Julkaistu    |  Päivitetty 

"Seitsemän tunnin koulupäivä on aivan liian pitkä" – Yläkarjalaisten nuorten mielipidekirjoituksissa aiheet vaihtelevat koulunkäynnistä autoiluun

Yksi kirjoittajista oli sitä mieltä, että koulun pitää alkaa kello yhdeksän. Arkistokuva: Henri Jokela Yksi kirjoittajista oli sitä mieltä, että koulun pitää alkaa kello yhdeksän.

Ylä-Karjala pyysi levikkialueensa nuorilta mielipidekirjoituksia. Osa kirjoituksista julkaistiin jo torstain 13.5. lehdessä, mutta kaikki tekstit ovat nyt tässä.

 

Koulupäivien pitäisi olla lyhyempiä

Mielestäni seitsemän tunnin pituinen koulupäivä on aivan liian pitkä, vaikka niitä olisi vain muutama päivä viikossa. Joillakin ihmisillä on esimerkiksi harrastuksia. Tulee myös läksyjä. Ja jos sinulla loppuu koulu neljän aikaan ja yrität vaikka keritä syömään ennen kuin lähdet harrastuksiin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tulee inhottava olo, kun pitkän koulupäivän jälkeen menet kotiin ja tajuat, että joudut vielä ruveta tekemään läksyjä, ettei vain tule mitään läksyt tekemättä -merkintää. Siinä tulee aika kiire, jos yrittää vielä saada nukuttuakin jonkun verran.

Onhan se toisaalta hyvä, että niitä opiskelutunteja on paljon, että oppisi mahdollisimman paljon asioita. Mutta on seitsemän tuntia tosi pitkä aika istua paikallaan nuorelle, eivätkä ne muutamat välitunnit auta yhtään. Viimeisten tuntien aikana minua rupeaa ainakin jo tympimään ja tulee tosi levoton olo, ja kun menen kotiin, olen aina tosi väsynyt.

On myös esitelmiä ja kokeita. Ja jos ei lue tai ei ole vaikka kuunnellut tunneilla tai saa huonon numeron, pahimmassa tapauksessa hylätyn! Tässähän iskee kohta joku hermoromahdus, kun on koko ajan niin paljon noita läksyjä, ja niitä ei kerkiä tehdä, kun koulupäivät kestää siihen neljään asti.

Kyllästynyt opiskelija

 

Pikamuodin pimeä puoli

Pikamuotia on kaikkialla. Jokaisesta ostoskeskuksesta löytyy pikamuotia, se on halpaa ja siksi sitä ostetaan. Mutta tietääkö monikaan, miksi pikamuoti on niin halpaa ja suosittua ja ketkä ovat valmistaneet vaatteet?

Tuskin monessakaan vaatemainoksessa lukee, montako euroa se 9-vuotias lapsi on saanut päivän palkaksi sen jälkeen, kun on uittanut paljain käsin kankaita myrkyllisissä väriaineissa tai raatanut helteellä puuvillaplantaaseilla.

Pikamuoti on todella halpaa yrityksille, koska sen valmistaville ihmisille maksetaan vain sen verran, että selviää hengissä, mutta onko se oikein? Sen takia pikamuotia voi myös myydä halvalla eteenpäin. Tietenkin yritykset haluavat lisää voittoa tuotteista, joten miksei alennettaisi vielä vähän kehitysmaissa töitä tekevien palkkaa.

Sen kaiken työn jälkeenkin vaatteet ovat hyvin huonolaatuisia, eivätkä kestä kauan ehjinä. Sitten kun ne ovat rikki, ostetaan taas uusia.

Pikamuodissa käytetään monesti vain halvinta laatua kankaita ja raaka-aineita. Vaatteet kyllästetään myrkyillä ja kemikaaleilla, jotka eivät ole huonoksi vain vaatteille vaan myös luonnolle. Vesistöihin valutetaan pilalle mennyttä vettä, ja eläimet, jotka juovat sitä, voivat sairastua tai jopa kuolla. Se on siekailematonta myyntibisnestä, jossa käytetään hyväksi kuluttajien lyhytnäköisyyttä ja halpoja luonnonvaroja.

En kiellä, etteikö pikamuotia saisi myydä ja valmistaa, koska miten työntekijät sitten saisivat rahaa elääkseen. Tämä ongelma ratkeaa, jos maksetaan oikea hinta heidän tekemästään työstä. Myös parempien ja turvallisten työskentelytilojen mahdollistaminen on tärkeää. Vaatteiden kestävyyttä pitää myös nostaa ja käyttää niissä vähemmän ympäristölle vaarallisia aineita.

