Julkaistu 
Peppi Tuovinen

Ilmastonmuutos huolettaa nuoria – Kirkkokadun koulun 7A-luokkalaisista suurin osa kuitenkin uskoo, että ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää

Yli puolet 7A-luokan oppilaista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kuvassa on osa kyselyyn vastanneista. Peppi Tuovinen Yli puolet 7A-luokan oppilaista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kuvassa on osa kyselyyn vastanneista.

Kirkkokadun yläkoulun 7A-luokan oppilaista yli puolet kertoi olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta, kun Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen Mediatiimi teki luokalle aiheesta kyselyn. Neljää vastanneista aihe ei huolettanut ja yksi ei tiennyt, liikuttaako ilmastonmuutos häntä ollenkaan.

– Olen huolissani ilmastonmuutoksesta, koska sen takia jäätiköt sulavat ja monet lajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, yksi kyselyyn vastanneista totesi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Yksi vastaajista uskoi, että hänen ei tarvitse olla huolissaan, koska asuu Suomessa. Muut eivät oikein osanneet sanoa, miksi eivät ole huolestuneita ilmastonmuutoksesta.

– Ehkä ihmiset eivät vain jaksa välittää tai sitten he eivät vain tiedä tarpeeksi aiheesta, yksi vastaajista kirjoitti.

Vastaajat kertoivat myös, kuinka heidän läheiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen. Usean perheessä pyritään elämään ekologisesti, ja asiasta keskustellaan.

– Meidän kotona lajitellaan tehokkaasti, yhdessä paperissa luki.

Viisi vastaajista kertoi, että ilmastonmuutoksesta puhutaan koulussa tarpeeksi. Loput vastaajista olivat kuitenkin sitä mieltä, että aihetta pitäisi käsitellä enemmän. Nuorten mukaan alakoulussa ilmastonmuutoksesta ei puhuttu melkein ollenkaan. 

Yhteistyössä on voimaa

Lähestulkoon kaikki 7A-luokan oppilaat uskoivat, että ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää. Se ei tule olemaan helppoa ja nopeaa, mutta nuoret uskovat, että yhteistyössä on voimaa.

Yksi vastaajista kertoi, että jokainen voisi alkaa käyttämään enemmän kotimaisia tuotteita, jotka on myös tuotettu Suomessa.

– Se auttaisi hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Vastaajien mielestä ihmiset voisivat vähentää autoilla ja mopoilla kulkemista ja kulkea lyhyet matkat jalan tai polkupyörällä. Muutaman mielestä lajittelu on myös tosi tärkeää.

– Jos ihmiset toimivat yhdessä ja päästöjä vähennetään, ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää, yksi vastaajista kirjoitti.

Nuoret kertoivat myös asioita, joita olisivat valmiita tekemään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Moni sanoi, että voisi alkaa kulkea kävellen enemmän.

– Jos käyn kaupoilla, voisin miettiä tarkemmin, mitä tarvitsen ja mitä en, yksi totesi.

Kyselyyn vastasivat oppilaat Nea Baas, Minttu Holma, Malla Kokkonen, Nea Korhonen, Jasmina Lohtander, Elina Meriläinen, Leo Meriläinen, Kayn Peacock, Jesse Piironen, Hans Pulkkinen, Leo Puoskari, Panu Pääkkönen ja Sanna Saarinen.

Kommentti

Kaikkien tekemänä pienillä teoilla on vaikutusta

Sinun ei tarvitse ruveta vegaaniksi ilmastonmuutoksen takia. Tiesitkö, että esimerkiksi riista on ekologisempaa kuin kaupasta ostettu naudanliha? Meillä kotona harvemmin ostetaan lihaa kaupasta, ja minäkin ihan vasta olen ymmärtänyt, miksi riista on parempi valinta kuin kaupan liha.

Sinun ei tarvitse lopettaa töihin tai kouluun menemistä. Älä pidä ilmastonmuutosta hyvänä tekosyynä jäädä kotiin lojumaan. Voit kävellä kouluun tai työpaikallesi. Siis jos koulusi tai työpaikkasi ei ole neljänkymmenen kilometrin päässä.

Todella monet ovat alkaneet suosia kirpputoreilta ostamista. Mitä jos seuraavan kerran, kun tahdot jotain uutta vaatekaappiisi, suuntaisisit kirpputorille?

Siinä ei ole mitään outoa tai noloa, jos tahtoo suojella meidän kotiamme. Kotiamme, jossa lapsenlapsenlapsemmekin elävät. Pienellä teolla ei aina ole niin suurta vaikutusta. Mutta kun me kaikki alamme tehdä näitä pieniä tekoja, se vaikutus suurenee ajan myötä.

Peppi Tuovinen

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...