Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Kuvaja

Opintovalinnat nappiin – Ensimmäisen vuoden opiskelijoille opiskeleminen ei ole tuottanut suuria yllätyksiä

Meri Hämynen, Sanni Siivola ja Pihla Hiltunen pitävät alan valinnassa tärkeänä omaa kiinnostusta. Elisa Kuvaja Meri Hämynen, Sanni Siivola ja Pihla Hiltunen pitävät alan valinnassa tärkeänä omaa kiinnostusta.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon käynnistyy helmikuun loppupuolella. Alan ja oppilaitoksen valinta saattavat mietityttää vielä monia, mutta ainakin moni Riverian ammattiopiston Nurmeksen yksikön ja Nurmeksen lukion valinneista vaikuttaa tyytyväiseltä päätökseensä.

Heikki Soinisen, 16, odotukset rakennusalasta vastasivat hyvin todellisuutta. Soininen opiskelee ensimmäistä vuotta rakennusalan perustutkintoa Nurmeksessa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Parasta tässä alassa on se, että pääsee tekemään käsin, Soininen kertoo.

Alan hän valitsi kiinnostuksen perusteella. Suurempia yllätyksiä alasta ei päässyt syntymään.

– Tutustumiskäynneillä selvisi kaikki olennainen, Soininen selittää.

Soininen suosittelisi rakennusalaa heille, joita itse tekeminen kiinnostaa.

– Rakennusalallahan ei ole paljon teoriaa, esimerkiksi me ykköset ollaan rakennettu autotallia ammatillisilla tunneilla, hän tiivistää.

Oma kiinnostus ratkaisee

Pihla Hiltunen, 16, opiskelee ensimmäistä vuotta kokkialalla Nurmeksessa. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto oli helppo valinta Hiltuselle.

– Valitsin alan, koska minua on aina kiinnostanut ruuanlaitto ja olen viihtynyt keittiössä, Hiltunen kertoo.

Hiltunen luki paljon kokkialasta ja kuuli siitä myös perheenjäseniltään. Suuria yllätyksiä ei ole tullut opintojen aikana.

– Tähän asti odotukset ovat toteutuneet. Parasta tässä alassa on ruuanlaitto. Kun se kiinnostaa, niin oppii kaikkea uutta, mistä on hyötyä, hän sanoo.

Peruskoulun päättyessä moni saattaa hakea opiskelemaan muille paikkakunnille, mutta Hiltunen on viihtynyt Nurmeksessa hyvin.

– Nurmeksessa on hyvä opiskella ehkä sen takia, että perhe ja kaikki kaverit ovat täällä.

Hiltunen korostaa alan valinnassa oman kiinnostuksen merkitystä. Parasta on pyrkiä sinne, mikä itseään kiinnostaa, eikä vain siksi, että kaverit hakevat tietylle alalle.

– Ammattikoulu ja muut koulut ovat kuitenkin pelkästään omaa itseä varten, Hiltunen muistuttaa.

Helpompaa kuin luuli

Lukiolaiset Meri Hämynen, 16, ja Sanni Siivola, 16, päätyivät molemmat opiskelemaan Nurmeksen lukioon. Tyttöjen odotukset opiskelusta ovat toteutuneet lähes kokonaan.

– Kauhukuvat eivät ole onneksi toteutuneet. Koulu on ollut helpompaa kuin kuvittelin, Hämynen iloitsee.

Siivola on samaa mieltä. Sen suurempia yllätyksiä ei ole ilmennyt.

– Onhan tämä ollut vaativampaa kuin yläasteella, hän kuitenkin myöntää.

Samanlaisuutta yläasteen ja lukion välillä ovat tuoneet tuttuja opettajat, joista osa on opettanut Siivolaa jo peruskoulussa.

– Lukujärjestyksessä on kuitenkin enemmän vaihtelua, joten ei ole koko ajan samoja aineita, Siivola kertoo lukion hyväksi puoleksi.

Molemmat mainitsevat myös hyvän ryhmähengen.

Nurmeksessa opiskelu on ollut molemmille mieluista. Hämynen, joka asuu Valtimolla, kertoo Nurmeksessa opiskelun vaatineen kuitenkin totuttelemista.

– Koulumatka oli yläasteella vain 600 metriä. Mutta äiti käy Nurmeksessa töissä, joten pääsen usein hänen kyydillään kouluun ja kotiin. Bussilla pääsee myös hyvin, hän sanoo.

Molemmat tytöistä haluavat rohkaista lukioon hakevia opiskelijoita. Hämysen mielestä lukio ei lopulta ole niin vaikeaa, kunhan vain yrittää. Siivola taas ohjeistaa miettimään lukion jälkeistä alaa jo ensimmäisellä luokalla, niin kurssit voi valita paremmin.

– Koulu on tärkeää, mutta pitää nauttia muustakin elämästä, Hämynen muistuttaa vielä hymysuin.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...