Mutta mitä voi tavallinen kansalainen tehdä? Monet meistä ostavat pikamuotia jopa viikoittain. Meillä on mahdollisuus valita, ostammeko halvalla, huonolaatuisia ja kaukaa tuotuja vaatteita vai ostammeko kalliimmalla, kotimaisia ja taatusti kestävämpiä vaatteita. Päätös on kuluttajilla, ja liian usein raha ratkaisee.

Mutta voimmeko kertoa maailmalle, että olemme tyytymättömiä vaatteiden valmistukseen? Kyllä, meidän pitää suosia vaatteita, jotka on tuotettu ympäristöystävällisesti, ja ostaa ne kestäviltä ja luotettavilta yrityksiltä. Vielä parempi olisi, jos ostaisimme vaatteet kirpputoreilta ja kierrättäisimme tai emme ostaisi muuten kuin, jos välttämättä tarvitsemme jotain.

Ihmisolento 10

 

Koulun pitää alkaa kello yhdeksän

Koulun pitäisi alkaa kello yhdeksän. Jos koulu alkaisi kello kahdeksan, oppilaat saattaisivat olla väsyneitä vielä enemmän, mitä he jo ovat kello yhdeksän aamuina. Oppilaista moni valittaa aamuisin tai iltapäivällä sitä, kuinka heitä väsyttää ja motivaatio on maassa. Jos he valittavat jo vähän tuollaisesta, uskon, että he, jotka heräävät kahdeksaan kouluun, valittavat vielä enemmän.

Tietenkin aina valittaminen ei johdu väsymyksestä vaan muista ärsykkeistä. Esimerkiksi ruoka on jäänyt syömättä tai muuta, ja se on ihan ok.

Tietenkin on niitä, jotka ovat nukkuneet hyvin, ja se on hyvä. Mutta on niitäkin, jotka tykkäävät valvoa öisin ja nukkua pitkään, mutta nyt on koulu ja silloin pitää herätä aikaisin, mikä on joistain aika vaikeaa.

Aikaiset kouluaamut ovat myös riski murrosikäisille heidän tarpeellisen unensaantinsa takia. Alakouluikäinen tarvitsee muutenkin 9–11 tuntia unta, ja joillakin nukkumaanmeno kestää pidempään kuin toisilla. Aamulla herääminen on sitten hidasta, vaatteiden pukeminen saattaa kestää pitkään tai vain syöminen saattaa kestää pitkään ihan vain väsymyksestä.

Jopa jotkut vanhemmat ovat huolissaan kyseisestä asiasta. Se on ymmärrettävää, sillä joillakin lapsilla on tosiaan univaikeuksia ja lapset heräävät tosi väsyneinä. Sen takia kahdeksan aamut ovat aika vaikeita, jos sitä vertaa yhdeksän aamuihin. Kahdeksan aamuihin pitää herätä jopa kello seitsemän, mikä on tosi huono asia joillekin pienille. Nukkumaan pitää mennä aikaisin.

Tämä asia pistää jopa minua silmään, ja koen itsekin välillä univaikeuksia, mutta kun saan herätä yhdeksän aamuun, se antaa vähän anteeksi valvomistani.

Olen välillä testannut sitä, jaksaisinko herätä, jos en saa kunnolla unta yöllä ja heräisin kahdeksaan kouluun. Se on tosi vaikeaa. Herätyskello soi, nousen ja sammutan sen. Herätyskello soi uudelleen, kello näyttää olevan 7:45. Mietin, jaksaisinko nousta, sammutan herätyksen ja jatkan unia.

Minun mielestä tämä saattaa johtua tottumuksesta, mutta sinä, joka heräät kahdeksaan kouluun ja olet nukkunut huonosti, nukkuisitko tunnin pidempään vai et? Minä itse nousisin vasta myöhemmin. Jos olet samaa mieltä kanssani siitä, että kahdeksan aamut ovat kauheita, se on ymmärrettävää, sillä totta kai nukkuisit pidempään, jos vain voit.

Mutta se ei aina onnistu, ja herääminen aikaisin on ärsyttävää kouluun lähdön tai muun kanssa, joten kyllä heräisimme mieluummin yhdeksään kouluun kuin kahdeksaan, vai mitä?

Desti

 

Mopoautot ovat surmanloukkuja, jotka pitäisi kieltää

Mopoautot ovat heikosti rakennettuja, muutenkin heiveröisiä muovikikkareita. Huono työn laatu ei ainakaan paranna asiaa, jarrut ovat huonot, eivätkä “vähän sinne päin” tehdyt hitsaukset ainakaan paranna asiaa. Minuakin alkaa hirvittää jo pelkkä ajatus rungon rakenteesta. Kori on muovia, runko alumiiniprofiilia ja teräsputkea. Lattian virkaa toimittaa muovinen kaukalo (Moottori, 11/2019).

Mopoauton kuljettajalla tai matkustajilla ei ole suurempivauhtisessa nokkakolarissa mitään mahdollisuutta selvitä. Mopoauton keula ja ohjaamo menevät kolarissa kokonaan kasaan, ja vaikka kolarin toinen osapuoli olisi vain tavallinen henkilöauto, sen kuljettaja ja matkustajat ovat turvassa, koska auton keula sitoo törmäysenergian itseensä ja matkustamon rakenne kokee vain lieviä vaurioita.

Mopoautoja ei kolaritestata, joten kyseisten vehkeiden valmistajilla ei ole mahdollisuutta kehittää turvallisuutta. Päästäisitkö sinä lapsesi ajamaan tällaisella laitteella?

Ratkaisuksi ehdotan, että kevytautolaki pitäisi saada EU:n päättäjiltä läpi. Kevytautoille pitäisi tehdä oma ajokorttiluokka, niin niitä ei tarvitsisi yrittää saada sopimaan T-luokan ajokorttiin tai mopoautokorttiin.

Nyt tauolla olevassa kevytautolaissa sanotaan, että kevytauton vuosimalli täytyy olla 2015 tai uudempi. Laissa voitaisiin vuosimallia laskea viidellä tai kymmenellä vuodella vanhemmiksi, jotta autot olisivat halvempia ja useamman saatavilla. Vuosimallin 2015 autot ovat vielä liian kalliita, ellei osta jotain kolaroitua, hajonnutta tai muuten viallista laitetta.

Kyllä en minä ainakaan mopoautoa osta.

Jaa

 

Suomalaiset eivät ole valmiita sähköautoille

Kaikilla suomalaisilla ei ole varaa ostaa sähköautoja, vaikka se olisi parempi ilmastomuutoksen kannalta. Esimerkiksi Norjassa on varakkaampaa väestöä, ja siksi siellä ostetaan paljon uusia autoja, joista jo suurin osa on nykyään sähköautoja. Lisäksi vaikka Suomessa olisi enemmän sähköautoja, se silti tarkoittaisi fossiilisten aineiden käyttöä sähkön muodossa.

Sähköauton lataaminen olisi toisaalta halpaa, koska Suomessa sähkö on halpaa verrattuna polttomoottoriautojen tankkaamiseen. Suomessa on myös paljon enemmän latauspisteitä kuin mitä esimerkiksi viisi vuotta sitten oli, mutta Norjassa niitä on silti enemmän. Sähköautojen verotus on myös pienempää kuin polttomoottoriautojen, minkä takia ne olisivat uutena autona parempi vaihtoehto.

Sähköautot ovat silti hyvin kalliita uutena, koska niiden akut maksavat todella paljon.

On myös sanottu, että pitäisi käyttää enemmän julkisia, mutta monissa osin Suomea siihen ei pystytä. Ei varmaan opettajatkaan kävelisi 20 kilometriä vain siksi, että säästäisivät ilmastonmuutokselta hyvin pikkuruisen osan.

Voisimme käyttää enemmän vaikka etanolia, koska sillä on selvästi pienempi hiilidioksidipäästö. Etanoli on valmistettu kotimaisista jätteistä ja tähteistä.

Minun mielestäni polttomoottoriautoja tarvitaan vielä monia vuosia, ja kannustaisin ihmisiä muuttamaan autonsa etanoliautoiksi sähköauton hankkimisen sijaan. Etanolilaitteisto maksaa vain 500 euroa, ja valtio tukee sitä 200 eurolla, joten se on rahallisesti paljon kannattavampaa kuin sähköautot.

Viisain yksilö

 

Rasismi on väärin

Rasismi ei ole oikein yhtään ketään kohtaan, kukaan ei ansaitse sitä. Ihonväri, tausta tai uskonto eivät vaikuta ihmisen luonteeseen tai siihen, voiko häneen tutustua tai oppia tuntemaan.

Rasismi on turhaa, ja siitä ei hyödy millään tavalla. Sillä saa vain toiselle henkilölle, joka on rasismin kohteena, pahan mielen ja huonon olon. 

Rasismi on väärin, koska kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Toista ihmistä ei saa eikä ole oikein arvioida ihonvärin, uskonnon tai taustan perusteella.

Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Rasismi on ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista. Rasismiin kuuluu usein se, että pidetään omaa ryhmää parempana kuin toisten ryhmät.

Ethän sinä arvioi, arvostele tai tuomitse toista henkilöä ihonvärin, uskonnon, taustan tai minkään muun vastaavan perusteella. Ethän sinä ole rasistinen.

Rasismin vastustaja

 

Osta sinäkin vaatteesi kaupoista

Kun tilasin vaatteita netistä, tajusin, miten ärsyttävää on odottaa tilausta. Kaupasta vaatteita saa niin paljon helpommin ja pienellä vaivalla. Shoppailu on myös tosi kivaa tekemistä toisin kuin tylsä tilaaminen. Kauppakeskuksessa voi käydä vaikka ystävän kanssa, ja sieltä voi lähteä kotiin hyvillä mielin uusien vaatteiden oston jälkeen.

Kaupasta vaatteiden ostaminen on paljon kannattavampaa. Kai sinä tiedät, että esimerkiksi ulkomailta tilaaminen saastuttaa luontoa. Vaatteita kuljetetaan ulkomailta esimerkiski lentokoneilla, laivoilla ja muilla kulkuvälineillä. Tämä ei ole hyväksi ilmastolla tai luonnolle. Ihmiset tilaavat vaatteita niin paljon netistä, joten se on haitaksi.

Eikö olisikin mukavampaa, jos saisit vaatteesi oston jälkeen heti käsiisi, eikä tarvitsisi odottaa postia 4–7 päivää? Joudut maksamaan postimaksuja ja vielä odottamaan monta päivää. Joskus paketin saapuminen voi kestää kuukausia, jos vaikka paketti katoaa postissa tai tilaat kauempaa. Jos menet suoraan kauppakeskukseen, saat vaatteesi heti ilman postimaksuja.

Vaatteet nettikaupan kuvissa voivat näyttää erilaisilta. Kun näet vaatteesi omilla silmillä tilauksen saavuttua, tilaama paitasi voi näyttää kammottavalta, eikä siltä, mitä odotit. Saatat joutua pettymään odotuksen jälkeen, jos vaate on vääränlainen ja sitä ei halua kukaan.

Liikkeessä voit käydä sovituskopissa ja löydät sopivan koon sekä näet, miltä vaate näyttää päälläsi ennen ostoa. Näin vältyt monimutkaisilta palautuksilta, jos netistä tilaamasi vaatteet eivät olleetkaan sopivan kokoisia tai oikeanlaisia.

Kauppakeskuksia ja vaatekauppoja on yllinkyllin ja vaatteita jokaiseen makuun. Tämän takia vaatteiden tilaaminen ulkomailta voisi vähentyä huomattavasti ja ihmiset voisivat sen sijaan lähteä vaikka ystävien kanssa shoppailemaan vaateliikkeisiin.

Kummajainen

 

Kodista huolehtiminen ei ole vain vanhempien vastuulla

Olen kuullut tosi paljon tästä aiheesta eri mielipiteitä ja haluaisin nyt sanoa oman mielipiteeni tähän asiaan.

On väärin ajatella, että kodista huolehtiminen kuuluisi vain vanhemmille. Vanhemmat maksavat sinun ruokasi, vedet, vaatteet, puhelinlaskut, tavarat ja koko sinun elämäsi. Se, että vanhemmat omistavat kodin, ei tarkoita sitä, että sinun ei tarvitse osallistua kotitöihin. Sinä asut ilmaiseksi siellä.

Milloin viimeksi sinä teit kotitöitä, niin milloin? Älä jätä kaikkea jonkun toisen harteille, vaan tehkää yhdessä, niin kaikilla on mukava olla. Jos huomaat, kun tulet koulusta kotiin, että astianpesukone on valmis tyhjennykseen, tyhjennä se. Tee asiat mieluummin omatoimisesti kuin että sinua käsketään.

Silloin, kun teet omatoimisesti asioita, vanhemmilla on mukavampaa, kun heidän ei tarvitse nipottaa joka asiasta, ja myös sinulla on mukavaa, kun kukaan ei ole niskassa hengittämässä ja odottamassa, milloin sinä tyhjennät sen astianpesukoneen.

Kotitöistä ei edes tarvitsisi maksaa lapselle, koska koti on teidän kaikkien vastuulla. Tietysti viikkorahaa voi antaa, mutta jos jokaisesta pyykinpesusta maksetaan, lapsi oppii tekemään vain hommia rahan takia.

Minulle ei ole ikinä maksettu kotitöistä tai annettu viikkorahaa. Mutta saan rahaa aina, jos menen jonnekin ja pyydän kauniisti. Osaan myös käyttää rahaa tarpeellisiin asioihin.

Kun olet oppinut tekemään kotitöitä, on itsenäinen asuminenkin helpompaa ja on helppoa huolehtia omasta kämpästään, kun on tottunut tekemään itsenäisesti kotitöitä. Ei kukaan halua asua missään sikolätissä. Olen myös huomannut omasta kokemuksesta, että kun on siistimpi huone ja koti, on siellä mukavampi puuhastella ja tehdä asioita.

Minä en edes ole mikään siivouksen suurin ystävä, mutta aina kun siivoan, lopputulosta on todella mukava katsella, ja on mukava saada kehuja äidiltä, kun olen auttanut häntä kotitöissä.

Joten kehotan teitä auttamaan toisia ja tekemään asioita yhdessä!

Ryömies123

 

Ilmastonmuutos tuhoaa maapallon

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. WWF kertoo, että ‘’se vaikuttaa kielteisesti ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa jo nyt.’’ Ilmaston sisällä olevat muutokset ovat muun muassa maapallon sisäisten prosessien myötä tai reaktiona ulkoisiin tekijöihin esimerkiksi muutokset auringon aktiivisuudessa, maapallon kiertoradassa tai akselissa.

Omasta mielestäni tuo on jo aika vakavaa, ja siinä ei ollut edes pienintä osaa kaikista muutoksista, mitä tapahtuisi, eikä mitä muutoksia tapahtuisi ilmaston ulkopuolella.

Mielestäni kaikkien täytyy alkaa paneutua tähän ihan kunnolla, koska ei se auta, jos vain pari ihmistä yrittävät parantaa tätä. Onhan tämä tietysti vaikeaa joillekin olla esimerkiksi kasvissyöjä, mutta voihan sitä lihaa alkaa syödä vähemmän, vaikka pari kertaa viikossa.

Toivon, että yrittäisit parantaa ilmastonmuutoksen ja tehdä vaikka pieniä muutoksia elämääsi.

Ilmastonmuutoksen vastustaja

 

Parkour ei ole vaarallinen laji

Monet ihmiset sanovat, että parkour on liian vaarallista lapsille tai jopa aikuisille ihmisille. Mutta mielestäni tämä on vain kukkahattutätien tai lapsistaan huolehtivien vanhempien mielipide. Mielestäni tämä ei ole fakta.

On totta, että parkour voi olla vaarallista nuorille kuin myös vanhemmillekin ihmisille, mutta se, että ihmiset tekevät jotain uhkarohkeaa parkourissa, on heidän oma syynsä. Parkouria voi harrastaa tekemättä esimerkiksi kaksoistakaperinvolttia katolta roskapönttöön.

Minun mielipiteeni on se, että parkour on ihan normaali harrastus ja laji. Se voi totta kai olla vaarallista silloin tällöin, mutta se yleensä johtuu siitä, että kyseinen henkilö kokeilee rajojaan ja yrittää tulla paremmaksi parkourissa. Se on aivan normaalia joka ikisessä lajissa, jokainen tahtoo tulla paremmaksi siinä, mitä harrastaa.

Olisiko se sinun mielestäsi hauskaa, että lapsesi ei saa harrastaa sitä liikuntaa, mitä haluaa, vaan sen sijaan pelaa kotona videopelejä joka päivä? Se on totta, että moni nuori näkee esimerkiksi televisiossa tai Youtubessa jonkun henkilön, joka tekee jonkin uskomattoman parkourtempun, ja tämän seurauksena hän saattaa haluta itsekin kokeilla sitä, koska se näytti niin helpolta. Tämä saattaa johtaa tapaturmaan.

Minun mielestäni ja vain minun mielestäni hyvä ratkaisu tähän olisi se, että vanhemmat itse valvovat, mitä parkouriin liittyvää heidän lapsensa katsovat netistä, ja kertovat heille jo etukäteen, että se ei ole yhtä helppoa kuin miltä se näyttää.

Ihmiset voisivat myös itse käyttää järkeään siihen, että tajuaisivat, jos jokin temppu on liian vaikea, ja että ei pysty siihen. Sen takia he voisivat hiljalleen opetella tätä kyseistä temppua vaihe vaiheelta ja lopulta he sitten pystyisivät siihen kokonaan.

Viisas yksilö

 

Pohjois-Karjalaan ilmaiset metsästys-alueet

Olen metsästänyt kaksi vuotta, ja olisi kiva saada Pohjois-Karjalaan valtion maat ilmaiseksi käyttöön. Täytän ensi vuonna 15 vuotta, niin pääsisin yksin kävelemään maastossa.

Esimerkiksi Kainuussa on ilmaiset metsätysmaat, jos on paikallinen asukas. Kaikilla ei ole varaa maksaa metsätyslupia.

Ehdotus olisi, että Pohjois-Karjalaan tulisi ilmaiset luvat metstästysmaille. Olisi tasa-arvoista, jos Pohjois-Karjalaankin tulisi.

Metsästäjä

 

Mopokortti on turha

Minun mielestäni ajokortti ei olisi pakollinen, jos ajaa autolla, mopolla tai millä vain moottoriajoneuvolla. Jos minä saisin päättää, se riittäisi, että on ajokokemusta, koska ei ole mitään ideaa maksaa siitä, että osaat jo ajaa. Esimerkiksi mopokortti maksaa monta sataa euroa. Säästyisi rahaa, koska ei tarvitse maksaa mopokorttia. Mutta yleensä kukaan ei osaa ulkoa liikennemerkkejä, niin siinä on ongelma.

Liikennemerkit ovat nyt se ongelma, koska en minäkään niitä osaa ilman opettelua. Sitten autokortti olisi helppo homma. Jos vaikka olisi helpot säännöt, vaikka pelkät nopeusrajoitukset ja kolmio. Mutta sitten saattaisi tulla enemmän kolareita ja onnettomuuksia, joten se ei ole hyvä juttu.

Tai yksi keino olisi, että mopokorttia ei tarvitse käydä, koska kaikkihan osaa ajaa 40 kilometriä tunnissa, kun mopot eivät edes saa kulkea kovempaa. Jos ajaa isolla tiellä, silloin ajaa valkoisen viivan toisella puolella.

Joten minä toivoisin, että mopokortti ei maksaisi mitään tai olisi todella halpa. Olisi todella kiva, jos mopokorttia ei tarvitsisi käydä, jos haluaa ajaa kylällä mopolla.

Tatu Lipponen

 

Ajokorttia tarvitaan aiemmin

Auton ajokortin saa mielestäni liian myöhään, vaikka moni tarvitsisi sen aiemmin. Saattaahan sen saada joku jo 17-vuotiaana, mutta ei siltikään ihan kaikki, ketkä sitä tarvitsisivat.

Esimerkiksi monet lähtevät opiskelemaan 16-vuotiaana, ja elämää helpottaisi varmasti, jos olisi ajokortti. Tietenkään kaikki eivät sitä tarvitse, mutta olisi reilua, jos ne, jotka sitä tarvitsevat ja sen haluavat, saisivat sen. On myös muita syitä, kuten se, että kaikki ajavat talvipakkasilla mieluummin autolla kuin vaikka mopolla.

Ja kyllä, onhan olemassa mopoautoja, joilla voi ajaa jo 15-vuotiaana, mutta loppujen lopuksi, onko sillä väliä, onko liikenteessä autolla tai mopoautolla. Tutkimusten mukaanhan mopoautot ovat paljon vaarallisempia liikenteessä kuin autot ja ihan siitä syystä, että niillä saa ajaa vain 45 kilometrin tuntivauhtia. Sen sijaan, jos kaikki ajaisivat autoilla, estettäisiin myös paljon vaaratilanteita ja kolareita.

Minun ehdottamani ratkaisu tähän olisi, että auton ajokortin saisi jo vaikka silloin 16-vuotiaana. Kuitenkin kun miettii, onko se parin vuoden ikäero nyt niin suuri, että siinä olisi kertynyt järkeä päähän. Myös ajokortin saamisesta voitaisiin tehdä vaikeampaa, niin ihmiset joutuisivat oikeasti opettelemaan liikennesäännöt ja sen, miten liikenteessä toimitaan.

Kasiluokkalainen

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...