Julkaistu    |  Päivitetty 
Anni Räsänen, Veera Holopainen

"Ei kannata pelätä" – Jatko-opintopaikaksi kannattaa valita mielekäs paikka ja ala

Elina Räsäsen mielestä Nurmeksen lukio on hyvä peruslukio. Anni Räsänen Elina Räsäsen mielestä Nurmeksen lukio on hyvä peruslukio.

Parhaillaan yhdeksäsluokkalaiset pohtivat jatko-opintoja ja hakukohteitaan. Mutta millaista arki on lukiossa ja ammattiopistossa, ja miten päättää tuleva opiskelupaikka?

Nurmeksessa lukion toista vuotta käyvän Elina Räsäsen mukaan lukiossa on paljon enemmän tekemistä kuin peruskoulussa. Lukiossa on esimerkiksi koeviikkoja, jotka eroavat peruskoulusta. Lukiossa on myös paljon pidempiä ja raskaampia päiviä. Räsänen sanoo, ettei lukioon sopeutuminen kuitenkaan ollut hänelle vaikeaa, sillä ensimmäiset jaksot olivat helppoja. Se helpotti lukioon siirtymistä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Räsäsen mukaan lukion arki riippuu aina jaksosta. Jos jaksossa on pitkiä päiviä, on raskasta jaksaa tehdä kaikki koti- ja koulutehtävät. Jos taas jakso on helppo, voivat kurssit olla kevyempiä kuin peruskoulussa. Myös vapaa-ajan määrä riippuu jaksosta, mutta useimmiten Räsänen kokee saavansa tarpeeksi aikaa itselleen ja ystävilleen lukion ohella.

Räsänen ei ikinä harkinnut ammattikouluun hakemista vakavasti, eikä hän myöskään ole halunnut jättää lukiota kesken.

– Päätin tulla Nurmeksen lukioon, koska koulu on lähellä ja se on mielestäni hyvä peruslukio. Monet ystäväni myös tulivat tänne, joten valinta oli helppo. Tuleville lukiolaisille sanoisin, ettei kannata pelätä lukiota ja tulevaa urakkaa. Kannattaa ottaa aineita, jotka kiinnostavat itseäsi, ja panostaa niihin enemmän kuin aineisiin, joita et koe itsellesi tärkeäksi, Räsänen sanoo.

Sopeutuminen helppoa

Jenna Kuosmanen opiskelee Riverian Nurmeksen yksikössä kokkilinjalla. Hän kertoo ammattiopiston olevan rennompi paikka kuin peruskoulu. Rentous riippuu kuitenkin alasta, sillä ammattiopistossa asioita tehdään käytännössä. Oppilaat myös kantavat paljon vastuuta omasta valmistumisestaan.

Kuosmasen mukaan ammattiopistoon sopeutuminen oli helppoa.

– Aluksi kuitenkin oli outoa ja erilaista aloittaa opiskelu ammattiopistossa.

Kuosmasen mukaan ammattiopiston arki on rutiininomaista, stressivapaata, rentoa sekä monipuolista.  Opiskelijoille jää riittävästi omaa aikaa, ja koulupäivät kestävät keskimäärin kuusi tuntia, silloin tällöin pidempään, jos on teoriatunteja.

Kuosmanen kertoo harkinneensa lukioon hakemista, mutta vahvempana oli ammattiopistoon hakeminen. Hän ei ole ikinä edes harkinnut ammattiopiston kesken jättämistä, vaikka kukaan hänen ystävistään ei suunnannut ammattiopistoon.

Kuosmanen päätti hakea Riverian Nurmeksen yksikköön, sillä muuttaminen toiseen kaupunkiin tuntui liian aikaiselta.

– Oikea ala myöskin löytyi Nurmeksesta, hän kertoo.

Kuosmanen ohjeistaa tulevia ammattiopistoon hakevia miettimään itselleen sen oikean ja mielekkään alan sekä suosittelee ammattiopistoon hakemista, sillä se on rentoa ja mukavaa.

Juttu on yksi Ylä-Karjalan järjestämän Toimitusvaltauksen jutuista. Toimitusvaltaus toteutettiin Kirkkokadun koululla torstaina 28. helmikuuta. Kaikki Toimitusvaltauksessa tehdyt jutut on julkaistu Ylä-Karjalassa torstaina 7. maaliskuuta.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...