Julkaistu    |  Päivitetty 
Sanni-Siiri Nykänen

Lisävastuu motivoi lukion aloittaneita – "Lukio ei ole niin paha, mitä sanotaan"

Kiia Korhonen (vas.) ja Emmi Saastamoinen pitävät siitä, kuinka lukiossa vastuu opiskelusta on lisääntynyt. Sanni-Siiri Nykänen Kiia Korhonen (vas.) ja Emmi Saastamoinen pitävät siitä, kuinka lukiossa vastuu opiskelusta on lisääntynyt.

Opiskelujen alku kesän jälkeen on monille jännittävää aikaa, varsinkin niille, jotka aloittavat uudessa opiskelupaikassa. Kiia Korhonen, Emmi Saastamoinen ja Veeti Lipponen aloittivat Nurmeksen lukion ensimmäisen vuoden hyvillä mielillä.

Nuorten päivät ovat olleet pitkiä ja raskaita, mutta silti mieluisia. He myös pitävät siitä, että vastuuta on tullut paljon lisää.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Odotin eniten sitä, että olen itse vastuussa siitä, mitä teen, ja se on minusta tosi kivaa, Saastamoinen kertoo.

– Motivoihan se paljon, kun saa tehdä enemmän itse, Korhonen toteaa.

Lisää vaativuutta Saastamoiselle tuo se, että hän tulee lukioon bussilla Valtimolta.

– Sehän tekee koulusta astetta rankempaa, Saastamoinen toteaa.

Koeviikko kauhistuttaa

Vuoden ensimmäinen koeviikko lähestyy nopeaa vauhtia, mikä nostattaa monen lukiolaisen karvat pystyyn. Jotkut odottavat kauhulla kokeiden kysymyksiä ja sitä, ymmärtääkö niiden sisällön oikein. Myös lukeminen pitää aloittaa tarpeeksi ajoissa, sillä koealueet ovat laajoja ja ne sisältävät koko kirjan asiat.

– Minua kauhistuttaa se, osaanko ruveta lukemaan ajoissa kokeisiin, Kiia Korhonen sanoo.

Opiskeluun panostaminen ja tunneilla keskittyminen ovat olleet uusille lukiolaisille tärkeitä asioita. He toivovat myös pystyvänsä nyt ja tulevaisuudessa opiskelemaan pitkäjänteisemmin ja hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia.

– Joutuu tekemään paljon töitä, jotta onnistuu, Veeti Lipponen sanoo.

– Minulle on aina ollut tärkeää, että tajuan, miksi jokin asia tapahtuu, Korhonen määrittää.

Nuorilla ei vielä ole selvää ideaa siitä, mitä he aikovat tulevaisuudessa työkseen tehdä. Jotain ideoita on, mutta asiat ovat vielä kaikkien kohdalla toistaiseksi auki. Moni hakeekin lukiosta hauskojen kokemuksien lisäksi miettimisaikaa tulevaisuuden suunnitelmille.

– En tiedä vielä, mitä haluan sitten tehdä, Lipponen toteaa.

– Minulla ei ole sellaista tosi selvää uraideaa, mutta se olisi jotain sellaista, mikä kiinnostaisi aidosti, Emmi Saastamoinen sanoo.

Tuutorit apuna

Toiselle lukiovuodelleen siirtyneet Milla Kuisma ja Markus Partanen toimivat lukiossa tuutoreina. He auttavat muiden tuutoreiden kanssa ensimmäisen vuoden opiskelijoita ryhmäytymisessä ja kouluun tutustumisessa. He pitävät tuutorina oloa yllättävän helppona.

– Ohjataan nuoren näkökulmasta tässä koulunkäynnissä ja annetaan joitakin vinkkejä, Partanen kertoo.

– Onhan sitä kaikenlaisia kauhukuvia kerrottu, mutta lukio ei ole niin paha, mitä sanotaan, Kuisma jatkaa.

Nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että tuutorina olo on mukavaa. Ujokin voi pärjätä, vaikka esilläolo ja ohjaaminen ovat merkittävässä osassa tuutorina toimiessa.

– Esilläolo on kumminkin aika iso osa tätä hommaa, Kuisma sanoo.

Partanen ja Kuisma ohjeistavat, että kokeisiin lukeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Opiskella ei kannata heidän mukaansa liikaa kerralla, vaan jakaa alueita pienempiin määriin ja porrastaa ne tiettyihin aihealueisiin. Viime vuonna heidän ensimmäinen koeviikkonsa auttoi löytämään oikean lähestymistavan lukio-opiskeluun.

– Siinä osasi löytää sen tulevan opiskelutyylin, Partanen toteaa.

Elokuun lopussa tuutorit järjestivät perinteisen ryhmäytymis-yö-tapahtuman, joka oli avoin kaikille lukion ykkösluokkalaisille. Tapahtuman suunnittelu alkoi jo toukokuussa. Ryhmäytymisyössä pelattiin erilaisia tuutoreiden vetämiä leikkejä ja tutustuttiin niiden kautta toisiin.

– Olihan se ihan parasta, Emmi Saastamoinen ja Kiia Korhonen hehkuttavat.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...