play

Aina vähän retkellä: Kahden tunnin rantalomalla Peurajärvellä

Kuva: Katri Kantola

Katri Kantola

Säiden suosiessa näin vielä elokuussakin, otimme äkkilähdön Peurajärven aurinkorannikolle keskellä viikkoa. Sulloimme sup-laudat, biksut, pyyhkeet ja matkaseurueen autoon ja ex-tempore-matka kohteeseen alkoi alkuillan auringon helliessä lämmöllään.

Noin parinkymmenen minuutin ajomatkan jälkeen saavuimme Peurajärven alueelle ja laskeuduimme onnistuneesti Mäntyjärven rantaan, vanhaan tuttuun rantalomakohteeseen, jossa seurueemme oli vieraillut viimeksi viime kesänä. Matkan aikana pohdiskelimme olisiko ranta turistisoitunut vuoden aikana, mutta huolemme oli turha.

Paikalla oli ainoastaan muutama karavaanari, pari auringonpalvojaa kajakkeineen ja pariskunta kalaonneaan kokeilemassa, joten mahduimme sekaan mainiosti. Totutusta poiketen, paarmat eivät olleet tällä kertaa rannalla päivystämässä.

Otimme hiekkarannalta oman kaistaleemme haltuun, levittelimme rantapyyhkeet ja auringonoton lomassa pulahtelimme välillä virkistävälle uinnille. Sup-laudat saivat myös kyytiä. Sekä perinteiseen tyyliin meloen että kehittelemässämme surffisimulaattorissa surf-laudan virkaa toimittaen. Ilma oli tuuleton ja lämpötila pysytteli lähellä kolmeakymmentä astetta koko illan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Peurajärven virkistysalue, kuten se Metsähallituksen Luontopalveluiden sivuilla esitellään (https://www.luontoon.fi/peurajarvi), on monipuolinen retkeilyalue. Alueelta löytyy kaksi merkittyä rengasreittiä sekä viisi tulentekopaikkaa, joiden yhteydessä on myös huussit.

Peurajärven alueen maasto on pääasiallisesti kuivaa mäntykangasta, joten leiriytyminen alueella on ihanteellista, mutta suositeltavaa ainoastaan tulipaikkojen läheisyydessä. Matkailuautot ja -vaunut saa parkkeerata Iso-Valkeisen kodan läheisyyteen sekä Mäntyjärven laavun läheiselle parkkialueelle. Opastuspiste löytyy Iso-Valkeisen etelärannalta tien välittömästä läheisyydestä.

Mäntyjärven ja Iso-Valkeisen kierroksista tulee yhteensä noin 12 kilometrin pituinen mukava ja vaihteleva lenkki.

Perille pääsee joko Valtimolta (tie 5284) tai Nurmeksesta (tie 75) Kuhmoon päin kulkevaa tietä, josta on opastus alueelle, ja tietysti myös Kuhmon suunnasta vastaavia reittejä.

Itse olen harrastanut Peurajärvellä rantalomailun lisäksi maastopyöräilyä, patikointia, juoksua ja muuten vaan retkeilyä. Mäntyjärven ja Iso-Valkeisen kierroksista tulee yhteensä noin 12 kilometrin pituinen mukava ja vaihteleva lenkki. Alue on myös kalastajien suosiossa. Mäntykankailta saattaa myös ensimmäisille keräilijöille riittää marjoja ja sieniä. Talviaktiviteetteina alueella toimisi varmasti umpihankihiihto tai lumikenkäily reittejä pitkin sekä pilkkiminen.

Tällä kertaa nälkä pääsi yllättämään osan seurueemme jäsenistöstä parin tunnin rantailakoinnin jälkeen. Alueen ravintolatarjonnan ollessa melko heikonlainen, ei auttanut kuin alkaa orientoitumaan kohti kotimatkaa. Lomalle lähtömme oli nimittäin kirjaimellisesti äkkilähtö, joten eväätkään eivät ehtineet matkaan mukaan. Siispä kamppeet ja matkaseurue kasaan ja kätevästi kotiin iltapalalle.

Mäntyjärven kultahietikko tarjoili pikalomailijoille parastaan näin vielä loppukesästäkin ja silmät kiinni pyyhkeen päällä hiekalla makoillessa pystyi jopa hetken kuvitella olevansa jossain kaukana Kreikan merellä. Ei toki tässä todellisessa kohteessakaan mitään vikaa ollut.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta