play

Jopa isosista on pulaa – Seurakuntien työntekijöitä huolettaa nuorten vähäinen kiinnostus osallistua seurakuntien toimintaan

Nuorisotyönohjaaja Susanna Tolvanen toivoo, että nuoria olisi enemmän mukana seurakunnan toiminnassa.

Nuorisotyönohjaaja Susanna Tolvanen toivoo, että nuoria olisi enemmän mukana seurakunnan toiminnassa. Kuva: Marjaana Kortelainen

Alina Korhonen ja Marjaana Kortelainen

Pääsiäinen on monelle tärkeä pyhä, mutta Nurmeksen nuoria ei näy liiaksi seurakuntien toiminnassa.

Nurmeksen evankelisluterilainen seurakunta järjestää nuorille kaikenlaista ohjelmaa, mutta tapahtumissa ei näy muita kuin rippikoululaisia. Jopa isosista tahtoo olla pulaa, kertoo nuorisotyönohjaaja Susanna Tolvanen.

– Nuoret käyvät aktiivisesti nuorten illoissa hakemassa rippikoulumerkkejä. Olisi kuitenkin mukavampaa, kun saisimme enemmän nuoria mukaan toimintaamme, hän toteaa.

Tolvanen on huolissaan isosten vähäisestä määrästä.

– Isosia tarvitaan leireille avustaviksi ohjaajiksi. Nuoria on kuitenkin vaikeaa saada mukaan toimintaan.

Tolvanen muistuttaa nuoria heidän vaikuttamismahdollisuuksistaan.

– Toimintaamme voidaan tehdä ja lähteä työstämään nuorten päätösten mukaan, jos meillä olisi aktiivisia vaikuttajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tolvanen arvioi kuitenkin eri uskontojen suosion olevan kasvussa.

– Rippikoulun kävijäprosentit ovat pysyneet samanlaisina aiempiin vuosiin verrattuna, joten muiden uskontojen trendikäs seuraaminen ei näy esimerkiksi rippikoulujen hylkäämisenä. On kuitenkin huomattavissa, että nuoret ovat alkaneet kiinnostua muistakin uskonnoista.

Toiminta kapenee

Nurmeksen ortodoksisen kirkon kanttoria Tiina Sormusta huolettaa myös nuorten vähäisyys kirkon piirissä.

– Nuorten käyminen seurakunnassa toisi jatkuvuutta, tällä hetkellä seurakuntien toiminta kapenee. Enää emme voi pitää uskonnollisia päivänavauksia suurilla paikkakunnilla. Monille se voi olla ainoa kosketus uskontoon, jos ei perheen kanssa käy toiminnassa mukana.

Sormusen mukaan pulmana on se, miten nuoria saataisiin mukaan seurakunnan toimintaan.

– Kappeliseurakunnassa on vain kaksi työntekijää, ja työnkuva on laaja. Me vastaamme kaikesta työstä, siispä nuorisotyön käynnistäminen on hankalaa ajanpuutteen takia.

Toivotetaan nuoret tervetulleeksi: tulkaa rohkeasti.
Tiina Sormunen

Tilanne ei kuitenkaan ole Sormusen mielestä katastrofaalinen.

– Me käymme kouluilla pitämässä päivänavauksia ja leiritoiminta pyörii. Viime vuoden kriparitoiminta järjesti keikkaa, silti meillä voisi olla enemmän säännöllistä viikoittaista toimintaa. Olemme läsnä kouluilla, jotta tekisimme nuoret tietoisiksi olemassaolostamme, Sormunen kertoo.

Ortodokseilla on Sormusen mukaan etua myös vähemmistöryhmänä olemisesta.

– Vaikka olisi kiva mennä sinne, missä muutkin ovat, meidän leireillemme tulleet ovat kokeneet yhteisöllisyyttä ja käsinkosketeltavaa yhteyttä juurikin siksi, koska olemme vähemmistö, Sormunen iloitsee.

Sormunen rohkaisee nuoria liittymään kirkon toimintaan mukaan.

– Toivotetaan nuoret tervetulleeksi: tulkaa rohkeasti. Kirkon kuoro on melko nuori, joten jos tykkää laulaa, mukaan vain. Voi ottaa yhteyttä missä tahansa tilanteessa. Jos on toiveita seurakunnan suuntaan, niitä kannattaa esittää.

Uskonto on yhteisöllisyyttä

Osalle nuorista uskonto ja seurakunnat ovat edelleen tärkeitä. Nurmeksen kirkkovaltuuston jäseneksi valittu parikymppinen Emmi Tolvanen on hakeutunut kirkkovaltuustoon, koska haluaa vaikuttaa.


– En ole vielä päässyt vaikuttamaan asioihin, mutta pääsen kyllä.


Tolvanen kertoo, että uskonto on vaikuttanut runsaasti hänen elämäänsä.


– Uskonnon kautta olen saanut välittämisen sekä rakkauden muita kohtaan. Koen myös, että jokainen isompi asia tapahtuu jostain syystä. Minua ärsyttää suunnattomasti, että uskontojen kannattajia halveksutaan todella paljon. Uskontoja ei saisi tuomita tai tuputtaa, Tolvanen toteaa.


Nurmeksen lukiota käyvä Veikko Siira kertoo olevansa paperilla luterilainen, mutta hän kuuluu lisäksi pienempään uskonlahkoon, jonka rukoustilaisuuksissa hän käy. Uskontoon kuuluminen tarkoittaa hänelle yhteisöllisyyttä.


– Uskonto vaikuttaa minun jokapäiväisiin valintoihini, koska pyrin elämään Herran sanan mukaisesti. Minulle on tärkeää uskominen yhteiseen asiaan, Siira toteaa.


Molemmat nuoret ovat olleet mukana seurakunnan toiminnassa ja uskovat omalla tavallaan. He eivät näe syytä olla uskomatta.


– On virvoittavaa käydä Närekartanon tilaisuuksissa, koska onhan se Jumalan sanan mukaista, Siira sanoo.


– Olen ollut pienestä pitäen mukana seurakunnan toiminnassa ja en koe mitään syytä, miksi en kuuluisi seurakuntaan, Tolvanen toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajien tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta