Julkaistu    |  Päivitetty 
Siiri Hakkarainen

Solmuja ja vaeltamista – Partiossa oppii kärsivällisyyttä ja sitkeyttä

Partion ohjaamiseen kuuluu viikoittaisten kerhokertojen suunnittelu ja vetäminen. Kuvassa ovat Senni Korhonen (vas.), Nelli Tuovinen, Martta Ahonen ja Isabella Vaara. Siiri Hakkarainen Partion ohjaamiseen kuuluu viikoittaisten kerhokertojen suunnittelu ja vetäminen. Kuvassa ovat Senni Korhonen (vas.), Nelli Tuovinen, Martta Ahonen ja Isabella Vaara.

Nurmeksen Partiolaiset -lippukuntaan kuuluvan Martta Ahosen mukaan partiossa oppii erilaisia elämäntaitoja. Ahonen on toiminut ohjaajana partiossa viisi vuotta ja oppinut muun muassa kärsivällisyyttä, erilaisten ihmisten kanssa toimimista, keskustelutaitoja ja sitkeyttä.

– Partio ei ole pelkkää solmujen solmimista, hän naurahtaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Viimeiset 2,5 vuotta Ahonen on ohjannut 6–10-vuotiaiden ryhmää.

– Ryhdyin ohjaajaksi, koska halusin antaa lapsille mahdollisuuden harrastaa partiota ja minua kiinnosti lasten kanssa työskentely. Lisäksi halusin ottaa enemmän vastuuta.

Iso osa elämää

Ohjaamiseen kuuluu monenlaisia asioita, kuten leirien ja merkkien suunnittelu, lasten vanhempien kanssa viestiminen, viikottaiset kerhokerrat sekä muunlaiset vastuut.

– Se on haastavaa mutta mukavaa. Välillä vaatii paljon, mutta myös antaa, kun näkee lasten ilon ja oppimisen, Martta Ahonen kuvailee.

– Paras osa partion ohjaamisessa on suunnittelu ja se, kun näkee oman käden jälkensä ja että tehty työ on onnistunut.

Partiosta saa Ahosen mukaan myös monia hienoja muistoja. Porukassa käydään leireillä ja vaelluksilla.

– Paras muistoni partiolaisena on se, kun olimme ensimmäisellä vaelluksella Saariselällä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Siellä oli vain meitä vanhempia, ja pääsi ylittämään itsensä. Ohjaajana paras muisto on, kun oli sudenpentujen ensimmäinen talvileiri ja kaikki halusivat nukkua minun vieressäni, Ahonen muistelee.

– Olen saanut partiosta kavereita, ja se on iso osa elämääni, hän lisää.

Hyvärilässä ryskettä

Ensi kesänä Nurmeksen partiorintamalla tapahtuu. Järvi-Suomen partiolaisten neljäs piirileiri, Ryske'19 järjestetään heinäkuun lopussa Hyvärilässä. Leirille odotetaan noin 2 000 leiriläistä niin Suomesta kuin ulkomailta. Martta Ahonen uskoo, että leirillä on hauskaa ohjelmaa ja hyvä tunnelma.

– En ole ennen ollut, mutta olen kuullut aina tarinoita piirileireistä ja nyt odotan innolla, että pääsen sinne. Siellä pääsee näkemään vanhoja partiokavereita ja saamaan uusia kavereita. Saa olla samasta harrastuksesta kiinnostuneiden parissa.


Kommentti: Partiossa oppii hyödyllisiä perustaitoja

Partio on syystäkin arvostettu harrastus. Partiolaisten arvot ja ihanteet ovat hyviä elämäntaitoja. Arvoihin kuuluu muun muassa muiden ihmisten ja luonnon kunnioitus, vastuun tunteminen ja toimeen tarttuminen, ympäristön suojelu, luotettavuus sekä itsensä parantaminen ihmisenä. Partioihanteet ja -tunnus ovat yhteiset kaikille maailman partiolaisille.

Partio on hieno, perinteikäs mutta nykyaikaankin soveltuva harrastus. Sitä voisi tuoda esiin enemmänkin, jotta myös ihmiset, jotka eivät siitä välttämättä niin paljon tiedä, voisivat mahdollisesti löytää uuden harrastuksen.

Kaupungin lapsille partio voi olla erittäin hyvä tapa tutustua luontoon, jos sen lähellä ei välttämättä asu. Partiossa oppii perustaitoja, jotka voivat tulla hyödyksi. Ensiaputaidot, tulenteko ja luonnossa liikkuminen ovat kaikki asioita, jotka on hyvä osata. Käyttipä tulentekotaitoaan makkaran paistoon laavulla tai talvella lämmön ja valon hakemiseen, siitä on edelleen oma hyötynsä.

Kun kerran liittyy partioon, on partiolainen koko elämänsä ajan.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...