Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Lipponen

Nuoren kanssa aktiivisuutta elämään – Gubbe-toiminnassa nuoret ja ikäihmiset tapaavat ja viettävät aikaa yhdessä

Yhdessä vietetty aika on merkityksellistä sekä gubbelle että ikäihmiselle. Anna Lipponen Yhdessä vietetty aika on merkityksellistä sekä gubbelle että ikäihmiselle.

Gubbe Sydänystävä oy on uudehko vanhuspalvelu, jossa gubbe eli luottonuori ja ikäihminen tapaavat säännöllisesti yleensä kerran viikossa kahden tunnin ajan pitäen ikäihmisen aktiivisena. Yhdellä gubbella on yksi tai kaksi kummivanhusta, jolloin ystävyyssuhteen luominen on helppoa. Gubbe-toiminta ei perustu sairaanhoitoon, eikä alan koulusta tarvitse toimiakseen gubbena.

Gubben toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen kertoo yrityksen mission olevan aktiivinen ja onnellinen vanhuus. Start-up-yrityksen toiminta perustuu ikäihmisen aktiivisempaan ja onnellisempaan elämään ja on samalla merkityksellinen työ gubbelle.

Nurmeksessa Gubbe-toimintaa on ollut vuoden 2020 lopusta lähtien. Laaksosen mukaan Nurmeksessa gubbeja on hyvin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Toistakymmentä gubbea kuitenkin odottaa löytävänsä oman kummivanhuksen, Laaksonen kertoo.

Gubbe-toimintaa on koko Suomessa sekä Ruotsissa. Vielä tänä vuonna yritys aikoo laajentua Iso-Britanniaan. Yhteensä gubbeina toimii noin tuhat nuorta ihmistä.

Halu auttaa

Gubeksi hakeminen tapahtuu Gubbe-toiminnan nettisivuilla täytettävän hakemuksen kautta. Mikäli gubben lähettyviltä löytyy ikäihminen, pyydetään gubbe haastatteluun. Ikärajana on 16 ikävuotta.

- Haastattelun jälkeen perehdytetään gubbe tehtäväänsä. Haastattelu on tiukka, ja meidän täytyy tarkistaa tietyt jutut, jotka gubben täytyy edellyttää. Gubben on tärkeää olla reipas ja oma-aloitteinen. Myös halu auttaa ja olla avuksi ikäihmisen elämässä on tärkeää, Meri-Tuuli Laaksonen sanoo.

Ikäihminen voi valita, kuinka monta käyntiä hän haluaa kuukaudessa. Toiminnan rahoittajana voi olla kuluttaja, yritys, kunta tai kaupunki.

- Saamme ikäihmisiä mukaan toimintaan esimerkiksi kunnilta tai veteraaniyhteistyöstä. Veteraaniyhteistyön lisäksi on myös monia muita yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden kautta tulevat asiakkaat ovat yleensä perheettömiä tai heillä ei ole varaa ostaa palvelua, Laaksonen kertoo toiminnasta.

Gubbe ja ikäihminen voivat tehdä yhdessä eri kotiaskareita, kuten siivota tai tehdä ruokaa. Myös ulkoilu on tärkeää. Gubben ja ikäihmisen yhteiset mielenkiinnon kohteet luovat kummallekin mieleistä tekemistä käynneille.

- Me laadimme jokaiselle ikäihmiselle sopivan jumppaohjelman, jota gubbe sekä ikäihminen voivat hyödyntää joka käynnillä. Näin voimme ennaltaehkäistä sairauksia ja pitää ikäihmisen aktiivisena, Laaksonen sanoo.

 

Kommentti: Silmät aukenivat gubbena

Toimin gubbena puolen vuoden ajan. Hain mukaan Gubbe-toimintaan, sillä opiskelijana pari tuntia viikossa gubbeilua tuntui sopivalta opintojen ohella. Halusin myös auttaa ikäihmistä.

Minulla oli tietty ikäihminen, jonka luona kävin aluksi joka toinen viikko ja lopuksi viikoittain. Näin ollen oli helppoa luoda ystävyyssuhde, sillä oli vain yksi ikäihminen, jota nähdä.

Haku oli helppoa, ja pian hakemisen jälkeen pääsin haastatteluun, jonka jälkeen tapasin kummivanhuksen ensimmäistä kertaa. Vietimme ajan yhdessä kahvia juoden, ulkoillen, herkutellen, siivoten ja vain jutellessa. Yhdessä ulkoileminen piristi molempien päivää.

Työ antoi minulle paljon ja avasi silmäni vanhusten yksinäisyydelle.

Anna Lipponen

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...