Julkaistu    |  Päivitetty 
Juho Snicker

"Olen unohtanut stressin ja keskittynyt peliin" - Pelaaminen houkuttelee sekä nuoria että aikuisia arjesta irtautumiseen

Jani Laakkosen mielestä pelaaminen kehittää hahmotuskykyä, reagointikykyä ja mielikuvitusta. Juho Snicker Jani Laakkosen mielestä pelaaminen kehittää hahmotuskykyä, reagointikykyä ja mielikuvitusta.

Videopelit ovat nuorison keskuudessa paljon puhuttava asia. Peleissä opitaan uusia asioita, tavataan muita ihmisiä ympäri maailmaa ja monesti tutustutaan myös kulttuureihin sitä kautta.

Monet suositut pelit ovat myös tarjonneet taloudellisen itsenäisyyden mahdollisuuksia esimerkiksi kilpailullisuudellaan. Vahvana esimerkkinä siitä ovat viime vuosina esiintyneet Counter Strike: Global Offensive ja League of Legends, jotka kummatkin ovat tarjonneet sponsoreiden ja muiden ylläpitämiä turnauksia.

Nurmeslaisen Jani Laakkosen mukaan pelaaminen opettaa monia asioita. Hänelle pelaaminen on esimerkiksi opettanut eräänlaisen pakokeinon todellisuudesta, kun hän on pelannut lempipeliään Minecraftia.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Olen unohtanut stressin ja keskittynyt peliin.

Laakkosen mielestä pelaaminen opettaa myös kehittämään hahmotuskykyä, reagointikykyä ja mielikuvitusta. E-urheilun maailmaa seurannut ja itsekin pelaava Eino Järvinen on samaa mieltä Laakkosen kanssa kahdesta ensimmäisestä kohdasta, mutta hän ei ole niin karkaistusti huomannut pelaamisen kehittävän mielikuvitusta.

- Minulle myös fantasian tunne on tärkeä, koska pelaajan mielikuvitus päästetään jylläämään pelien aikana paremmin kuin esimerkiksi jalkapalloa pelatessa, Laakkonen toteaa.

Järvisen mukaan peleissä on tärkeää oppia itse peli ja se, kuinka sitä pelataan.

- Esimerkiksi sitä, kuinka jotain rakennetaan. Lopulta tyylin oppii, ja sitä kautta pelaamisesta tulee helppoa, hän sanoo.

Nuorena aloittaneet

Jani Laakkonen kertoo aloittaneensa pelaamisen hyvin nuorena konsolipeleillä. Eino Järvinen taas aloitti pelaamisen 6-vuotiaana Commondorella. Molemmat ovat kuitenkin jo siirtyneet nuoruuden ajoista nykypeleihin ja osaavat neuvoa aloittamisstrategioita pelaamisen maailmaan.

- Kannattaa aloittaa sellaisia peleillä, jotka kuuluvat casual genreen. Niiden avulla on helppo oppia, Laakkonen sanoo.

- Myös ryhmäpelaaminen on tärkeää, jotta oppii muilta asioita ja tyylejä pelata, Järvinen lisää.

Järvinen on viimeiset 21 vuotta pelannut oikeastaan vain Counter Strikea, jossa hän yleensä toimii pelin sisäisenä johtaja ja neuvojana.

- Oppiminen on helppoa aina siihen pisteeseen asti, kun tietää tekniikan ja pystyy noudattamaan ohjeita kuitenkin ilman, että siitä seuraa eripuraa muiden pelaajien kanssa, hän sanoo.

Millaiset lanit?

Lanien eli verkkotapahtumien koko on kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Jani Laakkosen mielestä laneissa ei ole järkeä kovin suuressa porukassa, koska se tuntuisi vain sekavalta.

- Kuitenkin on aivan mahtava idea pitää esimerkiksi 20 hengen laneja, koska silloin pelaajille on mahdollista tuoda yhteishengen tunnetta ja mahdollisuus oppia pelaamaan jotain tiettyä peliä ilman pelkoa, että joku pelaajista huijaisi, Laakkonen sanoo.

Järvisen mielestä lanien koolla ei ole niinkään väliä, vaan sillä, ketä laneilla kuuluisi olla ja ketä siellä saisi olla. Hän kritisoi sitä, että eräissä Nurmeksen laneissa tapahtumaan sai osallistua vain nuoria.

- Vanhemmallekin sukupolvelle pelaaminen laneilla olisi mahtavaa. Uskon kuitenkin, että ongelma korjattaisiin seuraaville laneille, Järvinen toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...