Julkaistu 
Marianne Haverinen

Nuoret ehdottavat Valtimolle uutta laavua ja kansalaistoria – Nurmeksessa kiikarissa moottoriurheilu

Valtimon nuoret ja päättäjät yhteisessä pöydässä. Marianne Haverinen Valtimon nuoret ja päättäjät yhteisessä pöydässä.

Viime tiistaina Valtimon kuntalaisten talolla tehtiin historiaa. Tiettävästi ensimmäistä kertaa kunnan päättäjät ja nuoret istuivat saman pöydän ääreen puhumaan Valtimon kehittämisestä. Yhtä harvinainen tilaisuus järjestettiin marraskuussa Nurmeksessa. Nuoria ja päättäjiä yhteen on potkinut Hyvärilän nuorisokeskus, joka pyrkii lisäämään nuorten osallisuutta Innostavaa yhteistyötä -kehityshankkeessa.

– Haluttiin myös kartoittaa, miten nuoret näkevät alueen palvelut, ja voisiko nuorisokeskus vastata tarpeisiin yhteistyössä kuntien kanssa, kertoo hankekoordinaattori Marja Moisala.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Keskustelu on tarkoitettu myös kasvatustilanteeksi nuorille.

– He harjoittelevat vuorovaikutusta ja poliittista vaikuttamista.

Päällekkäisyyksien vuoksi Valtimolla oli paikalla vain kaksi yläkoululaista ja viisi ammattiopiston opiskelijaa. Päättäjiä pöydän ääreen oli saatu viisi.

Valtimolla nuoret toivoivat Lokkiharjulle uutta laavua palaneen tilalle. Päättäjät peräänkuuluttivat nuorilta apua laavun rakentamisessa, jotta hekin sitoutuisivat pitämään siitä parempaa huolta. Nuoret lupasivat tehdä laavusta kuntalaisaloitteen ja kerätä nimilistan talkoisiin.

Kirkonkylää nuoret kehittäisivät hyödyntämällä tyhjiä liiketiloja.

– Keskustassa on masentavan näköistä, kun on tyhjiä rakennuksia. Näyttää autiolta, alusti nuorisovaltuuston puheenjohtaja Siiri Hakkarainen.

Nuoret esittivät entisestä K-marketista kansalaistoria, jossa 4H-yrittäjät voisivat pitää kahvilaa ja taidenäyttelyitä. Keskustelussa K-market jätettiin sivuun sisäilmaongelmien vuoksi, ja tilalle nostettiin entinen Irmuska ja vanha puukoulu.

Nurmeksessa nuorten toiveet olivat liian laajoja toteutettavaksi. Nuoret toivoivat kauppakeskusta ja koulujen loma-aikojen muuttamista, joihin kaupungilla ei ole sananvaltaa. Loma-ajoissa toiveina oli yhdistää joulu- ja hiihtolomat ja siirtää kesälomaa myöhemmäksi.

– Nuoret saivat nostaa esille mitä vain, emmekä ohjailleet. Siten he oppivat, mihin asioihin kunta voi vaikuttaa ja mihin ei, Marja Moisala selittää.

Nuoret esittivät myös moottoriurheilun olosuhteiden kehittämistä. Toiveissa oli jäärata, lisää moottorikelkkareittejä sekä alennusta reittilupamaksuihin.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...