Julkaistu    |  Päivitetty 
Juho Snicker

Hyvä, paha some – "Some-maailmassa kuitenkin usein tulee vastaan niitä negatiivisiäkin puolia, joita ei voi väistää"

Selma Osmala päivittää someen uutta päivitystä. Juho Snicker Selma Osmala päivittää someen uutta päivitystä.

Sosiaalinen media kerää ihmisiä ja asioita ympärilleen. Usein sosiaalista mediaa tulkitaan ilman faktoja jopa liiankin usein vaaralliseksi ja haitalliseksi. Tämä ei kuitenkaan ole ainakaan koko totuus, koska monille some antaa mahdollisuuden tehdä töitä ja jakaa omaa arkeaan muiden näkyville. Somen haittapuolet ovat usein liiankin hyvin korostettuna, ja se tuottaa pään vaivaa lasten vanhemmille ja muille vastuuta kantaville henkilöille.

Amanda Haverisen mielestä Instagram on oikein hyvä väline saada asioista ja tapahtumista tietoa. Toisaalta Instagram on myös osittain huono ajankäytön osalta.

- Siellä tulee oltua vähän liikaa ja väistämättä ilmenee myös sellaisia julkaisuja, joita ei haluaisi nähdä, Haverinen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nurmeksen kaupungin nuorisotyöntekijä Selma Osmala käyttää työnsä puolesta Instagramia, Snapchatia ja Facebookia. Myös hänen mukaansa nämä some-kanavat ovat hyviä kanavia, joilla saa nuorille tiedon tulevasta toiminnasta ja mahdollisista tapahtumista.

Some mahdollistaa myös erilaisia tapoja viestiä anonyymisti vain nimimerkin takaa. Tämä on Osmalan mielestä hyväksi varsinkin nuorten kanssa keskustellessa, jos tulee vaikka huolia tai halu keskustella jostain asiasta, josta muuten ei uskaltaisi. Haverisen mielestä nimettömyys on toisaalta myös ongelma, koska nimettömänä kuka tahansa voi laittaa mitä tahansa ei niin mieluista tekstiä.

Ajankäyttö hallintaan

Amanda Haverisen mielestä olisi suositeltavaa opittava hallitsemaan ajankäyttöä somessa tai ainakin pyrkiä siihen.

- Varsinkin jos kokee itsensä helposti uppoutuvaksi. Hyvä tapa saada itsensä pois somesta voi olla vaikka peruskotiaskareet, jotka tuottavat käsityötä ja pohtimista.

Selma Osmalan mielestä ajankäytön hallinta olisi erityisesti tärkeää töiden ohessa, jolloin oma some-selailu tai oman tilin päivitys ei ole työ- tai kouluajasta pois.

Haverinen kertoo ettei somesta ole lähes ollenkaan valistusta koulussa, mikä on hänestä varsin outoa.

- Some-maailmassa kuitenkin usein tulee vastaan niitä negatiivisiäkin puolia, joita ei voi väistää.

Osmalan mielestä somessa ei ole oikeastaan ollenkaan negatiivisia tai positiivisia asioita kumpaakaan enemmän kuin toista, mutta se, kuinka nämä tuodaan esille, muodostaa negatiivisen tai positiivisen mielipiteen.

- Itse uppoudun usein sosiaalisessa mediassa lähinnä itseä kiinnostavien asioiden pariin, ja kun niitä asioita tulee, ne tulee tavalla tai toisella jaettua ihmisille ympärillä.

Haverisen mielestä asia on usein myös toisin. Jos kyseessä on vaikka jokin juttu, josta pitää vain itse, ei sitä tule sitten usein kerrottua.

Some työkaluna

Some on vahva työkalu myös itsenäisessä opiskelussa ja omien ideoiden luonnehdinnassa Amanda Haverisen mielestä. Some on myös helppo, halpa ja nopea reitti saada asia muiden näkyville, kuten oman liikeidean tai työn esille tuonnissa.

- Minulla some on nostanut kiinnostusta valokuvaamiseen, ja aloin opetella, kuinka ja millä tavoin valokuvia otetaan.

Selma Osmala on samaa mieltä Haverisen kanssa. Osmalan mukaan esimerkiksi videopeleistä kiinnostuneet oppivat somen kautta pelaamaan paremmin ja viemään pelitaitojaan uudelle tasolle.

Usein some ei silti erityisemmin opeta mitään suoraan, vaan se voi herättää mielenkiintoa ja auttaa hahmottamaan, mistä tykkää. Etäopiskelun aikanakin moni on varmasti löytänyt entistä paremmin somen kautta omia mielenkiinnon kohteita ja saanut motivaatiota tehdä kotona asioita, joista pitää. Ajankäytöllisesti somessa tulisi kuitenkin viettää vähemmän aikaa, vaikka se toisikin sisältöä, koska somessa oltava aika on myös usein sitä aikaa, jolloin pitäisi tehdä muutakin.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...