play

Partiosta elämänkestäviä muistoja – "Peukkupiilonen on partiossa parasta, sitten tietty leirit ja makaronimössön tekeminen"

Olivia Davenportin ajankohtaisiin partiotehtäviin kuuluu osoittaa luovuutta tekemällä jotain omin käsin. Männynkappaleesta löytynee veistämällä tähti. Taustalla ohjaaja Hanna Nevalainen.

Olivia Davenportin ajankohtaisiin partiotehtäviin kuuluu osoittaa luovuutta tekemällä jotain omin käsin. Männynkappaleesta löytynee veistämällä tähti. Taustalla ohjaaja Hanna Nevalainen. Kuva: Lea Lerkkanen

Lea Lerkkanen

Valtimon koululla Tarpojien Kilppari-ryhmän Olivia Davenport oli viime viikon torstaina suorittamassa partiotehtäväänsä. Puupalasesta oli löytymässä tähti, joka työn edistyessä ilmaisi olevansakin haavoittunut meritähti. Yksi sakara antautui taltalle.

– Kaikenlaista tällaista kivaa ja itselle uuttakin juttua tehdään. Tarpeellisia taitoja opitaan, porukassa on kiva puuhata kaikkea. Parasta on se, että löytyy uusiakin kavereita, Davenport tuumasi miettiessään uutta visiota penkkiin kiinnitettyyn mäntylankkuun.

Viime vuonna hänen partioryhmänsä oli yöretkellä Kolilla.

– Yöllä oli hirveän kylmä. Minulla oli kaikki mahdolliset vaatteet ja silti paleli. Mutta muuten leirit, ne on ihan parasta, hän kertoi kokemuksistaan.

Valtimon Rumossa asuva Davenport on kaiken kaikkiaan tyytyväinen harrastustarjontaan, jota Valtimolla ja Nurmeksella on hänen ikäisilleen. Hänen mukaansa mielekästä tekemistä riittää, vaikka aivan kaikkia erikoisia lajeja ei harrastuspalettiin saisikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viitisenkymmentä harrastaa

Nurmeksen partiolaiset toimii sekä nimipaikallaan että Valtimolla. Lippukunnan noin 50 partiolaisen toiminta on jakaantunut yhdeksään ikäryhmään. Suurimmat ryhmät löytyvät nuoremmista. Partioon tullaan yleisimmin mukaan koulusta saadun tiedon tai sisarusten löytämän harrastuksen kautta.

– Sitten, kun koulu alkaa olla jo ohi, monet lopettavat käymästä partiossa. Tulee muita harrastuksia ja osa nuorista lähtee muualle opiskelemaan, kertoo valtimolaisten Kilpparien ryhmänjohtaja Hanna Nevalainen.

Tällä hetkellä partio toimii Nurmeksen alueella hyvin, tosin ryhmille tulisi pari kolme uutta ohjaajaa tarpeeseen.

– On meitä nyt vielä tälle joukolle, mutta oikein tervetulleita olisivat uudetkin ohjaajat, Nevalainen viestittää.

Partiotoimintaan kuuluu jokaiselle tärkeiden kansalaistaitojen opettelua, jossa olennaista on myös yhdessä tekeminen. Monelle partio avaa uusien kaveruussuhteiden kautta elämän eri puolien ymmärtämistä.

Nurmeksen partiolaisten ikioma seikkailukämppä sijaitsee Rautavaaran puolella Keyrityllä. Usein jopa yön yli kestäviä retkiä tehdään muuallakin lähikohteissa. Ja joka reissulla opitaan erätaitoja sekä yhdessä tekemisen taikaa.

Partiokolo seurakuntatalolla

Partio toimii läheisessä yhteistyössä seurakunnan kanssa. Partiolaiset ovat myös aina valmiina osallistumaan itsenäisyyspäivän tapahtumiin seurakunnan kanssa, sytyttämään kynttilöitä sankarihaudoille tai muodostamaan juhlavan soihtukulkueen.

Viime vuosina seurakunnan kanssa yhteinen toiminta on vähentynyt. Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelusta ei edes viimeksi järjestetty Valtimolla, joten siihen liittyvä toiminta jäi partioltakin väliin. Valtimolla partion oma kokoontumispaikka, partiokolo, löytyy edelleen seurakuntatalon alakerrasta.

Opettaja Nicholas Grigoriadis opasti torstaina omaa Sudenpennuista Seikkailijoiksi siirtyvää Alligaattorien ryhmäänsä seurakuntatalolla. Kymmenkunnan ”riehunta-ikäisen” pojan ryhmä sai ensin päästellä vähän parasta intoa ulos, jotta malttoi sitten salissa kuunnella tarinaa partioihanteista.

– Mitä oikeastaan tarkoittaa luottamus, Grigoriadis kysyi luettuaan ensin ääneen partiokirjasta aihetta käsittelevän kohdan.

Nicholas Grigoriadis aloitti partion ohjaajana koko lailla kylmiltään, mutta opettajan ammattirutiinilla homma oli äkkiä hallussa.

Nicholas Grigoriadis aloitti partion ohjaajana koko lailla kylmiltään, mutta opettajan ammattirutiinilla homma oli äkkiä hallussa. Kuva: Lea Lerkkanen

Ryhmä pohti hetken yhdessä, mitä toiseen luottaminen tarkoittaa.

– Ettei se valehtele, että puhuu totta, kuului yksi perustelluista vastauksista.

Mielipiteitä löytyi, vastausvuoroa pyytäviä käsiä nousi useampia. Pian siirryttiin yhdessä jo seuraavaan kohtaan, jatkettiin partiotoiminnan periaatteisiin tutustumista.

Alligaattorit Thomas Davenport ja Eeli Meriläinen erkanivat hetkeksi porukasta alakerran partiokolon rauhaan. He lupautuivat antamaan lehdelle henkilökohtaiset haastattelunsa.

Davenport tykkää partiosta. Mahdoton ei ole sekään ajatus, että jonkun vuoden päästä hän voisi alkaa ohjaajaksi, nuorempiaan ohjaamaan. Mutta nyt vielä oma alligaattorius on mukavinta.

Meriläiselle kavereiden kanssa kaikenlainen puuhaaminen on se ykkösjuttu partiossa. Molempien poikien mielestä partioillat kuluvat kumman nopeasti, ihan liian pian on kotiinlähdön aika.

– Peukkupiilonen on partiossa parasta, sitten tietty leirit ja makaronimössön tekeminen, pojat vakuuttivat.

Meriläinen nosti inhokkilistan kärkeen suunnistuksen, mutta Davenport oli tästä eri mieltä. Hänestä suunnistus on päinvastoin ihan kivaa.

Uutisten viikon kunniaksi Ylä-Karjala julkaisee viikolla 5 kaikki lapsiin ja nuoriin liittyvät jutut ilmaiseksi verkkolehdessä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta