Julkaistu 
Sanni-Siiri Nykänen

Ravihuumaa poneilla – Emma Kilpeläinen ja Tiia Vainionpää ovat tällä hetkellä Nurmeksen ainoat poniravi-ohjastajat

Emma Kilpeläisen ja Tiia Vainionpään mielestä onnistumiset ovat paras asia raviurheilussa. Sanni-Siiri Nykänen Emma Kilpeläisen ja Tiia Vainionpään mielestä onnistumiset ovat paras asia raviurheilussa.

Kipinä poniraviurheiluun syttyi Emma Kilpeläisellä ja Tiia Vainionpäällä kolme vuotta sitten. Tytöt suorittivat vuonna 2018 poniravikortin ja ajoivat ensimmäiset raviurheilustarttinsa. Tällä hetkellä he ovat Nurmeksen ainoat poniraviohjastajat.

17-vuotias Kilpeläinen on osallistunut raveihin tammalla nimeltään Aarteen Astrid sekä kahdella ruunalla Mustikkapuron Herra Huulla ja Hannulan Galaxilla. 16-vuotiaan Vainionpään ponit ovat nimeltään Jokkarin Spirit ja Jokkarin Julius.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nuorten mukaan ponien kanssa työskentely on tuonut paljon positiivista heidän elämään, kuten opettanut kärsivällisyyttä.

– Juuri tuota kärsivällisyyttä, mutta myös vastuullisuutta. Vainionpää täsmentää.

Onnistumisia radalla

Nuorille ohjastajilla palkintosijoja on ehtinyt kolmen vuoden aikana kertyä jo useita. Tiia Vainionpää on onnistunut pääsemään kisoissa kerran ensimmäiseksi ja muutaman kerran toiseksi sekä kolmanneksi. Emma Kilpeläinen ei puolestaan ole päässyt vielä juhlimaan voitosta, mutta toisia sijoja on Mustikkapuron Herra Huun kanssa ollut useita.

– Voitto on ollut turvan mitan päässä, mutta vielä sitä ei ole tullut. Kilpeläinen kertoo

Onnistumisen tunteet radalla ovat palkintosijojen lisäksi tulleet oman työn jäljen näkemisestä.

– Minullakin saattaa olla, että on ollut viimeinen poni maalissa, mutta se on juossut todella hyvin, niin se on ollut paljon tärkeämpää kuin itse sijoitus. Kilpeläinen pohtii.

– Varsinkin jos on ollut pitkään ongelmia ponin juoksussa. Vainionpää pohjustaa.

Kilpeläinen ja Vainionpää ovat samaa mieltä siitä, että harrastuksen eteen täytyy tehdä todella paljon töitä ja rahaa ja aikaa kuluu väistämättä runsaasti.

Harrastus vaakalaudalla

Korona-aika on pitänyt poneilla kilpailemisen jäissä jo useamman kuukauden ajan. Harjoitusraveja on kuitenkin nuorten onneksi alettu järjestää, mutta oikeiden kisojen ajankohtaa on siirretty tammikuulta aina eteenpäin. Nyt kisojen pitäisi järjestyä kesäkuun puolella.

– Kyllähän se ärsyttää, kun me ei oikein voida vaikuttaa tähän tilanteeseen, Tiia Vainionpää pohtii.

– Onhan se vähän tympeää, kun tämähän on kuitenkin nuorten harrastus ja ulkona tapahtuvaa, Emma Kilpeläinen toteaa

Toisin kuin nuorten harrastus, ovat hevosravit pyörineet poikkeusolojen aikana erikoisjärjestelyiden avulla normaalisti. Nuorten mielestä erikoisjärjestelyt ovat kuitenkin olleet hölmösti suunniteltuja, sillä isommilla raviradoilla raveja on saanut olla seuraamassa sisätiloissa ravintolasta käsin, mutta ei ulkona sijaitsevasta katsomosta. Nuoret poniohjastajat kritisoivat myös sitä, että he ehtisivät poistua raveista puoli ttuntia ennen kuin hevoslähdöt alkavat.

– Raveissa on kuitenkin vain yksi lähtö, jossa on yhteensä noin seitsemän ponia, Kilpeläinen sanoo.

Ala eläinten parissa

Pakollinen poniravikortti antoi nuorille ohjastajille muutakin hyödyllistä kuin vain luvan ajaa poniravia. Kortin tuoma koulutus perehdytti tytöt myös raviurheilun sääntöihin sekä saloihin. Tiia Vainionpään suunnitelmissa on opiskella hevosalaa sekä suorittaa c-ajolupa ensi vuoden puolella, jonka avulla hän saisi oikeuden ajaa ravia hevosilla.

– Lukion jälkeen varmaan lähden opiskelemaan hevosalaa, Vainionpää pohtii.

Emma Kilpeläinen ei vielä kuitenkaan aio siirtyä hevosiin tai tehdä raviurheilusta itselleen ammattia.

– Haluan pitää ohjastamisen ihan harrastuksena.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...
Miten saisin aloitettua tämän tekstin niin, että pitäisin lukijat mukana loppuun asti? Aihe itsessään on jo sellainen, että houkuttaa napsauttaa ruudu...