Julkaistu    |  Päivitetty 
Sanni-Siiri Nykänen

Oikeuksia ja velvollisuuksia – Yhteiskuntaoppi viitoittaa nuoria kohti täysi-ikäisyyttä

Milja Lohioja ja Heta Siira ovat samaa mieltä siitä, että kouluissa pitäisi opettaa enemmän täysi-ikäisyydestä. Sanni-Siiri Nykänen Milja Lohioja ja Heta Siira ovat samaa mieltä siitä, että kouluissa pitäisi opettaa enemmän täysi-ikäisyydestä.

Aikuisuus asettaa velvollisuuksia, mutta antaa myös monia oikeuksia, kuten mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan äänestämällä. Täysi-ikäiset, Nurmeksen lukiota käyvät nuoret Heta Siira ja Milja Lohioja odottavat jännityksellä, että pääsevät tuomaan äänensä kuuluviin kuntavaaleissa. Kuntavaalien siirtyminen huhtikuulta kesäkuulle ei kuitenkaan nuoria haittaa eikä heidän äänestysintoa tukahduta.

– Näissä olosuhteissa olen kyllä sitä mieltä, että on hyvä asia siirtää – kuitenkin kaikkien terveys on kaikista tärkeintä, Lohioja sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Ei vaalien siirtäminen haittaa. On hyvä, että ajatellaan ihmisten terveyttä, Siira toteaa.

Vallitsevan pandemian vuoksi nuorista on hyvin tärkeää, että vaalit voitaisiin järjestää turvallisesti koronarajoituksia noudattaen.
Kuntavaaleissa äänestäminen ei ole Siiran ja Lohiojan ainoa täysi-ikäisyyden tuoma mahdollisuus, vaan he odottavat myös autokoulun läpi pääsyä.

– Ajokortti on tässä sellainen, mitä eniten odottaa, Lohioja täsmentää.

Lisää perusasioita

Nurmeksen lukion yhteiskuntaopin tunnit ovat auttaneet Heta Siiraa ja Milja Lohiojaa muodostamaan oman kantansa poliittisiin asioihin. Oppitunneilla he ovat saaneet esimerkiksi tietoa eri puolueiden toiminnasta. Nuoret kuitenkin haluaisivat oppia lisää täysi-ikäisyyden tuomista oikeuksista sekä velvollisuuksista konkreettisia perusasioita, kuten kuinka laskuja maksetaan tai miten muuttoilmoitus tehdään.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajasta Maija Ruuskasesta oppilaille olisi syytä opettaa entistäkin enemmän talousasioita ja muita tärkeitä taitoja, kuten lakiosaamista. Hän haluaa luottaa siihen, että nuoret löytävät paikkansa yhteiskunnassa osallistumalla ja olemalla aktiivisia kansalaisia.

– Nuorissa on se tulevaisuus, Ruuskanen muistuttaa.

Yhteiskuntaoppi on Ruuskasen mukaan nuoria yleissivistävä ja valmiuksia elämään antava oppiaine, jonka tarkoituksena on kasvattaa nuorille halua olla mukana yhteiskunnassa ja olla aktiivinen kansalainen.

– Yhteiskuntaoppi auttaa ymmärtämään maailmaa tekemällä vieraasta ja oudosta tuttua, Ruuskanen lisää.

Peruskoulussa vuonna 2016 ilmestyneen opetussuunnitelman mukaan yhteiskuntaoppi aloitetaan jo alakoulun neljännellä luokalla. Yläkoulussa taas yhteiskuntaoppia opetetaan vain yhdeksännellä luokalla oleville, jonka aikana Ruuskasen mukaan käsiteltäviä teemoja ei ehdi käymään kauhean kattavasti läpi. Yhteiskuntaopin opetus jää tällöin niiltä nuorilta suppeammaksi, jotka eivät valitse opiskelupaikakseen lukiota. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on siis silloin ainoastaan nuoren itsensä varassa.

Kolme keskeistä arvoa

Maija Ruuskanen painottaa oppilailleen yhteiskuntaopin opetuksessa ajankohtaisuutta, jonka avulla nuorille pyritään opettamaan tietojen ja taitojen hyödyntämistä sisällön ymmärtämiseksi. Ajankohtaisten asioiden opettaminen luo oppilaille myös valmiuksia suhteuttaa yhteiskunnassa meneillään olevia tapahtumia.

– Yhteiskuntaopin kuuluisi olla vastavoima sellaiselle ”ei kuulu minulle” ja ”ei voisi vähempää kiinnostaa” -asenteelle, Ruuskanen listaa.

Opetuksessaan Ruuskanen kertoo myös korostavansa kolmea keskeistä arvoa, joita ovat demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. Hän toivoisi jokaisen nuoren ottavan nämä arvot johtotähdikseen puolustaen niitä vaikka viimeiseen asti niin, että arvoista ei luovuttaisi koskaan.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...