Julkaistu 
Saana Korhonen

Kestävään elämäntapaan – Erasmus+-hankkeen reissu sai lukiolaiset Ville Pyykösen ja Laura Hilosen miettimään kulutustottumuksia

Ville Pyykönen ja Laura Hilonen ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Saana Korhonen Ville Pyykönen ja Laura Hilonen ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Uusi sukupolvi on huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja siksi myös nurmeslaiset nuoret lähtevät mukaan etsimään siihen maailmanlaajuisia ratkaisuja Eramus+-hankkeessa. Ville Pyykönen ja Laura Hilonen Nurmeksen lukiosta osallistuivat viime marraskuussa hankkeen ensimmäiseen tapaamiseen Isossa-Britannissa, kun opiskelijoita Suomesta, Unkarista, Italiasta ja Walesista kohtasi pienessä Crickhowellin kylässä. Viikon aikana töitä tehtiin työpajoissa.

– Meillä oli erilaisia työpajoja, ja jokaisessa käsiteltiin eri aihetta, esimerkiksi muovia, väestönkasvua ja vesiviljelyjärjestelmiä, Pyykönen kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Matkan aikana nuoret saivat paremman käsityksen siitä, mitä maailmalla tapahtuu.

– Huomasin, miten paljon muoviroskaa maailmassa voi olla. Sitä ei voi käsittää täällä Suomessa, Pyykönen hämmästelee.

Suomessa muovipullojen kierrättämistä pidetään itsestäänselvyytenä, mutta näin ei ole muualla maailmassa. Briteissä pullot päätyvät roskakoreihin, harvemmin kaupan pantittomaan kierrätyspisteeseen. Tämä sai Pyykösen muuttamaan kulutustottumuksiaan.

– En osta enää turhaa muovi- krääsää, hän sanoo.

Myös Hilonen rupesi kiinnittämään huomiota omaan hiilijalanjälkeensä.

– Jätin vuoden alusta lihan kalaa lukuun ottamatta kokonaan pois ruokavaliosta. Kaupassa tulee myös vältettyä paljon muovia sisältäviä pakkauksia, hän mainitsee.

Perheilta parasta

Reissu ei ollut pelkkää suurien ongelmien parissa työskentelyä. Laura Hiloselle parasta matkassa oli perheilta.

– Vierailimme walesilaisissa pienissä porukoissa perheissä, joissa vietimme iltaa ja söimme paikallista ruokaa. Ilta meni jutellessa ja pelejä pelatessa, Hilonen muistelee.

Myös reissua Cardiffiin nuoret pitivät mieluisena. Siellä shoppailtiin ja käytiin luistelemassa.

Ongelmia matkan aikana saattoi aiheuttaa kielimuuri. Suomessa saa kattavaa englannin kielen opetusta, joka auttoi työnteossa ja hauskaa pitäessä, mutta muilla osallistujilla saattoi olla vaikeaa saada omia ideoitaan kuuluviin, jos kielitaito ei riittänyt.

– Suomalaisten ja walesilaisten välillä kielimuuria ei ollut juuri ollenkaan. Itävaltalaisilla ja italialaisilla puhuminen ei ollut yhtä helppoa, Hilonen sanoo.

– Italialaisten kanssa tuli vaikeuksia, koska en aina ymmärtänyt heidän englannin murretta, Ville Pyykönen toteaa.

Seuraava opiskelijatapaaminen on parhaillaan käynnissä Unkarissa.

Jokaisen ongelma

Ilmastonmuutoksesta voi kuulla vitsailua, mutta nuoriso osoittaa asiaan oikeaa huolta.

– Ilmastonmuutoksen jauhaminen pienemmille maille, kuten Suomelle, ei riitä, vaan asiaa pitäisi käsitellä maailmanlaajuisesti, Laura Hilonen toteaa.

Hilonen mainitsee Kiinan, jossa suuri osa maailman tuotannosta sijaitsee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei tavallinen ihminen voisi tehdä mitään ilmastonmuutokselle.

– Leikkeleitä ei ole aina pakko syödä leivän päällä. Ne voisi hyvin jättää pari kertaa viikossa kokonaan pois, Hilonen haastaa.

Nuorten mielestä Nurmeksessa on myös hyvät kierrätysmahdollisuudet ja kierrätyspisteisiin olisi hyvä tutustua.

Moni saattaa ajatella näiden tekojen olevan turhia, jos ongelmia ratkaisemaan lähtevät lentävät lentokoneilla ympäri maailmaa. Tämä ongelma on kuitenkin helpommin ratkaistavissa.

– Erasmus alkaa tulevaisuudessa kompensoida lennoista aiheutuvia päästöjä, Ville Pyykönen kertoo.

Nuoret opastavat lukemaan ilmastonmuutoksesta lisää ja kehottavat jokaista miettimään, mitä ilmaston hyväksi voisi tehdä.

– Älä vähättele ilmastonmuutosta, Pyykönen toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Ylä-Karjalan jutussa (13.9.) harmiteltiin Aronsalmen laavun siirtoa sekä Juuan suunnan unohtamista reittihankkeessa. En voinut olla tarttumatta tähän ...
Olen ollut kesätoimittajana hurjat kaksi ja puoli kesää. 21-vuotiaalle se on kuitenkin aika paljon, joten siksipä jaan nyt suurta viisauttani toimitta...
Säiden suosiessa näin vielä elokuussakin, otimme äkkilähdön Peurajärven aurinkorannikolle keskellä viikkoa. Sulloimme sup-laudat, biksut, pyyhkeet ja ...