Julkaistu    |  Päivitetty 
Pietari Korkalainen

Mopoilu on kuuma aihe Nurmeksessa

Tomi Roivaisen mielestä Nurmekseen pitäisi saada tiellä liikkujille yhteinen paikka, jossa voisi esimerkiksi rassata laitteita. Pietari Korkalainen Tomi Roivaisen mielestä Nurmekseen pitäisi saada tiellä liikkujille yhteinen paikka, jossa voisi esimerkiksi rassata laitteita.

Nuorten mopoilusta on syntynyt viimeaikoina kritiikkiä ja jaettuja mielipiteitä Nurmeksessa. Ihmisiä ärsyttää erityisesti mopojen ääni, varsinkin öisin. Monelle nuorelle mopolla ajaminen on kuitenkin tärkeä harrastus ja tapa viettää aikaa.

– Eivät mopoilijat ole ainoita törttöilijöitä liikenteessä. Aivan samalla tavalla autoilijat rikkovat liikennesääntöjä kuin mopoilijatkin, toteaa Nurmeksen ammattikoulua käyvä Tomi Roivainen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Mopoilijat ovat itsekin huomanneet viimeaikaisen kritiikin ja karsastuksen. Yläkoululainen Arsi Ruokolainen kertoo lukeneensa kritiikkiä erityisesti lehtien tekstiviestipalstoilta.

– Olen kokenut mopoilijoita kohtaan syrjintää, esimerkiksi ohittelua, vaikka olen nopeusrajoitusten mukaisesti ajanut. On kiilailuakin itselle sattunut, Roivainen kertoo.

Roivainen uskoo tämän johtuvan medioissa julkaistuista kirjoituksista, joissa usein leimataan kaikkia mopoilijoita. Yläkoululainen Ilari Kuvaja arvelee ainakin osan kritiikistä perustuvan ensimmäistä vuotta kortin omistaviin, joiden ajaminen voi mennä innostuksesta liian pitkälle.

Tunteet nousevat

– Poliisille tulevien ilmoitusten määrä häiritsevistä mopoilijoista ei kuitenkaan ole noussut, kertoo Nurmes–Lieksa-alueen tutkintajohtaja, rikoskomisario Kari Juntunen.

Kesällä ilmoituksia tulee Juntusen mukaan enemmän, mutta tämä johtuu mopoilijoiden suuremmasta määrästä kesäaikaan.

Juntusen mukaan ärtymystä voidaan vähentää välttämällä turhaa, meluisaa ja häiritsevää ajoa. Erityisesti suuremmalla porukalla ajaminen sekä kiihdyttely nostattavat Juntusen mukaan tunteita.

– Mopon täytyisi myös aina olla lain edellyttämässä kunnossa, Juntunen muistuttaa mopoilijoita.

Oma paikka

Juuassa kunnanjohtaja Markus Hirvonen lähti ratkomaan mopomiittien herättämää keskustelua osallistumalla itse mopolla nuorten menoihin. Juuassa tuli esille nuorten toivomus saada mopoilijoiden käyttöön oma alue, jossa mopolla saisi ihan luvan kanssa ajaa vapaammin.

Tomi Roivainen ehdottaakin myös Nurmekseen aluetta, joka kokoaisi mopoilijoiden lisäksi myös muita tiellä liikkujia yhteen. Paikassa voisi esimerkiksi rassata laitteita yhdessä.

– Mahdollisessa paikassa pitäisi pystyä myös harrastamaan asioita, jotka eivät sovellu päivittäiseen liikenteeseen, hän sanoo.

 

Kommentti: Suvaitsevaisuutta lisää

En itse harrasta mopoilua, joten tarkastelen asiaa tavallisen nurmeslaisen kaduntallaajan näkökulmasta. Mopojen meteli on todella yleinen ääni Nurmeksessa. Jatkuva mopon melu käy helposti hermoille, ja on helppo ymmärtää ihmisten ärsyyntyneisyys kiihdyttelevää mopoilijaa kohtaan.

Mopoilu on kuitenkin yleinen harrastus, joka tuo monet nurmeslaiset nuoret yhteen. Toivoisin siis ihmisten suvaitsevan liikenteeseen totuttelevia nuoria, mutta odottaisin myös mopoilijan ottavan huomioon muita kaupungissa asuvia ja pitämään metelin kohtuullisena, erityisesti yöaikaan.

Tomi Roivaisen ehdottama liikenteessä liikkuvien yhteinen toiminta voisi lisätä yhteisymmärrystä mopoilijoiden ja muun liikenteen välillä. Kannattaa myös muistaa, että niin kauan kuin kaduilta kuuluu mopojen pörinää, on paikkakunnalla myös nuoria.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Ekstrovertti vai introvertti? Tällä yksinkertaisella kysymyksellä teemme toisistamme monia nopeita päätelmiä. Sinällään kysymys on aivan tavallinen. V...
Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...