Julkaistu    |  Päivitetty 
Valtteri Leinonen

Netti pitää Ylä-Karjalan nuoria hereillä

Valtimolaiset yläkoululaiset Laura Hilonen (vas.), Enna Salmela ja Saana Korhonen laittavat digilaitteet pois hyvissä ajoin ennen yöunia. Valtteri Leinonen Valtimolaiset yläkoululaiset Laura Hilonen (vas.), Enna Salmela ja Saana Korhonen laittavat digilaitteet pois hyvissä ajoin ennen yöunia.

Uuden kouluterveyskyselyn mukaan nuorten univaikeudet ovat lisääntyneet Ylä-Karjalassa.

Valtimon yläkoululaisten uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen neljän vuoden aikana. 8.- ja 9.-luokkalaisista joka neljännellä on vaikeuksia päästä uneen vähintään kerran viikossa.

Kirkkokadun koulun ja Nurmeksen lukion oppilaista kolmannes nukkuu arkisin alle kahdeksan tuntia. Paikallisissa ammattiopistoissa jopa puolella unet jäävät alle kahdeksan tunnin.

Merkittävänä syynä kehitykselle voidaan pitää netin ja digitaalisten laitteiden lisääntynyttä käyttöä. Kouluterveydenhoitaja Niina Korhonen on nähnyt yhteyden laitteiden käytön ja yöunien laadun välillä.

– Hyvin moni nuori sanoo, että nukkumaanmeno venähtää, kun jää puhelimeen roikkumaan. Yöunet jäävätkin sitten lyhyiksi, Korhonen toteaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimon koulun 9.-luokkalaiset Saana Korhonen, Enna Salmela ja Laura Hilonen eivät tohdi arvioida netinkäyttönsä tuntimäärää.

– Paljon tulee oltua, läksyjäkin pitää tehdä netissä, Hilonen sanoo.

Valtimolaisilla ei kuitenkaan vaikuta olevan ongelmia puhelimen sulkemisessa illan tullen.

– Yhdeksän tai kymmenen aikoihin laitan puhelimen pois. Niihin aikoihin menen myös nukkumaan, Salmela kertoo.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...
Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...