Julkaistu    |  Päivitetty 
Siiri Hakkarainen

Pienin päätöksin eteenpäin – Ilmastonmuutos huolestuttaa myös valtimolaisia nuoria

Moni valtimolainen nuori on vähentänyt lihan syöntiä torjuakseen ilmastonmuutosta. Siiri Hakkarainen Moni valtimolainen nuori on vähentänyt lihan syöntiä torjuakseen ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutos on ollut paljon pinnalla tänä vuonna, varsinkin lokakuussa hallitusten välisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n julkaiseman raportin jälkeen. Raportin mukaan lämpötila nousee 1,5 astetta vuosisadan puoliväliin mennessä, mikäli lämpeneminen jatkuu nykyistä vauhtia.

Monet nuoret Valtimolla ja Joensuussa ovat huolestuneita tilanteesta. Kaksi Valtimon koulun kahdeksannen luokan oppilasta kertoo kuulleensa tilanteesta median ja koulun kautta ja pelkäävänsä seurauksia, jos tilanteelle ei tehdä jotain.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ihmisten pitäisi vähentää saasteita, pitää parempaa huolta luonnosta ja roskata vähemmän, sanovat Valtimon koulun 9.-luokkalaiset Salla-Mari Nevalainen ja Enni Pelkonen.

He lisäävät myös, että koulussa ei opeteta asiasta tarpeeksi.

Yhdessä isoja

Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen pienillä päätöksillään, ja monet ovat myös muuttaneet tapojaan. Valtimolaisista nuorista jotkut kertovat esimerkiksi vähentäneensä lihan syöntiä ja muovin käyttöä sekä alkaneensa suosia kotimaisia tuotteita.

– Suhtaudun ilmastonmuutokseen vakavasti, mutta en anna sen vaikuttaa koko elämääni, sanoo 19-vuotias joensuulainen Hilja Ingerö.

Ingerö kertoo yrittävänsä vähentää hiilijalanjälkeään arkisilla asioilla, kuten kierrättämisellä ja sähkönkulutuksen pienentämisellä. Hän on myös vähentänyt prosessoitujen lihatuotteiden syömistä ja tilaa lihat nykyään kotimaisilta luomutiloilta.

– Ilmastonmuutoksen torjumisessa voisi jokainen olla edes pieneltä osalta mukana. Ihminen voi vaikuttaa siihen, mitä tulevan pitää. Kierrättäminen ja yksityisautoilun vähentäminen olisivat helppoja tapoja vaikuttaa arjessa, toteaa joensuulainen 17-vuotias Neea Paakki.

Suomen asukasluku on pieni, joten myös kokonaispäästömme ovat maailman mittakaavassa pienet. Yksittäiset suomalaiset kuitenkin tuottavat paljon päästöjä muihin maihin verrattuna.

– Isojen maiden konkreettiset teot ovat todella tärkeitä, mutta yhteistyöllä saadaan kunnolla vaikutettua tilanteeseen. Pienet maat ovat yhdessä isoja, sanoo Valtimon koulua käyvä 9.-luokkalainen Kiia Korhonen.

– Ilmastonmuutokseen pitäisi herätä. Ihmiset ajattelevat aivan liian usein niin, että muut kyllä tekevät asialle jotain, lisää 9.-luokkalainen Enni Pääkkönen.

 


 

Kommentti: Ulos mukavuusalueelta

Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon eri paikoissa, mutta monet tahot puhuvat asioista melko dramaattiseen ja jopa pelottavaan sävyyn. Faktat aiheuttavat pelkoa, ja mediassa yritetään korostaa tilanteen vakavuutta. Valitettavan yleinen ajattelumalli on se, että toivo on jo menetetty ja asialle ei voi enää tehdä mitään.

Tämä ei ole totta, mutta totuus on se, että jos tilanne halutaan korjata, tarvitaan suuria globaaleja muutoksia. Jos tahdomme muutosta, viimeistään nyt on aika astua ulos mukavuusalueiltamme ja tehdä jotain tilanteen hyväksi.

Kouluissa ilmastonmuutoksesta opetetaan harmillisen vähän. Opetuksen pitäisi olla mielestäni laajempaa, ja asiasta pitäisi puhua kannustavammin. Samalla tulisi kuitenkin korostaa sitä, että tilanne on vakava. Asialle on pakko tehdä jotain, ja nuorille tiedon saaminen voisi auttaa.

Ihmisten tulisi miettiä tämän hetken lisäksi myös tulevaisuutta. Tämän hetken päätökset vaikuttavat suoraan tulevien sukupolvien elämään. Kun menet kauppaan, valitse ulkomaalaisten tuotteiden sijaan kotimaiset tuotteet, ja ehkäpä autolla ajamisen sijaan pyöräile tai kävele.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tänä syksynä on puhututtanut alaikäisten kuljettajien turvallisuus. Vuonna 2018 alaikäisten ajopoikkeuslupien hakeminen helpottui, jolloin lupahakemus...
Kuvittele kulkevasi betonielementeistä rakennetulla kerrostaloalueella kapeaa jalankulkijoille tarkoitettua väylää. On kuuma, mutta aurinkoa ei näy, k...
Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi kirjoitan tänään tyttöydestä. Vielä muutama vuosi sitten olisin...