Julkaistu 
Peppi Tuovinen

Koulussa jännittävä ilmapiiri – Koulukiusaamista näkyy usein

Sini Nevalaisen ja Nella Tuovisen mukaan kouluviihtyvyys vaikuttaa mielialaan hyvällä ja huonolla tavalla. Peppi Tuovinen Sini Nevalaisen ja Nella Tuovisen mukaan kouluviihtyvyys vaikuttaa mielialaan hyvällä ja huonolla tavalla.

Vakava kiusaaminen ja väkivalta ovat alkaneet yleistyä Suomen kouluissa. Joistain tapauksista on jopa uutisoitu, ja netissä kiertää videoita kiusaamis- ja pahoinpitelytilanteista kouluissa. Kouluviihtyvyys vaikuttaa merkittävästi mielialaan ja jopa koulumenestykseen.

Kirkkokadun koulua käyvien Sini Nevalaisen ja Nella Tuovisen mielestä Nurmeksessa tilanne on ihan hyvä, mutta joihinkin asioihin tarvitaan muutoksia.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Koulussa on sellainen vähän jännittävä ilmapiiri. Uskoisin, että se on kuitenkin ihan normaalia. Tuovinen kertoo.

– Ilmapiiri ihan normaali, mutta voisi olla parempikin, Nevalainen toteaa.

Tuovinen sanoo, että hän näkee koulussa kiusaamista usein.

– Joskus saattaa opettajan silmien alla joku haukkua toista, ja opettajat ovat kuin eivät huomaisikaan.

Nevalainen kertoo, että koulussa ei ole fyysistä kiusaamista.

– Enemmän henkistä, jos niin voi sanoa.

Molemmat kertovat, että he ovat itse puuttuneet koulussa kiusaamiseen, johon opettajat eivät olleet reagoineet mitenkään.

Nevalaisen mukaan silloin, kun kiusaamiseen puututaan, kiusaajat joutuvat ainakin puhutteluun. Hänen mielestään kiusaajille pitäisi kuitenkin keksiä pahempia rankaisuja.

Yksinäisiä on

Koulussa näkee usein vain isot kaveriporukat, ja yksinäiset oppilaat katoavat koulun pimeisiin nurkkiin. Nella Tuovinen kertoo, että on nähnyt yksinäisiä oppilaita koulussa joskus, mutta ei tiedä, onko heillä kavereita vai ei. Sini Nevalainen on varma, että kaikilla ei ole koulussa kavereita.

– On siellä ollut muutamia, jotka selvästi ovat aina yksin, hän sanoo.

Tuovisella on käynyt mielessä, että menisi juttelemaan jonkun yksinäisen oppilaan kanssa, mutta hän tai hänen kaverinsakaan eivät ole uskaltaneet.

Tuovisella ja Nevalaisella on vahvat mielipiteet siitä, millaista koulua he haluaisivat käydä. Tuovinen haluaisi käydä koulua, jossa ketään ei tuomittaisi ulkokuoren perusteella ja ihmisistä muodostettaisiin mielipide vasta, kun heihin on tutustuttu.

– Sellainen koulu olisi kiva, jossa jokainen saisi olla oma itsensä. Ei tuomittaisi ja ei oltaisi ilkeitä, jos mokaa tai poikkeaa muista, ja yritettäisiin tulla kaikkien kanssa toimeen. Eikä heittäytyä lapselliseksi ja hankalaksi, jos ei saakaan vaikka olla sen parhaan kaverin kanssa parina, Nevalainen sanoo.

 

Kommentti

Mitä jos lopetettaisiin kiusaaminen?

Olen kuullut vanhemmilta ikäluokilta, että kiusaaminen oli aiemmin vähäisempää ja ei niin väkivaltaista kuin se nykyisin voi olla. Toisaalta kiusaamista ei aina tunnistettu, joten siitä ei myöskään keskusteltu. Nykyisin osataan olla avoimempia kuin ennen ja asioista puhutaan. Se on hyvä asia.

Kiusaajilla on aina jokin syy, miksi he haluavat satuttaa muita ihmisiä. Usein kiusaaja on myös kiusattu.

Minun käy sääliksi kaikkia kiusaajia ja hyvän ilmapiirin tuhoajia koulussa. Mitä jos yritettäisiin ymmärtää, miksi ihmiset ympärillämme ovat kaikki erilaisia? Miksi he eivät halua olla kuin sinä? Mitä jos lopetettaisiin toisten häiriköinti ja vainoaminen? Kaikilla olisi parempi olla, jos lopetettaisiin tämä lapsellinen käytös, mitä koulussa usein minäkin näen.

Opettajat, te näette ja kuulette kaiken. Onko teillä käynyt mielessä, että auttaisitte jotain oppilasta kiusaamistilanteessa?

Peppi Tuovinen

 

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...