Julkaistu    |  Päivitetty 
Riikka Hiltunen

Millainen lemmikki on sauvasirkka? – "Välillä ne näyttävät oksilta"

Emma Kilpeläisen lemmikkeihin lukeutuu muun muassa viljakäärmeitä. Anu Kilpeläinen Emma Kilpeläisen lemmikkeihin lukeutuu muun muassa viljakäärmeitä.

Koirat ja kissat pitävät pintansa Suomen suosituimpina lemmikkieläiminä. Harvinaisempia hoivattavia kuitenkin löytyy – myös Nurmes–Valtimo-alueelta.

Valtimolaisella Emma Kilpeläisellä on yli 20 kummitussirkkaa sekä kaksi vietnaminsauvasirkkaa ja viljakäärmettä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ötökät ovat aina olleet minusta mielenkiintoisia. Niitä on tullut ostettua aikalailla tilaisuuksien tullen, ja nyt niitä onkin aika paljon, Kilpeläinen kertoo.

Hän ei tiedä muita, joilla olisi käärmeitä tai ötököitä lemmikkeinä.

– Tutuillani ei ole mitään sen erikoisempia lemmikkejä, vaan esimerkiksi kissoja, kaneja ja hevosia. Yhdellä on kyllä kilpikonna ja yhdellä toisella leopardigekko, Kilpeläinen toteaa.

Hän on hankkinut kaikki hyönteiset Faunatar-eläinkaupoista, ensimmäiset viime vuoden kesäkuussa. Käärmeet puolestaan löytyivät myynti-ilmoituksen avulla vähän yli kuukausi sitten.

– Eräs jyväskyläläinen perhe oli myymässä käärmeet, koska he olivat muuttamassa, eivätkä voineet ottaa niitä mukaan, Kilpeläinen kertoo.

Hoitaminen helppoa

Sekä hyönteisten että käärmeiden hoitaminen on Emma Kilpeläisen mukaan yksinkertaista. Hyönteisille täytyy vaihtaa joka toinen päivä tuoreet ruoat, kun taas käärmeille riittää yksi ruokintakerta viikossa. Lisäksi terraariot pitää muistaa silloin tällöin puhdistaa.

Hoitamiseen liittyvät tarvikkeet oli helppo löytää.

– Käärmeiden mukana tuli kaikki tarvittavat tavarat. Hyönteisillekään ei tarvinnut ostaa terraarioiden lisäksi kuin valo, pohjamateriaali ja koristekasvit, Kilpeläinen toteaa.

Hyönteisten hyviä puolia ovat Kilpeläisen mielestä muun muassa niiden helppo käsiteltävyys sekä mielenkiintoisuus. Mitään sen kummempia sattumuksiaan ei niiden kanssa ole käynyt.

– Joskus joku ötökkä saattaa karata terraariosta, ja löydän sen sitten huoneestani myöhemmin, Kilpeläinen kertoo.

Hyönteisten huonoja puolia puolestaan ovat lyhyt elinikä sekä vaikea havaittavuus.

– Välillä ne näyttävät oksilta, Kilpeläinen kuvailee.

Käärmeet sen sijaan ovat kauniita, eivätkä ne Kilpeläisen mukaan sotke paljoa. Toisaalta ne ovat päivisin yleensä piilossa.

– Käärmeille täytyy myös syöttää hiiriä kerran viikossa, mikä ei ole mukavaa, Kilpeläinen myöntää.

Sopivat monille

Emma Kilpeläinen arvelee, että käärmeet ja hyönteiset ovat tavallista harvinaisempia lemmikkejä, sillä monet pelkäävät niitä.

– Ihmiset saattavat ajatella, että ötökät ja käärmeet purevat. Tai sitten he pitävät niitä muuten ällöttävinä, Kilpeläinen pohtii.

Hänen mielestään käärmeet ja hyönteiset kuitenkin sopivat monille lemmikiksi. Hyönteiset ovat siistejä ja helppohoitoisia, eikä niille sopivaa ruokaa ole vaikea löytää. Käärmeetkin ovat hyviä lemmikkejä, jos niistä on kiinnostunut tai ei ainakaan pelkää niitä.

– Käärmeet ovat sopivia, jos ei tarvitse lemmikkiä, jota voi silitellä koko ajan, Kilpeläinen lisää.

Hoitamiseen tarvittavaa tietoakin löytyy Kilpeläisen mukaan laajasti. Niin edelliset omistajat, eläinkaupat kuin internetkin ovat olleet apuna. Toisaalta Kilpeläisellä on ollut hyönteisiä lemmikkeinä aiemminkin, joten monet hoitamiseen liittyvät asiat ovat olleet ennestään tuttuja.

Hyönteisten ja käärmeiden lisäksi Kilpeläisellä on kaksi shetlanninponia, kaksi kissaa, kaksi koiraa sekä akvaariokaloja. Myös ideoita mahdollisista tulevista lemmikeistä löytyy.

– Haluaisin hommata jonkinlaisen liskon tai sammakon. Lisäksi erilaiset hyönteiset kiinnostavat edelleen, Kilpeläinen summaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...