Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Kuvaja

Ajankohtaisuus ja hauskuus vetävät

Jenna Tiainen (vas.), Viivi Piirainen ja Marjaana Kortelainen kertovat katsovansa videoita eniten puhelimesta. Elisa Kuvaja Jenna Tiainen (vas.), Viivi Piirainen ja Marjaana Kortelainen kertovat katsovansa videoita eniten puhelimesta.

Moni haluaa nykyään tallentaa ja jakaa elämäänsä sosiaalisen median kautta. Suosituimpiin jakokanaviin kuuluu esimerkiksi videopalvelu Youtube, jossa jokainen voi lisätä ja seurata haluamiaan videoita.

Seitsemäsluokkalaiset Jenna Tiainen, Marjaana Kortelainen ja Viivi Piirainen Kirkkokadun koululta kertovat katsovansa Youtube-videoita usein. Kortelaiselle ja Tiaiselle videoiden katsominen on rutiininomaista ja lähes päivittäinen harrastus. Piirainen katselee videoita harvemmin, yleensä noin muutaman kerran viikossa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Katson videoita komedian takia. Myös aiheet videoissa ovat mielenkiintoisia, Kortelainen selittää.

Yleinen videotyyppi on aihevideot, jossa tekijä keskittyy puimaan tiettyä aihetta.

– Ne on aika suosittuja. Nuoria kiinnostaa ajankohtaiset aiheet, kuten koulu, Tiainen kertoo.

– Niissä on aina erilaisia ja uusia juttuja, Kortelainen kommentoi.

Toinen yleinen videotyyppi ovat vlogit, joissa vloggaaja näyttää hetkiä elämästään. Vaikka vlogit painottuvat enemmän normaaliin arkeen, eivät tytöt niistä niin paljoa perusta.

– Pitää olla jotain erityistä, Piirainen kertoo vlogien vaatimuksista.

– Perusarki ei kiinnosta, klikkaan heti pois, Kortelainen jatkaa.

Tytöillä on muitakin vaatimuksia kuin sisällön laadukkuus.

– Hyvä kamera pitää olla, Kortelainen tiivistää.

Pienet miitit parhaita

Samaan aikaan, kun Youtube ja sen sisällöntuottajat eli tubettajat ovat keränneet suosiota, toiminta on myös myös kaupallistunut. Vuosien varrella on järjestetty pienempiä tapaamisia eli miittejä tubettajien ja katsojien kesken, mutta myös kiertueita, risteilyjä ja vuoden merkittävimpiin tube-tapahtumiin kuuluva Tubecon. Siellä nuoret seuraavat paneelikeskusteluja, tapaavat seuraamiaan tubettajia ja seuraavat monipuolista lavaohjelmaa.

– En oikein tykkää Tubeconista, tuntuu vähän rahan kerjuulta, Marjaana Kortelainen arvioi tapahtumaa.

Jenna Tiaisen mielestä pienemmät miitit ovat parempia. Niissä ei ole tungosta niin paljon kuin täydellä Hartwall-areenalla.

– Ehtii puhua ja ottaa kuvan, Kortelainen kommentoi.

Tube-tapahtumat kiertueita lukuunottamatta järjestetään pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, yleensä juuri Helsingissä. Siitäkään tytöt eivät pahemmin välitä.

– Lapista on hankala päästä tapahtumiin. Pitäisi olla lähempänä syrjäkyliä, esimerkiksi Joensuussa, Kortelainen ehdottaa.

Toinen Youtubea kaupallistava suuntaus ovat fanituotteet, joita löytyy yhä useammalta tubettajalta.

– En oikein tykkää, aika turhia. Kuitenkin niille, jotka tykkää tai fanittaa enemmän, on ihan hyvä, Viivi Piirainen sanoo.

Paljon kanavia

Jakamisen kulttuuri on hektisempää, mutta myös julkisempaa kuin koskaan ennen. Sisältö ei rajoitu vain tarkasti mietittyihin ja leikattuihin Youtube-videoihin, vaan sitä löytyy myös muista some-palveluista.

– Seuraamme tubettajia muuallakin kuin Youtubessa, Marjaana Kortelainen ja Jenna Tiainen kertovat.

Esimerkkejä näistä sovelluksista ovat Instagram ja Snapchat, joita kaikki tytöistä käyttävät.

– Videot ovat kuitenkin parhaita, koska niissä asioista kerrotaan laajimmin, Tiainen kommentoi.

– Instagramissa ja Snapchatissa saa tietää enemmän itse henkilöistä, vähän niin kuin lisäsisältöä, Kortelainen tiivistää.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Ekstrovertti vai introvertti? Tällä yksinkertaisella kysymyksellä teemme toisistamme monia nopeita päätelmiä. Sinällään kysymys on aivan tavallinen. V...
Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...