Julkaistu 
Marianne Haverinen

Nuoret ehdottavat Valtimolle uutta laavua ja kansalaistoria – Nurmeksessa kiikarissa moottoriurheilu

Valtimon nuoret ja päättäjät yhteisessä pöydässä. Marianne Haverinen Valtimon nuoret ja päättäjät yhteisessä pöydässä.

Viime tiistaina Valtimon kuntalaisten talolla tehtiin historiaa. Tiettävästi ensimmäistä kertaa kunnan päättäjät ja nuoret istuivat saman pöydän ääreen puhumaan Valtimon kehittämisestä. Yhtä harvinainen tilaisuus järjestettiin marraskuussa Nurmeksessa. Nuoria ja päättäjiä yhteen on potkinut Hyvärilän nuorisokeskus, joka pyrkii lisäämään nuorten osallisuutta Innostavaa yhteistyötä -kehityshankkeessa.

– Haluttiin myös kartoittaa, miten nuoret näkevät alueen palvelut, ja voisiko nuorisokeskus vastata tarpeisiin yhteistyössä kuntien kanssa, kertoo hankekoordinaattori Marja Moisala.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Keskustelu on tarkoitettu myös kasvatustilanteeksi nuorille.

– He harjoittelevat vuorovaikutusta ja poliittista vaikuttamista.

Päällekkäisyyksien vuoksi Valtimolla oli paikalla vain kaksi yläkoululaista ja viisi ammattiopiston opiskelijaa. Päättäjiä pöydän ääreen oli saatu viisi.

Valtimolla nuoret toivoivat Lokkiharjulle uutta laavua palaneen tilalle. Päättäjät peräänkuuluttivat nuorilta apua laavun rakentamisessa, jotta hekin sitoutuisivat pitämään siitä parempaa huolta. Nuoret lupasivat tehdä laavusta kuntalaisaloitteen ja kerätä nimilistan talkoisiin.

Kirkonkylää nuoret kehittäisivät hyödyntämällä tyhjiä liiketiloja.

– Keskustassa on masentavan näköistä, kun on tyhjiä rakennuksia. Näyttää autiolta, alusti nuorisovaltuuston puheenjohtaja Siiri Hakkarainen.

Nuoret esittivät entisestä K-marketista kansalaistoria, jossa 4H-yrittäjät voisivat pitää kahvilaa ja taidenäyttelyitä. Keskustelussa K-market jätettiin sivuun sisäilmaongelmien vuoksi, ja tilalle nostettiin entinen Irmuska ja vanha puukoulu.

Nurmeksessa nuorten toiveet olivat liian laajoja toteutettavaksi. Nuoret toivoivat kauppakeskusta ja koulujen loma-aikojen muuttamista, joihin kaupungilla ei ole sananvaltaa. Loma-ajoissa toiveina oli yhdistää joulu- ja hiihtolomat ja siirtää kesälomaa myöhemmäksi.

– Nuoret saivat nostaa esille mitä vain, emmekä ohjailleet. Siten he oppivat, mihin asioihin kunta voi vaikuttaa ja mihin ei, Marja Moisala selittää.

Nuoret esittivät myös moottoriurheilun olosuhteiden kehittämistä. Toiveissa oli jäärata, lisää moottorikelkkareittejä sekä alennusta reittilupamaksuihin.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...