Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Kuvaja

Yksipuolista elämän kuvaamista – "Somen antama kuva elämästä on usein ruusuilla tanssimista"

Nurmeslaissyntyinen Silja Tolvanen ei tunne jäävänsä mistään sivuun ilman sosiaalista mediaa. Elisa Kuvaja Nurmeslaissyntyinen Silja Tolvanen ei tunne jäävänsä mistään sivuun ilman sosiaalista mediaa.

Nurmeslaislähtöisen, Joensuussa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Silja Tolvasen, 17, elämässä sosiaalisella medialla ei ole keskeistä roolia. Muutamissa käyttöön valikoituneissa sovelluksissa tärkeää on kommunikoimisen helppous ja yksinkertaisuus.

– Esimerkiksi Snapchatissa viestiminen on helppoa, siellä on hyvä sopia nopeasti tapaamisia kaverien kanssa. Siellä ei pidetä yllä niin sanotusti ylimääräisiä ihmissuhteita, siellä ei tarvitse miellyttää ketään, Tolvanen avaa kriteereitään palvelulle.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Sosiaalisessa mediassa osallistuminen vaatii usein oman elämän jakamista tavalla tai toisella: kuvina, teksteinä tai videomuodossa. Tolvanen ei pidä kuvien ottamisesta, joten se on sulkenut pois esimerkiksi kuvanjakopalvelu Instagramin.

– Sovelluksella on myös maine sellaisena hienostelusivustona, jossa jaetaan kuvia “täydellisestä elämästä”.

Sosiaalista mediaa kritisoidaankin usein yksipuolisesta elämän kuvaamisesta. Somessa annetaan näkyä vain hyvät puolet. Tolvasen mielestä kritiikki on totta.

– Somen antama kuva elämästä on usein ruusuilla tanssimista, Tolvanen tiivistää.

Ruusuisen kuvan toiselle puolelle voi olla hankalaa nähdä. Täydellisyyden tavoittelu voi hänen mielestään olla haitallista joillekin ihmisille.

– Etenkin heille, joilla ei ole hyvää itsetuntoa. Jotkut vertaavat liikaa sitä, miltä itse näyttävät muille, eivätkä luota itseensä, Tolvanen harmittelee.

Onneksi toisintekijöitäkin löytyy. Kaikki eivät lähde tavoittelemaan täydellisen elämän perikuvaa, vaan päinvastoin pyrkivät muokkaamaan käsitystä toisenlaiseksi. Tolvanen nostaa esille erään ystävistään positiivisena esimerkkinä.

– Esimerkiksi Mimosa Kokko laittaa kuvia someen vain sen takia, että hän itse pitää niistä.

Herättää ihmetystä

Sosiaalisen median käyttämättömyys voi joskus herättää Silja Tolvasen mukaan ihmetystä.

– Etenkin uudet ihmiset kysyvät heti asiasta, ihmettelevät, miksi en käytä somea. Joskus jotkut ovat jopa yrittäneet syyllistää käyttämään sanomalla, ettei heihin saa yhteyttä muuten.

Omat kaverit kuitenkin suhtautuvat asiaan hyvin ja selittävät Tolvaselle esimerkiksi netti-ilmiöitä, jos Tolvanen ei itse tiedä heti, mistä puhutaan.

Tolvasen mukaan sosiaalisessa mediassa on myös hyviä puolia.

– Joillakin kavereilla on paljon kavereita somesta, Tolvanen mainitsee.

Lähdekritiikki puuttuu

Valtimolainen Hanna Nevalainen, 18, korostaa Silja Tolvasen tapaan yhteydenpitoa käyttämissään palveluissa. Esimerkiksi Facebook on hyödyllinen ulkomaalaisten kavereiden kanssa viestimisessä ja tapahtumien ilmoittamisessa.

– Somessa on ehkä helpompi seurata ajankohtaisia ilmiöitä, joista on kiinnostunut, Nevalainen vertaa sosiaalista ja perinteistä mediaa keskenään.

Hän käyttää sosiaalista mediaa esimerkiksi urheilun seuraamiseen. Sosiaalisen median poissaolo ei näy merkittävästi Nevalaisen elämässä.

– Ehkä joissain tilanteissa ihmiset ovat puhelimella ja somessa, vaikka voisivat olla ihan konkreettisesti sosiaalisia, Nevalainen kritisoi.

Muita haittoja ovat liiallinen ruutuaika ja lähdekritiikin ajoittainen puuttuminen.

– Siellä leviää sellaisia epämääräisiäkin ilmiöitä ja virheellistä tietoa.

Harrastusten ja urheilun täyttämää elämää elävä Nevalainen käyttää somesta vapautuvan ajan hyödyksi.

– Ehkä vähemmän somen käytön ansiosta jää aikaa muille harrastuksille ja “aidoille” ihmissuhteille, joita some ei voi korvata, Nevalainen listaa hyötyjä.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...