Julkaistu 
Hanna Korkalainen

Laatua vai pikamuotia? – Moni nuori ei tiedä, missä olosuhteissa heidän vaatteensa on valmistettu

Mila Smuran (vas.) ja Nea Juntusen ostopäätöksiin tieto vaatteiden alkuperästä ja tuotantotavasta ei vaikuta ainakaan tällä hetkellä. Hanna Korkalainen Mila Smuran (vas.) ja Nea Juntusen ostopäätöksiin tieto vaatteiden alkuperästä ja tuotantotavasta ei vaikuta ainakaan tällä hetkellä.

Maailmassa viedään joka sekunti rekka-autollinen vähänkäytettyä vaatetta hävitettäväksi. Monia vaatteita käytetään vain muutaman kerran ennen kuin ne heitetään pois. Vaatteiden tuotanto kuluttaa myös paljon luonnonvaroja, ja usein vaatteita saatetaan tuottaa työntekijöiden kannalta huonoissa oloissa.

Kirkkokadun koululla 8. luokkaa käyvä Nea Juntunen kertoo olevansa tietoinen pikamuodin haitoista koulussa katsotun dokumentin ansioista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Koulussa on kerrottu pikamuodin haitoista ja siitä, miten se voi olla vaaraksi vaatteita valmistaville työntekijöille, kahdeksasluokkalainen Mila Smura sanoo ja kertoo kuulleensa niistä paljon myös somessa.

Lukion toista luokkaa käyvä Pyry Korkalainen ei tarkkaan muista, mistä on saanut kuulla pikamuodin haitoista, mutta kertoo olevansa asiasta tietoinen.

Osaa ei kiinnosta

Monien vaatteiden halvat hinnat johtuvat osittain työntekijöiden alhaisista palkoista monilla vaatetehtailla. Hinnat tekee halvemmaksi myös se, että osa tehtaista laskee päästöt suoraan luontoon. Kaikkien tehtaiden työturvallisuudesta tai työntekijöiden hyvinvoinnista ei huolehdita. Monien nuortenkin suosimien tuttujen vaatebrändien taustalta löytyy näitä asioita.

Nea Juntunen ei osaa sanoa, missä ja millaisissa olosuhteissa hänen omat vaatteensa on valmistettu ja arvelee tiedon olevan hankalasti löydettävissä. Hän arvelee, että nuoria ei kuitenkaan paljoa kiinnosta vaatteiden alkuperä tai ekologisuus.

Mila Smurakaan ei ole täysin varma omien vaatteidensa alkuperästä, mutta arvelee ainakin halvimpien olevan tuotettu arveluttavissa olosuhteissa. Myös Smuran mukaan monikaan nuori ei ole kiinnostunut vaatteiden alkuperästä.

– Muoti on nykypäivänä iso asia, ja nuoret haluavat pysyä trendeissä mukana, hän toteaa.

Samoilla linjoilla on myös Pyry Korkalainen. Hän pohtii, että nuorista osa on hyvin kiinnostuneita ja osaa taas ei kiinnosta vaatteiden alkuperä lainkaan. Itse hän toteaa kuuluvansa välimaastossa olevaan joukkoon, joka valitsee vaatteensa laadun perusteella. Kuluttajien tulisi saada hänen mielestään ostovaiheessa enemmän tietoa vaatteiden taustoista.

– Vastuuta on niin kuluttajilla kuin vaatteita valmistavilla yrityksilläkin, hän tuumaa.

Ei vaikutusta

Monia vaatteita valmistetaan luonnonvaroja kuluttavista materiaaleista, kuten puuvillasta. Puuvillan tuotanto kuluttaa merkittävästi jo valmiiksi kuivuudesta kärsivien alueiden vesivaroja: yksi puuvillapaita vie yhtä paljon vettä kuin yksi ihminen juo noin kahdessa ja puolessa vuodessa. Puuvilla vie peltopinta-alaa ravinnontuotannolta, ja lisäksi puuvillan tuotannossa käytetään haitallisia kemikaaleja. Minkä verran tieto vaatteiden alkuperästä ja tuotantotavasta vaikuttaa nuorten valintoihin vaatekaupoissa?

– Vaatteita ostettaessa ei niiden tuotantotavan kestävyys ole vaikuttanut ostopäätöksiin, Nea Juntunen toteaa.

Hän kuitenkin kertoo siitä tulevan paha mieli, jos tietää vaatteidensa olevan esimerkiksi tuotettu epäeettisesti.

– Kuluttajan olisi tarpeellista tietää, onko vaate eettisesti tuotettu vai ei, Juntunen pohtii.

Mila Smurankaan ostopäätökseen ei tieto vaatteiden huonosta alkuperästä vaikuta, koska hänen mukaansa laadukkaammin tuotetut vaatteet ovat myös kalliimpia.

Vinkit: Kohti parempaa kulutusta

Kolua kirpputorit ja nettikirpputorit.
Ostamisen sijaan korjaa vaatteita.
Osta harkiten, harvemmin ja vain tarpeeseen.
Löydä oma tyylisi, jolloin voit ostaa itseäsi miellyttäviä ajattomia vaatteita ja niitä tulee käytettyä pitkään.
Osta laatua, joka kestää.
Osta kotimaista.

 

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...