Julkaistu    |  Päivitetty 
Sanni-Siiri Nykänen

Nuoret harjoittelevat myyntityötä omassa kahvilassaan – myyntivalttina kahvipassi

Kaapo Koukkari (oik.) ja Remi Honkanen voivat käydä Piece of Cake -kahvilassa jopa useamman kerran päivässä. Kassalla ovat Jenna Hautanen (vas.) ja Iida Hukkanen. Sanni-Siiri Nykänen Kaapo Koukkari (oik.) ja Remi Honkanen voivat käydä Piece of Cake -kahvilassa jopa useamman kerran päivässä. Kassalla ovat Jenna Hautanen (vas.) ja Iida Hukkanen.

Kaksoistutkintoa suorittavat 17-vuotiaat Jenna Hautanen ja Iida Hukkanen pyörittävät lukion ja merkonomiopintojen ohella Piece of Cake -nimistä kahvilaa. Kahvila on kuitenkin toistaiseksi suljettu koronatilanteen vuoksi.

Kahvilasta vastaavat heidän lisäkseen muut merkonomiopiskelijat.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kahvilan pyörittäminen on tosi kivaa vaihtelua muun opiskelun ohella. Ei ole aina pakko kirjan ääressä päntätä, Hautanen selittää.

– Se on mukavaa, että aina ei tarvitse koko ajan kysyä opettajalta neuvoa, vaan saa tehdä itsenäisesti, Hukkanen miettii.

Kahvila sijaitsee Nurmeksen lukion aulassa, jonka seurauksena asiakkaat ovat pääasiassa lukiolaisia nuoria.

– Se vaihtelee paljon lukion mukaan, kuinka paljon asiakkaita käy päivässä, Hukkanen kertoo.

– Ammattikoulun puolelta ei tule niin paljon asiakkaita kuin lukiolta. Tietenkin myös jotkut opettajat käyvät joskus täällä, Hautanen täsmentää.

Piece of Cake -kahvila toimii merkonomiksi opiskelevien nuorten oppimisympäristönä, jossa he voivat suorittaa tutkinnon eri osia, kuten myynnin näytön. Vaikeita asioita Hautaselle ja Hukkaselle on tullut eteen paljon, mutta ne he ovat jo selättäneet.

– Alussa kassan laskeminen ja opetteleminen olivat sellaisia vaikeita juttuja, mutta sitten ne kyllä äkkiä oppi, ja nyt ne eivät ole enää vaikeita, Hautanen havainnollistaa.

Hukkanen ja Hautanen pitävät siitä, kuinka monipuolista kahvilatyöskentely on ollut ja miten paljon he ovat oppineet uutta.

Kahvi pääostos

Lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Remi Honkanen ja Kaapo Koukkari asioivat kahvilassa aina sen ollessa auki edullisten hintojen ja sijainnin vuoksi. Kummatkin pojista ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kahvila voisi olla pidemmän aikaa päivässä avoinna.

Asiakaspalvelijoiden vaihtuvuus ei haittaa Honkasta ja Koukkaria ollenkaan. Heidän mielestään kahvilassa on aina mukava asioida, sillä he ovat joka kerran saaneet hyvää asiakaspalvelua.

– Hyvin kohteliaita kaikki ovat, Koukkari toteaa.

Kahvilassa pystyy maksamaan euron ylittävät ostokset korttimaksulla, mikä on monien nuorten mieleen. Myös kahvipassit saavat hyväksynnän Honkaselta ja Kuokkarilta.

– Kun on ostanut tarpeeksi monta kahvia ja kerännyt niiden mukaan leimoja kahvipassiin, sitten saa ilmaisen kahvin, Honkanen selittää.

– Kahvi on kyllä aina se pääostos, Koukkari toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista. Juttu on tehty maaliskuussa ennen kuin koronan aiheuttama poikkeustila julistettiin.


Piece of Cake

  • Nurmeksen lukion aulaan perustettiin vuonna 2008 oppimisympäristö, joka toimi pääsääntöisesti opiskelijakunnan kahvilana.
  • Tila oli ennen toiminut kauppaopetuksen ruokalana, kunnes se myöhemmin siirtyi opiskelijakunnan pyörittämäksi kahvilaksi. Muutamia kertoja kahvila on toiminut myös NY-yrityksenä.
  • Nykyinen Riverian Nurmeksen yksikön päällikkö Rauno Peura kyseli, olisiko liiketoiminnan puolella kiinnostusta perustaa harjoitusyritys. 
  • Silloiset liiketalouden ohjaajat lähtivät yhdessä toteuttamaan ja ohjaamaan toimintaprosessia.
  • Kahvilan nimestä järjestettiin nimikilpailu, johon osallistui koko talon väki.
  • Liiketalouden ensimmäinen luokka päätti parhaan nimen nimiehdotuksien seasta.
  • Kahvilan nimeksi tuli Piece of Cake.
  • Liiketalouden opiskelijat pitivät kahvilaa yhdessä silloin Nurmeksessa toimineen matkailualan opiskelijoiden kanssa.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...