Julkaistu    |  Päivitetty 
Vilma Tolvanen

Jouluaattona salille kaverin kanssa – Nurmeslaiset nuoret viettävät monella tapaa perinteistä joulua, mutta erikoisuuksiakin löytyy

Aino Halosen (vas.) ja Emmi Saastamoisen mukaan lapsuuden hohdokkuus on kadonnut joulusta. Vilma Tolvanen Aino Halosen (vas.) ja Emmi Saastamoisen mukaan lapsuuden hohdokkuus on kadonnut joulusta.

Joulu on saapunut, ja siihen ovat Nurmeksen lukiolaisetkin valmistautuneet. Kaikilla on erilaisia jouluperinteitä, jotka kulkevat mukana vuodesta toiseen. Joulun tunnelmaan on kuitenkin välillä vaikea virittäytyä.

- Ennen olin tosi kova jouluihminen, mutta nyt ehkä kasaantuu niin paljon koulujuttuja, että en ole päässyt joulutunnelmaan, Emmi Saastamoinen sanoo.

Saastamoinen arvelee asiaan myös vaikuttavan asumisen ensimmäistä vuotta omassa kodissa, jolloin joulutunnelma pitäisi luoda itse.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Enää äiti ei ole ripustamassa joulutähteä ikkunaan, Saastamoinen miettii.

Aino Halonen taas sanoo olevansa joulunaikaihminen, mutta ei jouluaattoihminen.

- Tykkään joulun odotuksesta ja joulutunnelmasta. Jouluaattoon kuitenkin kasaantuu usein liikaa paineita, Halonen toteaa.

Kinkusta pitsaa

Iida Mäki viettää joulua perheensä kanssa, ja sanoo, että odottaa jo kovasti joulua.

- Meillä vietetään ihan perinteistä joulua. Syömme puuroa, käymme haudoilla ja saunassa sekä avaamme lahjat illalla.

Mäen jouluun kuuluu myös hevostallilla käynti. Talli on koristeltu jouluisasti jo hyvän aikaa ennen jouluaattoa. Tänä vuonna hevostalli on koristeltu havunoksilla ja jouluvaloilla.

- Emme koristele tallia joka vuosi, sillä hevoset eivät osaa aina arvostaa meidän laittamia havunoksia, vaan syövät ne, Mäki kertoo.

Emmi Saastamoinen sanoo viettävänsä joulua perheen lisäksi vaarin ja enon kanssa.

- Syömme puuroa ja jouluruokaa, katsomme joulurauhan julistuksen, saunomme ja käymme kirkossa sekalaisella kokoonpanolla.

Saastamoinen kertoo myös perheensä jouluperinteestä tehdä loppujoulukinkusta kinkkupitsaa joulupäivänä.

- Osan kinkusta annamme vaarille, ja lopusta isä tekee kinkkupitsaa.

Aino Halonen viettää tulevan joulun siskonsa, isänsä ja tämän naisystävän sekä naisystävän tyttären kanssa.

- Syömme riisipuuroa ja koristelemme joulukuusen. Jos taas vietämme joulua pienempien serkusten kanssa, meillä käy joulupukki, Halonen kertoo.

Halonen katselee myös jouluaattona Joulupukin kuumaa linjaa.

Pikkulasten pikkujoulut

Myöhemmällä iällä joulusta saattaa kadota lapsuuden innokkuus ja lahjojen odotus saattaa muuttua joksikin muuksi. Iida Mäki kertoo lapsena odottaneensa lahjoja enemmän kuin nykyään, mutta muuten joulu on pysynyt samanlaisena.

- Nykyään en odota joulua enää lahjojen vaan loman takia, Mäki toteaa.

Aino Halonen ja Emmi Saastamoinen yhtyvät siihen, että lapsuuden hohdokkuus jouluista on kadonnut.

- Pienempänä kaikki oli niin mystistä ja oli tonttuja sekä sai enemmän lahjoja, Halonen kertoo.

Saastamoinen pohtii lapsuuden hohdokkuuden joulusta jääneen tätiensä puuttumisen takia. Lapsuuden jouluissa täditkin olivat mukana.

- Vietän joulua kuitenkin kutakuinkin samalla tavalla kuin lapsuudessa, vaikkakaan lahjoja ei enää odota samalla tavalla, hän kertoo.

Halonen kertoo pitkästä perinteestään viettää pikkulasten pikkujoulut serkkujensa kanssa. Pikkulasten pikkujouluissa perinteisten pikkujoulujen tapaan syödään jouluruokaa ja jaetaan pienet lahjat serkusten kesken.

- Perinne on tainnut olla meillä siitä asti, kun olin kolme. Vaikka olemmekin nykyään kaikki suunnilleen teini-ikäisiä, sama nimi on silti säilynyt.

Saastamoinen paljastaa uusvanhan jouluperinteensä käydä salilla ystävänsä Martta Ahosen kanssa.

- Jouluaattosali on ollut pari vuotta tauolla, koska olemme viettäneet joulua eri paikkakunnilla.

Tänä jouluna perinne kuitenkin taas toteutuu, sillä molemmat viettävät joulun Valtimolla.

- Vaikka emme ole joka vuosi käyneetkään aattona salilla, meillä on silti ollut pyhä aikomus tehdä niin, Saastamoinen kertoo.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...