäkanoja. Kanojen hoidosta vastaa 9-vuotias Silja Suhonen vanhempiensa Anun ja Sepon kanssa. Juulia ja Herkkä ovat kauppalassa jo toista kesää, nelikuiset Ansela ja Linda ovat nuorikkoja, jotka pikkuhiljaa vasta aloittavat munimisen. Kanat ovat Suomen oloihin hyvin sopeutuneita maatiaiskanoja, Alhon kantaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Maatiaiskanoilla on oma säilytysohjelma. Ne polveutuvat satoja vuosia Suomessa olleista yksilöistä, jotka ovat kestäneet kylmät talvet ja ajat, jolloin ruokaa oli niukasti, Anu Suhonen kertoo.

Siljan kavereilla on kanoja, ja äidillekin kanat ovat tuttuja lapsuudesta. Kesäkanojen hankkimista ei siis ujosteltu.

– Kanoja on näissä pihoissa alkujaankin ollut, joten ei sitä tarvinnut kauaa miettiä. Kukkoa ei kaupungissa voi pitää, joten lauman on oltava aika pieni, Anu Suhonen kertoo.

Silja huolehtii mielellään kanoista, sillä niiden tekemisiä on hauska seurata.

– Kun kanat juovat, ne ottavat vettä suuhun ja nostavat päätään näin, että se valuu alas, hän näyttää.

Kesän jälkeen kanat palaavat perhetuttujen omistamaan talvikanalaan, ja Suhosten pihassa johtajina toimivat Juulia ja Herkkä joutuvat rivikanan rooliin.

– Täällä ne kuvittelevat olevansa pomoja, mutta siellä on vanhempia kanoja, jotka palauttavat ne järjestykseen, Anu Suhonen sanoo.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Ekstrovertti vai introvertti? Tällä yksinkertaisella kysymyksellä teemme toisistamme monia nopeita päätelmiä. Sinällään kysymys on aivan tavallinen. V...
Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...