Julkaistu    |  Päivitetty 
Pietari Korkalainen

Sata vuotta Suomen tulevaisuutta

Sanni-Siiri Nykänen (vas.) ja Roosa Korhonen aikovat olla juhlimassa Suomen 200-vuotispäivää. Pietari Korkalainen Sanni-Siiri Nykänen (vas.) ja Roosa Korhonen aikovat olla juhlimassa Suomen 200-vuotispäivää.

Joulukuun 6. päivä juhlittiin Suomen sadatta itsenäisyyspäivää. Mutta minkälainen mahtaa Suomi olla sadan vuoden kuluttua, kun vietetään Suomi 200 -juhlia? Nurmeslaisilla nuorilla oli omat ajatuksensa asiasta, kun Ylä-Karjalan ja Nurmeksen 4H-yhdistyksen Mediatiimi kysyi käsityksiä tulevaisuudesta.

– Ihmisten elinikä jatkaa pitenemistä. Kyllä me saatamme olla elossa katsomassa niitä juhlia, arvelevat yläkoululaiset Sanni-Siiri Nykänen, Roosa Korhonen ja Sonja Olifrienko.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Metsät ovat varmaankin silloin huvenneet pois hakkuiden myötä, tytöt jatkavat.

Tytöt arvelevat myös, että ilmastonmuutos on muuttanut olosuhteita ja eläinlajeja on uhanalaistunut lisää. Tyttöjen näkemyksen mukaan ihmiset asuvat sadan vuoden päästä korkeissa rakennuksissa kaupungeissa. Ihmiset ovat heidän mukaansa myös todennäköisesti muuttaneet pois Nurmeksesta.

– Toisaalta voi tulla uusia työpaikkoja, jos innovoidaan lisää, esimerkiksi joitain energiamuotoja, tytöt pohtivat.

Pahoinvoiva valtio

Yläkoululainen Joona Kuokkanen sanoo Suomen olevan mahdollisesti tulevaisuudessa pahoinvointivaltio, kun ihmisten velat kasvavat liian pitkälle ja talous heikkenee. Erään yläkoululaisen mukaan Nurmeksesta on tullut sadan vuoden päästä hobittikylä, jossa asuu vain maanviljelijöitä ja erakoita.

Nuoret uskovat, että seuraavan sadan vuoden sisällä liikutaan lentävillä autoilla ja ihminen keksii itseään älykkäämmän robotin. Tekoäly ja robotit syrjäyttävät heidän mukaansa ihmiset.

Mahdollisuuksia ja uhkia

Nurmeksen lukion oppilaat visioivat myös tulevaisuuden Suomea. Pääasiassa lukiolaiset toivovat Suomen olevan edelleen tasa-arvoinen hyvinvointivaltio.

Lukiolaiset toivovat luonnon säilyvän puhtaana ja turvallisena. Monet lukiolaisista odottavatkin ekologisempaa teollisuutta ja siirtymistä sähköautojen käyttöön. Liikenteen toivottiin myös olevan organisoidumpaa parantuneen teknologian ansiosta. Uusia liikennemuotojakin arveltiin kehittyvän. Eräs lukiolainen poika toivoo tulevaisuudessa “päästötöntä, turvallista ja oikeasti toimivaa joukkoliikennettä”.

– Tulee mieleen robotteja työpaikoilla ihmisten sijasta. Veikkaan opettajien pysyvän kotona, kun opetetaan sähköisesti, miettii lukiolainen Aysima Yucel.

Yucel ajattelee myös kokeiden jäävän mahdollisesti pois opetuksesta tulevaisuudessa.

Lukiolaisetkin spekuloivat myös todennäköisiä uhkakuvia Suomen seuraavan sadan vuoden ajalle. Ilmastonmuutos ja sen rinnalla ympäristökatastrofit nousivat esille lukiolaisten mielestä. Terrorismia pidettiin niiden lisäksi mahdollisena uhkana tulevaisuudessa.

Lukiolaiset miettivät myös sodan mahdollisuutta seuraavan sadan vuoden aikana. Tälle mietittiin todennäköiseksi syyksi edellisten sotien unohtumista.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...