play

Pielisen Talvi 2023: Helmiviikko tekee paluun – Talvilomaviikoilla Nurmes-talossa voi nauttia elokuvista, musiikista, teatterista ja tanssista

Risto Räppääjä ja villi kone on yksi Helmiviikon elokuvista.

Risto Räppääjä ja villi kone on yksi Helmiviikon elokuvista. Kuva: Solar Films/Marko Oikarinen

Tuire Haverinen

Kolmen vuoden tauon jälkeen Nurmes-talon Helmiviikko tekee paluun Nurmeksen kulttuurielämän kalenteriin.

Helmiviikko joutui jäämään tauolle koronaviruksen ja sen aiheuttamien rajoituksien takia, mutta nyt viikkoa on järjestelty entistä innokkaammin.

– Helmiviikko oli kiva juttu, ja Nurmeksessa on muutenkin nyt aktivoiduttu, että matkailijoille saataisiin talvilomaviikoille ohjelmaa, sanoo Nurmeksen kaupungin kulttuuripalvelujen tulosaluepäällikkö Marjo Säkkinen.

Helmiviikko on perinteisesti ollut aina Etelä-Suomen talvilomaviikko 8. Näin on nytkin, mutta Säkkinen paljastaa, että pohdinnassa oli myös laajentaa viikkoa kolmiviikkoiseksi käsittämään kaikki talvilomaviikot.

– Päätimme kuitenkin keskittyä viikkoon 8, mutta ei tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Viikon runko on pitkälti tuttu aiemmilta vuosilta. Alkuviikosta keskitytään enemmän elokuviin Kino Hannikaisessa, jossa yrittäjä Matti Kärki on valikoinut ohjelmistoon erityisesti lapsiperheille suunnattuja elokuvia, kuten Risto Räppääjä ja villi kone ja Muklat: Viirun ja Pesosen talon asukit. Loppuviikosta ensi-iltansa saa Muumiot: Seikkailu ajan halki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Titanicista nähdään 25-vuotisjuhlaversio 3D:nä.

Titanicista nähdään 25-vuotisjuhlaversio 3D:nä.

– Yleensäkin hiihtolomaviikoilla haluamme tarjota aktiivisesti ohjelmaa ja myös päivänäytöksiä, että olisi Nurmeksessa mukava käydä. Lapsiperheet ovat olleet päällimmäisenä mielessä, mutta mahtuu mukaan draamaakin, Kärki kertoo.

Draamapuolesta vastaa esimerkiksi Titanicin 25-vuotisjuhlaversio, jonka 3D-versio nähdään Kino Hannikaisessa kahtena päivänä.

Nukketeatteria lapsille

Elokuvien lisäksi Helmiviikkoon mahtuu näytelmää, konserttia ja tanssin taikaa. Torstaina 23. helmikuuta Joensuun kaupunginteatteri tuo Hannikaisen saliin Hirvimetsä-näytelmän. Lauantaina 25. helmikuuta Nurmeksen Kesämusiikki ja Nurmeksen Joulumusiikki yhdistävät voimansa Talven valot -talvikonsertissa. Sunnuntaina 26. helmikuuta Motora vie katsojansa sukellukselle kansanomaisen vuodenkierron juhliin Ajastaika-tanssiteoksella.

– Motoraa odotan tosi paljon. He eivät ole käyneet Nurmeksessa pitkiin aikoihin, Marjo Säkkinen toteaa.

Säpäkät on yksi Motoran tanssiryhmistä.

Säpäkät on yksi Motoran tanssiryhmistä.

Viikolla 9 Nurmes-talossa vedetään hieman henkeä ja keskitytään nauttimaan elokuvista. Tosin Säkkisen mukaan sillekin viikolle on suunnitteilla jotakin kulttuuritapahtumaa.

Viikolla 10 lapsille on tarjolla sekä Nurmeksen että Valtimon kirjastossa nukketeatteria, kun Nukketeatteri Sytkyt kertoo lapsille satuja Ukrainasta. Musiikkipuolesta huolehtivat kansanmusiikkiyhtye Värttinä ja jazzyhtye Perillä, jotka pitävät konserttinsa Hannikaisen salissa.

– Kun vain ihmiset vielä tulisivat tapahtumiin. Senhän tämä vaatii, Säkkinen sanoo.

Juttu on osa Ylä-Karjalan ja Lieksan Lehden yhteistä Pielisen talvi -lehteä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta