Julkaistu    |  Päivitetty 
Riikka Hiltunen

Haikeissa tunnelmissa – Kevään ylioppilailla alkavat jatkosuunnitelmat olla selvillä

Iikka Kymäläisen (vas.), Tuomas Karjalaisen ja Pietu Korkalaisen lukiotaival lähestyy loppuaan. Riikka Hiltunen Iikka Kymäläisen (vas.), Tuomas Karjalaisen ja Pietu Korkalaisen lukiotaival lähestyy loppuaan.

Ylioppilaskirjoitukset ja yhteishaku ovat tältä keväältä ohi, ja nuoret ovat tehneet päätöksensä hakutoiveistaan. Yksi suunnitelmiin vaikuttava seikka on vireillä oleva korkeakoulujen valintauudistus. Uudistus muuttaa haku- ja valintaprosessia ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Esimerkiksi todistusvalinnalla sisään otettavien opiskelijoiden määrää aiotaan lisätä ja pääsykokeiden merkitystä vähentää.

Nurmeksen lukiosta tänä keväänä valmistuvat Tuomas Karjalainen, Iikka Kymäläinen ja Pietu Korkalainen eivät ole uudistuksesta huolissaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ei uudistuksella ole suurta vaikutusta hakemiseen, ainakaan vielä, Karjalainen toteaa.

Kymäläinen muistuttaa, että suurin muutos tapahtuu vasta vuoden kuluttua.

– Kirjoitusten lähestyminen kyllä jännitti, sillä luultavasti tulee valituksi ylioppilastodistuksen perusteella. Toiveet ovat korkealla siinä, että pääsisi todistuksella sisään, mutta ei valintakoekaan maailmanloppu ole, Korkalainen sanoo.

Taidoista valintoihin

Kolmikolla alkaa olla tulevaisuuden suunnitelmat suurin piirtein selvillä. Tuomas Karjalaisen valintaan vaikuttivat MAOL:in Neljän tieteen kisat, joihin hän osallistui lukion kautta ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon. Kisamenestyksensä ansiosta hän sai opiskelupaikan Aalto-yliopistosta ja lähtee sinne lukemaan tietotekniikkaa. Valinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvä.

– Vaihtoehtoinani olivat Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto. Mietin jossain vaiheessa myös, menisinkö opiskelemaan jonnekin lähemmäs, kuten Joensuuhun. Kun nyt kuitenkin sain paikan, niin ajattelin, että miksipä ei, näkee samalla isomman maailman menoa, Karjalainen naurahtaa.

Pietu Korkalainen ja Iikka Kymäläinen ovat puolestaan hakemassa Lappeenrantaan. Kymäläiselle alavalinta, energiatekniikka, selkiytyi lukion toisella luokalla. Lappeenranta valikoitui opiskelukaupungiksi, sillä oma ala on siellä isossa nosteessa. Lisäksi etäisyydet Helsinkiin ja Joensuuhun eivät ole pitkät.

Korkalainen puolestaan oli hakemassa alunperin Tampereelle, mutta juuri yhteyksien takia Lappeenranta vei voiton. Ala, tuotantotalous, oli kuitenkin molemmissa kaupungeissa sama.

Edessä uusi arki

Tulevaisuuden odotuksistaan haastateltavat eivät osaa sanoa vielä paljoa. Pietu Korkalainen ja Iikka Kymäläinen mainitsevat kansainvälistymisen.

– Ei viitsi suunnitella asioita vielä liian pitkälle. Kansainvälistyminen, valmistuminen ja työllistyminen ovat tavoitteena, Kymäläinen kertoo.

Huoliakaan haastateltaville ei vielä ole ehtinyt paljoa muodostua. Tuomas Karjalainen mainitsee yhdeksi huoleksi tulevan opiskelualan sopivuuden, mutta toteaa, ettei mitään peruuttamatonta kuitenkaan tapahdu.

– Kun ei tiedä mitä odottaa, ei myöskään tiedä, mistä pitäisi olla huolissaan, Korkalainen summaa.

Haastateltavat ovat jättämässä lukion hyvillä mutta haikeilla tuntemuksilla. Lukiossa opituista taidoista kolmikko mainitsee tärkeimmiksi muun muassa ryhmätyöt sekä itsenäisen opiskelun.

– Nämä ovat olleet nopeat kolme vuotta. Mukava kuitenkin päästä vaihtamaan kaupunkia, Kymäläinen toteaa.

Karjalainen mainitsee opiskelupaikan vaihtumisen olevan merkittävä muutos, sillä moni on tähän mennessä asunut vanhempiensa luona. Hän ei kuitenkaan ole stressaantunut asiasta. Kymäläinen on samoilla linjoilla.

– Yksin asumisen haasteet tulevat tietysti vastaan. Ensisijaisesti uuteen kaupunkiin ja uusiin paikkoihin lähtee kuitenkin tutustumaan innolla ja mielenkiinnolla, hän toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...