Julkaistu    |  Päivitetty 
Vilma Tolvanen

"Oli kiva päivä, ja oli mukavaa, kun ei tarvinnut olla koulussa tunneilla" – Nurmeksen lukiolaiset tutustuivat Valtimo-seuran museoihin

Siiri Korhonen (vas.), Tuuli Kuokkanen ja Neea Korhonen tutkivat Valtimon historiasta kertovaa kirjaa makasiinimuseolla. Vilma Tolvanen Siiri Korhonen (vas.), Tuuli Kuokkanen ja Neea Korhonen tutkivat Valtimon historiasta kertovaa kirjaa makasiinimuseolla.

Nurmeksen lukiolaiset pääsivät syyskuussa Valtimo-päivälle, kun Valtimo-seura järjesti lukiolaisille tapahtuman, jossa he pääsivät tutustumaan Valtimon paikalliseen kulttuuriin museoiden muodossa. Tunnelma oli innostunut ja odottavainen.

- Meillä on Valtimo-seuralla tämä kolmen museon kokonaisuus, johon kuuluvat makasiinimuseo, koulumuseo ja kunnantalon alakerrassa sijaitseva omatoimimuseo, kertoi Satu Tanskanen Valtimo-seurasta.

Valtimo-päivään oli lisätty myös Valtimon kirkko, jonka historiasta kertoivat Rauni Klemetti ja Pertti Meriläinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Olihan tämä kirkko hyvä lisä museoiden rinnalle, Klemetti totesi.

Klemetti toivoi, että oppilaat olisivat innostuneita kuulemaan Valtimon kirkosta ja että heille jäisi mieleen, millaisia rakennuksia sekä millainen historia Valtimolla on.

- Saimme ison testamenttilahjoituksen ja sillä saimme nämä kolme museota pyörimään. Ei meillä muuten olisi rahat riittäneet, kertoi Valtimo-seuran jäsen Terho Nevalainen.

Huvitusta tyylistä

Terho Nevalainen oli makasiinilla oppaana ja kertoi sen historiasta. Makasiinilla oli paljon vanhan ajan esineistöä.

- Olisi hyvä, jos tästä tulisi jokavuotinen tapahtuma, Nevalainen pohti.

Nevalainen uskoo, että museoista kiinnostuneita riittäisi.

- Makasiinimuseo oli mielestäni mielenkiintoisin paikka, koska siellä oli eniten esineistöä, kertoi Nurmeksen lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Neea Korhonen.

Valtimo-päivän ajan Serafiinana tunnettu Satu Tanskanen toimi koulumuseon opettajana. Hän opetti kaunokirjoitusta.

- Kansakoulu on vanha historiallinen upea rakennus ja osa Valtimon kouluhistoriaa. On tärkeää, että nykyajan oppilaat saavat tutustua siihen, millaista opiskelu on ollut sata vuotta sitten, Tanskanen totesi.

Tanskanen kertoi nuorten kanssa olleen mukava tehdä yhteistyötä.

- Osa oppilaista on ollut huvittuneitakin tästä vanhan ajan tyylistä, Tanskanen sanoi.

Valtimon omatoimimuseo sijaitsee Kuntalaisten talon alakerrassa, ja sitä on ollut tekemässä Wilma Klippel. Hän kertoi, että museota tehdessä on käytetty kierrätysmateriaaleja.

- Lasi-ikkunat on muun muassa saatu pappilan entisistä lasiovista, Klippel sanoi.

Museosta löytyy tietoa Valtimon alueen esihistoriasta aina Murtovaaran talomuseoon ja Sarasojan huoneeseen.

Hieno päivä

Museoilla on aiemmin käynyt Valtimon koululta muutama porukka, mutta nyt myös Nurmeksen lukio.

- Tämä on ollut hieno päivä ja on mukavaa, että Nurmeksen lukio on lähtenyt tähän mukaan, Satu Tanskanen hehkutti.

- Olimme yhteydessä Nurmeksen lukion rehtoriin Timo Karppiseen, että voitaisiin tällainen tapahtuma järjestää. Koululaisten olisi hyvä käydä Valtimolla tutustumassa museoihin, koska monella ei ole tietoa vanhoista asioista, Terho Nevalainen sanoi.

Nurmeksen lukiolaiset pitivät Kuntalaisten talon omatoimimuseosta.

- Kuntalaisten talon museo oli mielenkiintoinen, ja siitä löytyi ehkä eniten uusia pointteja, sanoi Siiri Korhonen, jota Tuuli Kuokkanen komppasi.

Korhonen sanoi, että hänellä ei ollut odotuksia päivälle ja oli paljon sellaisia juttuja, joita osasi jo odottaa.

- Kuitenkin kun ollaan Valtimolta, niin oli tullut jo käytyä jokaisessa kohteessa, eikä siksi tullut hirveästi mitään uutta, Korhonen kertoi.

- Oli kiva päivä, ja oli mukavaa, kun ei tarvinnut olla koulussa tunneilla, Kuokkanen sanoi.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...