play

Nuorten äänestysinto voi nousta – "Ajankohtaisesti nuorilla ei ole syytä jättää äänestämättä"

Anssi Turunen toivoo nuorten käyvän äänestämässä.

Anssi Turunen toivoo nuorten käyvän äänestämässä. Kuva: Marjaana Kortelainen

Alina Korhonen ja Marjaana Kortelainen

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut, ja varsinainen vaalipäiväkin koittaa sunnuntaina 2. huhtikuuta. Nuorten äänestysaktiivisuus on kuitenkin ollut vaaleissa yleisesti matalaa.

Esimerkiksi viimeisimmissä vaaleissa eli kuntavaaleissa nuorten äänestysprosentit olivat matalat.

– Etenkin nuorten äänestysprosentti on ollut matala ja keskimäärin he ovat äänestäneet muita vähemmän, kertoo Nurmeksen keskusvaalilautakunnan sihteeri Anssi Turunen.

– Kuopiossa ja Joensuussa äänestetään hieman enemmän, koska näissä kaupungeissa nuorten osuus väestöstä on enemmän verrattuna Nurmekseen. Muuten maakuntien välillä ei ole kuitenkaan mielestäni paljon eroja äänestysaktiivisuudessa, Turunen arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äänestäminen kannattaa

Mediatiimi teki Google Formsilla anonyymin kyselyn Nurmeksen lukiolaisille. Kyselyyn vastanneista 33 prosenttia ei tiennyt, mitä puoluetta he äänestäisivät.

Vastanneista 58 prosenttia puolestaan tiesi, ketä he aikovat vaaleissa äänestää. Esimerkiksi 16 prosenttia vastanneista aikoo äänestää perussuomalaisia. Samoin 16 prosenttia vastanneista aikoo äänestää SDP:tä. Myös vihreitä aikoo äänestää 16 prosenttia vastanneista.

Anssi Turusen mukaan nuorten alhaisen äänestysprosentin kasvamiseen saattaa vaikuttaa muun muassa Ukrainan sota.

– Äänestysprosentti voi kasvaa, koska nuorten äänestysinto voi olla korkeampi näissä vaaleissa yleisen tilanteen vuoksi. Ajankohtaisesti nuorilla ei ole syytä jättää äänestämättä.

Kommentti: Käytä ääntäsi vaaleissa

Äänestäminen on tärkeää. Meidän mielestämme äänestämässä kannattaisi käydä, koska se on jokaisen täysi-ikäisen oikeus ja keino saada äänensä kuuluvaksi.


Usein ihmisistä tuntuu, ettei yhdellä äänellä ole väliä, koska se on vain yksi ääni. Joka tapauksessa sillä yhdellä äänellä voi olla valtaa siihen, pääseekö oma puolue tai puolueen jäsen edustamaan sinua.


Joten käytä äänesi ja äänestä, jos haluat vaikuttaa siihen, kuka ajaa asioitasi.


Alina Korhonen ja Marjaana Kortelainen

Turunen tahtoo muistuttaa nuoria siitä, että aina on parempi äänestää kuin jättää äänestämättä:

– Olisi hyvä äänestää, jos tuntuu siltä, että päätökset eivät mene oman mielen mukaan. Koska eläkeläiset käyvät äänestämässä aktiivisemmin kuin nuoret, eläkeläisten asioihin vaikutetaan vankemmin.

Paljon töitä

Anssi Turusen mukaan kunta on tehnyt eduskuntavaalien eteen kovasti töitä.

– Olemme tehneet vaalien eteen paljon töitä, jotta kaikki pääsisivät äänestämään. Olisi siis hyvä, että kaikki äänioikeutetut kävisivät äänestämässä.

Vaaleista on tiedotettu tänäkin vuonna runsaasti.

– Vaaleista on tullut ilmoitus postitse, Ylä-Karjalassa on ollut kuulutus, vaalimainoksia on kaduilla ja ennakkoäänestyspaikoilla on julisteita, Turunen toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajien tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta