Julkaistu    |  Päivitetty 
Saana Korhonen

Tytötkin voivat metsästää – Saana Kokkonen sai ensikosketuksensa metsästykseen alakouluikäisenä

Saana Kokkonen metsällä seuranaan pohjanpystykorva Osku. Saana Korhonen Saana Kokkonen metsällä seuranaan pohjanpystykorva Osku.

Metsästys mielletään usein vain aikuisille miehille sopivaksi. Siitä huolimatta se on saanut myös nurmeslaisen 14-vuotiaan Saana Kokkosen liikkeelle. Kokkonen on kuitenkin otettu hyvin vastaan metsästäjien keskuudessa.

– Minut on otettu vastaan ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin, Kokkonen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ensikosketus metsästykseen tapahtui Kokkosella kuusi vuotta sitten hirvimetsällä.

– Kysyin isältäni, pääsisinkö hänen mukaansa hirvimetsälle. Siitä se sitten lähti, kun metsästys oli hauskaa, Kokkonen kertoo.

Hirvenmetsästyksen lisäksi Kokkonen metsästää kyyhkyä, sorsaa sekä kanalintuja.

Saaliin saaminen ei ole Kokkosen mukaan metsästyksessä pääasia, vaikka onnistuneet metsästysreissut ovat syksyn kohokohtia. Uusista kokemuksista ja jännittävistä tilanteista syntyvät erätarinat luovat hyviä muistoja.

Lähisukukin metsästää

Nuorelle harrastuksen aloittaminen voi olla vaikeaa, jos lähipiiristä ei löydy toista metsänkävijää. Sukulaisten metsästysharrastuneisuus teki aloittamisesta Saana Kokkoselle helppoa.

– Vanhemmat, ukki sekä kummitäti ja -setä metsästävät, hän kertoo.

Metsästäjätutkinto voi olla toinen suuri kompastuskivi monelle harrastusta miettivälle nuorelle. Harrastus vaatii metsästystä koskevien säännösten ja määräysten riittävää tuntemusta, eikä kokeessa saa olla hyvin montaa virhettä. Myös vuosi sitten metsästyskoneen suorittanut Kokkonen koki kokeen vaativaksi.

– Eniten paineita otti metsästäjätutkinnon suorittaminen, Kokkonen myöntää.

Erätaitoja isältä

Metsästys kulkee luonnon kanssa käsi kädessä. Tästä syystä monet metsästäjät innostuvat muistakin eräharrastuksista. Jokamiehenoikeuksien nojalla luonnossa voi metsästää, kalastaa tai vain nauttia sen kauneudesta. Kokkonen tykkääkin viettää aikaansa luonnossa myös rennommin.

– Me aina patikoimme kesäisin. Syyskuussa kävimme perheen kanssa viikonloppureissulla Kuusamossa patikoimassa, Kokkonen kertoo.

Monenlaiset erätaidot ovat hyödyksi metsäretkillä. Suunnistustaito on esimerkki yhdestä välttämättömästä taidosta metsässä kulkiessa. Suunnistustaitoa tai monia muita taitoja ei kuitenkaan opi ilman hyvää opettajaa.

– Erätaitoja olen varmaan oppinut isältäni suurimmaksi osaksi, Kokkonen tuumailee.

Oma kivääri

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta Kokkonen uskoo, että metsästys ei häviä hänen harrastuksistaan. Hän on ehtinyt miettiä myös suunnitelmia tulevaan.

– Oma kivääri olisi tähtäimessä, Kokkonen paljastaa.

Monille metsästäjille harrastuksesta muotoutuu elämäntapa, jota ilman elämä ei ole enää samanlaista. Metsässä liikkuessa kunto kasvaa ja mieli pysyy virkeänä. Kokkonen suositteleekin harrastustaan metsästyksestä kiinnostuneille nuorille.

– Metsästystä kannattaa kokeilla, jos yhtään löytyy kiinnostusta, Kokkonen kannustaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi