Julkaistu 
Riikka Hiltunen

Paikkakunta vaikuttaa nuorten ostopäätöksiin – monet tekevät ostosreissuja tai ostavat netistä

Jenna Kuosmanen hyödyntää Nurmeksen liiketarjontaa, kuten vaatekauppa E. Saastamoista. Riikka Hiltunen Jenna Kuosmanen hyödyntää Nurmeksen liiketarjontaa, kuten vaatekauppa E. Saastamoista.

Nuorten ostotottumuksia säätelevät varsin tavalliset asiat. Esimerkiksi asumistilanne ja koulutusala vaikuttavat osaltaan siihen, mihin nuorten kulutus kohdistuu.

Nurmeslainen Jenna Kuosmanen kertoo, että hänellä menee eniten rahaa ruokaan, meikkeihin ja vaatteisiin. Sen sijaan koulutarvikkeisiin Riverian Nurmeksen yksikön kokkipuolella opiskeleva Kuosmanen ei käytä varojaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kokkipuolella opiskelijat ostavat pakolliset jutut, kuten kokkiasun ja työkengät, jo ensimmäisenä vuonna. Sen jälkeen ei tarvitse ostaa mitään, ellei erikseen halua.

Koska Kuosmanen asuu vielä vanhempiensa luona, hänen ei tarvitse maksaa esimerkiksi vuokraa. Kuosmanen arvioikin, että nuorten kulutustottumuksiin vaikuttaa merkittävästi se, asuvatko he omillaan.

– Omillaan asuessa rahaa menee paljon asumisen ja elämisen kustannuksiin, kuten vuokraan ja ruokaan. Muutoin nuorilla varmaan menee eniten rahaa esimerkiksi vaatteisiin, harrastuksiin ja koulujuttuihin, siis perustavaroihin, Kuosmanen pohtii.

Tapoihin voi tulla muutos tulevaisuudessa. Kuosmanen arvioi, että omilleen muuttaessa hänelle tulee paljon uutta ostettavaa. Esimerkiksi ruokaan voi mennä aiempaa enemmän rahaa.

Enemmän taustatietoa

Jenna Kuosmanen kertoo, ettei ole tietoisesti muuttanut ostotottumuksiaan. Hän ei koe sitä tarpeelliseksi, sillä elää muutenkin säästeliäästi.

Kuluttajien ostopäätösten ohjailua esimerkiksi verotuksen avulla Kuosmanen pitää kuitenkin positiivisena asiana.

– Onhan se hyvä, ettei saa todella halvalla jotain, mikä tekee hallaa terveydelle. Mutta loppujen lopuksi ostaminen on kuitenkin jokaisen oma valinta. Jos tuotetta myydään, niin miksei sitä myös saisi ostaa?

Kuosmanen on myös tuotantoprosessin läpinäkyvyyden ja terveysvaikutuksista kertomisen kannalla. Vaikka varoituskuvat tupakka-askien kyljissä tai tiedot lihantuotannon ympäristöongelmista eivät olekaan mukavaa nähtävää ja kuultavaa, kuluttajaa on hänen mielestään hyvä valistaa ja jopa varoittaa tuotteen ongelmakohdista.

– Totta kai paikkansa pitäviä tietoja saa kertoa, hän toteaa.

Vähemmän turhaa tavaraa

Myös asuinpaikka vaikuttaa ostotottumuksiin. Jenna Kuosmasen mukaan pienten paikkakuntien valikoimat saavat monet tekemään ostosreissuja isompiin kaupunkeihin tai ostamaan tuotteita netistä.

– Minä teen hankintani yleensä tavallisissa kaupoissa. Tykkään siitä, että pystyn tutkimaan tuotteita konkreettisesti ennen ostopäätöstä.

Yleisellä tasolla Kuosmanen uskoo suomalaisten kulutuksen laskevan. Hän arvioi muun muassa, että lihaa sekä turhia vaatteita ostetaan tulevaisuudessa vähemmän.

– Ehkä turhan ostaminen ylipäätään vähentyy.


Kommentti: Missä vaiheessa kuluttamisen raja tulee vastaan?

Kansalaisten kulutustottumukset ovat olleet kuuma puheenaihe viime kuukausina. Mall of Triplan avajaiset, IPCC:n ilmastoraportit ja joulun lähestyminen ovat saaneet monet pohtimaan suomalaisten ostotarpeita. Vaikuttaa siltä, että minimalismin yleistymisestä sekä ylikulutuksen ongelmista huolimatta kysyntää laajemmille ostomahdollisuuksille riittää.

Itse kuitenkin toivoisin, ettei jatkuva uuden ostaminen olisi meille niin tärkeää. Erityisesti minua mietityttää se, mitä valikoimien jatkuva kasvu tekee vaatimustasollemme. Missä vaiheessa raja tulee vastaan, jos olemme tottuneet saamaan entistä enemmän entistä halvemmalla? Voi olla haastavaa tyytyä vanhaan tietokoneeseen ja vaatekertaan, jos joka puolella tulee vastaan kuvia uusista, halvoista tuotteista.

Tietysti syrjäkyliltä on helppo huudella: nettikauppoja lukuunottamatta houkutukset eivät ole suoraan nenän edessä. Tarkoituksenani ei ole syyllistää uusien hankintojen tekemisestä, eikä siitä, että nauttii ostamisesta. Toivoisin vain, että pystyisimme keskittymään välillä myös siihen, mitä meillä jo on. Tuskin muistelemme vuosien päästä uusia kenkiämme tai huonekalujamme, vaan pikemminkin kokemuksia, joita kävimme läpi sekä ihmisiä, joita rakastimme.

 

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...