play

Aina vähän retkellä: Kulunut vuosi muistetaan monista kuumista luontoaiheista

Kuva: Katri Kantola

Katri Kantola

Vuoden vaihtumisen kynnyksellä on tapana tehdä kaikenlaisia koosteita kuluneen vuoden tapahtumista, joten tässä satunnainen kooste vuoden 2023 huomionarvoisista luontoon, retkeilyyn ja muuhun ulkona harrastamiseen liittyvistä tapahtumista, ilmiöistä ja puheenaiheista, olkaa hyvät.

Retkeily on säilyttänyt suosionsa yhä vuonna 2023. Suomen 41 kansallispuistoa vetivät puoleensa jopa hieman enemmän kävijöitä kuin edellisvuoden vastaavan mittausjakson aikana tammi–heinäkuussa. Retkeilijöitä kiinnostivat erityisesti uudet sekä uudistetut kohteet, kuten Sallan, Sipoonkorven, Urho Kekkosen ja Pyhä-Luoston kansallispuistot.

Hallitus kirjasi kesällä julkaistuun hallitusohjelmaan mahdollisuuden kansallispuistojen rahoituspohjan vahvistamisesta vapaaehtoisten käyntimaksujen muodossa. Selvitettäväksi päätyi myös mahdollisuus hyödyntää kansallispuistoja käyttäviltä yhteistyöyrityksiltä perittäviä maksuja. Vapaaehtoisten käyntimaksujen kohdentumisesta ei kirjauksessa puhuttu, mutta mahdolliset maksut herättivät keskustelua sekä puolesta että vastaan. Hyvin hoidettujen reittien ja toimivan käymälähuollon ansiosta maksun maksamista voisi esimerkiksi harkita.

Hallitus tosin päätti myös supistaa Metsähallituksen Luontopalveluiden budjettia, joten kansallispuistojen ja retkeilyalueiden palveluihin on luvassa tulevina vuosina väistämättä heikennyksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsähallitus linjasi loppukesästä, että jokamiehenoikeudet-termi korvataan kuvaavammalla termillä jokaisenoikeudet. Sisältönsä puolesta jokaisenoikeudet pysyivät ennallaan.  

Kulunut vuosi oli sääolosuhteiden puolesta poikkeuksellisen kaikkea. Sana poikkeuksellinen toistui ainakin kuumuuden, kuivuuden ja sateisuuden yhteydessä. Suomessa päästiin toistaiseksi suhteellisen vähällä säiden aiheuttamilta tuhoilta, mutta maailmalla roihusivat metsäpalot ja uutiskuvissa toistuivat sekä valtavat tulvat että kuivuuden runtelemat maa-alueet. Sotatoimien vaikutukset olivat (ja ovat) myös luonnon ja ympäristön kannalta katastrofaaliset. 

Valtimolainen miljöö sai jälleen valtakunnan julkisuutta, kun Peltsin toinen luonto -sarjan neljättä tuotantokautta kuvattiin tammikuussa Pajukosken ja Koppelon maisemissa.

Kuluneen vuoden aikana tapetilla olivat lisäksi luontoon ja ympäristöön liittyvät kestoaiheet, kuten metsien käyttö, metsästys, ilmaston lämpeneminen, ympäristöaktivismi, fossiilisista polttoaineista luopuminen, luontokadon pysäyttäminen ynnä muut vastaavat, jostain syystä ihmisväestössä suuria tunteita, sekä puolesta että vastaan, aiheuttavat asiat.

Poikkeuksellisen sateinen loppukesä ja syksy aiheuttivat Pohjois-Karjalassa vesistöjen pinnan nousua, joka johti yleisen ihmettelyn lisäksi myös retkeilyreittien tulvimiseen. Esimerkiksi Pogostan kierros ja Susitaival Ilomantsissa olivat paikoin niin veden vallassa, että kulku reiteillä oli hankalaa. Patvinsuon reiteillekin suositeltiin jalkineiksi kumikenkiä.

Valtimolainen miljöö sai jälleen valtakunnan julkisuutta, kun Peltsin toinen luonto -sarjan neljättä tuotantokautta kuvattiin tammikuussa Pajukosken ja Koppelon maisemissa. Sarjan uudet kuusi jaksoa julkaistiin Yle Areenassa joulukuun alussa ja tv-esitykset alkoivat joulukuun puolessa välissä.

Valtimo mainittu -jaksossa, kuljetaan lintumetsällä sekä viritellään näätäloukkuja vaihtelevissa talvikeleissä. Paikallisoppaana retkeilyvaikuttaja Mikko "Peltsi" Peltolalle ja kuvaaja Juha Korhoselle toimii metsästäjä Titta Kirkanen koiransa kanssa.

Sarjan syyspuolella kuvatussa päätösjaksossa liikutaan myös pohjoiskarjalaisissa maisemissa. Jaksossa toteutetaan Susitaipaleen pyörävaellus. Peltsi ja kuvaaja Korhonen lähtevät matkaan kahdestaan läskipyörät lastattuina retkivarustuksella ja kuvauskalustolla. Matkalla ei varsinaisesti hötkyillä, sillä raskas kalusto ja kosteat polut pitävät huolen, että vauhti pysyy maltillisena.

Vuoden 2023 paikallisiin luontotunnelmiin voi siis palata osittain myös kyseisen sarjan kautta.

Nurmeksessa retkeilyreittejä rakennettiin koko kesä, aina pitkälle syksyyn saakka. Tuoreimpana reittiosuutena valmistui yhteys Sivakasta Autiotammen laavulta Hiidenportin kansallispuistoon. Kyseiselle välille rakentui muiden muassa useita satoja metrejä pitkospuita kuljettavaksi. Reittiurakka jatkuu jälleen ensi keväänä.

Kooste päättyy tähän.

Tulevana vuonna jatketaan luultavasti samojen aiheiden äärellä, mutta toiveissa olisi vähemmän vastakkainasettelua ja enemmän ymmärrystä sekä rauhaa päälle maan.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta