play

Lehden teko tutuksi – Ylä-Karjala kävi Uutisten viikolla esittelemässä toimituksen toimintaa Porokylän koulun oppilaille

Tuire Haverinen esitteli toimituksessa työskentelyä Porokylän koulun 4.–6. luokan oppilaille.

Tuire Haverinen esitteli toimituksessa työskentelyä Porokylän koulun 4.–6. luokan oppilaille. Kuva: Ville Kukkonen

Ville Kukkonen

Uutisten viikolla Ylä-Karjalan toimitussihteeri Tuire Haverinen esitteli lehden toimituksessa työskentelyä Porokylän koulun 4.–6.-luokkalaisille oppilaille. Koulussa viikon teemana olivat uutiset ja lehdet.

Haverinen kertoi oppilaille lehdenteon eri vaiheista, kuten haastattelusta, taittamisesta sekä siitä, mistä juttuideoita saadaan. Haverinen itse työskentelee lehden taiton parissa ja kertoi oppilaille, mitä taito on, kuten kuvien asettelua lehteen, tekstin rivitystä ja palstoitusta.

Oppilaat saivat kysellä Haveriselta lehdentekoon ja toimittajan työhön liittyviä kysymyksiä. Oppilaita kiinnosti esimerkiksi, onko toimittajan työ vaarallista.

– Riippuu toki minkälaisten aiheiden parissa toimittaja työskentelee, esimerkiksi sota-alueilla kirjeenvaihtajina työskentelevien toimittajien työ voi olla vaarallista, mutta kotimaassa toimittajien työhön ei pääsääntöisesti liittyy juuriakaan vaaroja. Toki turvallisuuteen liity muutamia huomioita, kuten katoille kiipeämistä tulisi välttää, Haverinen kertoi oppilaille.

Tehtävät apuna

Uutisten viikon teeman kunniaksi oppilaat olivat tehneet koulussa omia lehtiään ja tutustuneet lehdenteon eri vaiheisiin. Oppilaat olivat tutustuneet lehdentekoon ja lehden sisältöihin Uutismedian liiton Perehdy paikalliseen -opettajan ideapakalla, jossa on erilaisia tehtäviä, joiden avulla on helppo tutustua lehdentekoon ja sen eri vaiheisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leevi Huttunen selailee mieluiten uutisia, joissa on jokin jännä tapaus, kuten tulipalo. Myös kuvat kiinnostavat jutuissa Huttusta. Kouluaineista kuvaamataito, yhteiskuntaoppi ja äidinkieli olisivat Huttusesta hyödyllisiä toimittajan työssä.

Uutisten viikolla Huttunen on oppinut hieman medialukutaitoa eli sitä, että kaikkea, mitä netissä tapahtuu, ei pidä välttämättä uskoa.

– Parasta uutisten viikossa oli oman sanomalehden teko ja se, että pääsi leikkaamaan eri mainoksia lehdistä ja liittämään niitä omaan lehteen, Huttunen kertoo.

Uutisten viikossa Nikolai Kettusesta kiinnostavinta oli se, miten uutiset tehdään ja mitä eri vaiheita uutisten tekoon liittyy. Jännittävät tilanteet toimittajan työhön liittyen kuulostivat Kettusen mielestä kiinnostavimmilta Tuire Haverisen pitämässä esittelystä.

Uutinen Bomban hotellin laajentamisesta oli Elmeri Lappalaisen mielestä kiinnostava. Lappalainen oli leikannut uutisen lehdestä ja liittänyt sen koulussa tekemäänsä uutislehteen.

Kirjoittaja on Ylä-Karjalassa tet-harjoittelussa oleva 9.-luokkalainen.

Uutisten viikon kunniaksi Ylä-Karjala julkaisee viikolla 5 kaikki lapsiin ja nuoriin liittyvät jutut ilmaiseksi verkkolehdessä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta