play

Aina vähän retkellä: Ennustus vuodelle 2023

Katri Kantola

Näin vuoden alussa on taas tullut aika kaivaa piirongin ylälaatikosta kristallipallo esiin ja katsoa mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

Oma kristallipalloni on viritetty vastaanottamaan tulevaisuuden näkymiä muiden muassa aiheista ympäristö, matkailu ja sekalaiset asiat. Se näyttää häivähdyksiä jopa maailmanlaajuisista tulevaisuuskuvista, mutta selkeimmät näkymät ovat Suomen asioissa ja paikallistasolla.

Tässä kooste kristallipallon ennustuksesta kuluvalle vuodelle:

Ilmastonmuutos ei näytä pysähtymisen merkkejä vuonna 2023, vaan näemme edelleen rajuja sään ääri-ilmiöitä ja koemme niistä aiheutuvia seurauksia. Tulvat ja rajut myrskyt vievät koteja ihmisiltä. Kuumuus ja kuivuus etenkin Afrikan keskiosissa ajaa ihmisiä yhä edelleen vaeltamaan elinkelpoisemmille seuduille veden ja viljelykelpoisempien maiden perässä.

Amazonin sademetsäalueilla kuuman ja kostean ilman yhdistelmä sen sijaan aiheuttaa tappavan tukalia oltavia ihmisille ja eliöille. Ilmastonmuutosta kiihdyttävä sademetsien hakkuu ja polttaminen myös jatkuvat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brasilian uusi presidentti kuitenkin lunastaa lupauksensa ja ryhtyy toimimaan sademetsien tuhoamisen pysäyttämiseksi. Myös muualla maailmassa päättäjät ottavat ilmastonmuutoksen torjumisen vähintäänkin vakavasti, mutta suuria käytännön toimia ei juurikaan nähdä.

Ihmiset kautta maailman vaativat päättäjiltä konkreettisia ilmastotoimia ja tulemmekin kuluvana vuonna näkemään yhä isompia mielenosoituksia ja kansalaisaktivismia aiheen tiimoilta.

Päänvaivaa päättäjille sekä tutkijoille aiheuttavat myös arktisten alueiden sulamisen aiheuttamat metaanipäästöt ja niiden pysäyttäminen. Asia nousee keskusteluun enenevissä määrin kesää kohti tultaessa. Ikiroudan sulaessa löydetään myös uusi superbakteeri, joka saattaa aiheuttaa uuden pandemia-aallon, ellei sitä saada ajoissa eristettyä.

Isot yritykset kautta maailman havahtuvat viimeistään nyt siihen tosiseikkaan, että yrityksen menestymisen elinehtona on, että liiketoimintaympäristö on kunnossa ja kuluttajat maksukykyisiä, joten yrityksissä laaditaan hiki hatussa tänä vuonna vastuullisuusstrategioita. Suurin osa yrityksistä haluaa pyyteettömästi osallistua ilmastotalkoisiin ja tehdä osuutensa, jotta maapallo pysyisi elinkelpoisena paikkana vielä pitkälle tulevaisuuteenkin, mutta osa yrityksistä tekeytyy vastuulliseksi ainoastaan oman julkisuuskuvansa kiillottamiseksi. Nämä yritykset ovat kuitenkin harvassa, koska näennäinen vastuullisuus huomataan pian ja riskiä sen tuomasta mainehaitasta ei haluta enää ottaa.

Kristallipallo kertoi ennusteen Amazonin alueelle.

Kristallipallo kertoi ennusteen Amazonin alueelle. Kuva: Matti Siippainen

Myös Mujejärvi ennusteessa mainitaan.

Myös Mujejärvi ennusteessa mainitaan. Kuva: Anu Saarelainen

Liikenteen sähköistyminen jatkuu enenevissä määrin etenkin Aasian suunnalla. Tämä vaikuttaa huomattavasti ilman laadun paranemiseen useissa Aasian suurkaupungeissa. Vetykäyttöisten autojen suosio lisääntyy myös merkittävästi vedyn tankkausverkoston laajentumisen ansiosta. Lisäksi vetykäyttöisiä lentokoneita kehitetään vauhdilla, mutta kaupallisia lentoja niillä ei vielä tänä vuonna lennetä.

Kristallipallon siirtyessä Suomen asioihin nousee ensimmäisenä esille keväällä käytävät eduskuntavaalit ja niiden teemat.

Puolueet esittelevät vaalien alla kilvan leikkauslistojaan ja leikkauskohteet vaihtelevat puolueiden arvojen mukaan. Osa ehdokkaista kauhistelee myös valtion velkaa, joka jää heidän mukaansa lastemme maksettavaksi tulevaisuudessa. Osa ehdokkaista vasta-argumentoi velkakammoksuntaan, että Suomessa valtion velka on esimerkiksi eurooppalaisittain varsin maltillisella tasolla suhteutettuna maamme bruttokansantuotteeseen. Sen sijaan lastemme tulevaisuus voidaan pilata varmemmin sillä, että leikataan koulutuksesta, hoivasta ja terveyspalveluista sekä suhtaudutaan välinpitämättömästi ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Vaalien lähestyessä myös nuorten ääntä yritetään saada paremmin kuuluviin. Nuoria vaivaa huoli maapallon tulevaisuudesta, koska se vaikuttaa automaattisesti myös heidän omaan tulevaisuuteensa. Nuoria turhauttaa, että heitä ei kuunnella tarpeeksi ja heidän huoltaan ei oteta vakavasti. He kun ovat tulevaisuudessa se joukko, joka kantaa seuraukset tämän hetken päätöksistä. Näin ollen myös kaikenlainen aktivismi nuorten keskuudessa lisääntyy.

Glamorous campingin suosio kasvaa.

Tulevan hallituksen kokoonpanoa kristallipallo ei osaa kertoa, mutta velkaa ottamatonta hallitusta emme tule näkemään. Hallitusneuvottelut sen sijaan venyvät syksyyn saakka, joten poliittinen päätöksenteko jumittaa paikallaan käytännössä koko kuluvan vuoden.

Eduskunnan hakiessa muotoaan muu tekeminen kuitenkin jatkuu. Erilaisia luonnon ennallistamiseen tähtääviä hankkeita käynnistyy ympäri maata ja vapaaehtoinen luonnonsuojelu lisääntyy. Suomen 30 prosentin suojelutavoite maa- ja merialueiden pinta-alasta toteutuu vapaaehtoisen suojelun sekä osan valtion omistamien maiden ja vesialueiden suojelun ansiosta. Valmistelutyössä saadaan myös laskennallisesti taattua, että metsäteollisuudelle riittää raaka-ainetta jatkossakin. Metsiä, vesistöjä ja soita ennallistetaan osittain vapaaehtoistöinä ja EU-rahoituksen turvin, joten ennallistamistyölle tuleva hintalappu jää lopulta Suomen kannalta kohtuulliseksi.

Kuluvan vuoden aikana Suomi pääsee sähköenergian tuotannossa lähes omavaraiseksi. Olkiluoto 3 tuottaa ennätysmäärän sähköä ja useita uusia tuulivoimaloita saadaan käyttöön sähköverkon jakelukapasiteetin laajentamisen ansiosta. Lisäksi bioenergiaa aletaan tuottamaan eri puolilla Suomea enenevissä määrin ja biopolttoaineet korvaavat fossiilisia polttoaineita myös liikenteessä.

Kotimaan luontomatkailu säilyttää suosionsa myös tänä vuonna. Myös ulkomaisia turisteja saapuu Suomeen ennätysmäärä koronavuosien jälkeen ihailemaan luontoamme ja ihmettelemään jokamiehenoikeuksiamme. Lappi on yhä matkailijoiden kestosuosikki ympäri vuoden, mutta matkailijoita kiinnostavat kovasti myös eteläisemmän Suomen kansallispuistot ja helposti saavutettavat luontokohteet. Kulkuvälineenä matkailijoilla on yleensä matkailuauto, juna tai polkupyörä.

Glampingin eli glamorous campingin suosio kasvaa. Luonnon helmaan halutaan, mutta mukavuuksista ei haluta tinkiä, joten luksusleirielämä kiinnostaa. Retkellä pitää olla viiden tähden leiriolosuhteiden lisäksi mukana myös vähintäänkin Akseli Herlevi paistamassa burgereita avotulella sekä ystävänsä Ossi viihdyttämässä ja hoitamassa tarjoilupuolen. Kustomoiduista palveluista ja erilaisista elämyksistä ollaan yhä valmiimpia maksamaan.

Myös Nurmeksen matkailuvaltit paranevat, kun uusi monikäyttöreitistö valmistuu loppukesästä. Reitistön avajaisseremonioita juhlitaan elokuun lopulla. Reitistön ympärille muodostuu myös uusia ulkoilutapahtumia yhdistys- ja vapaaehtoistahojen toimesta. Keskustelu kansallispuiston perustamisesta Nurmekseen myös viriää vuoden edetessä. Kansallispuiston paikaksi ehdotetaan jälleen Mujejärven luonnonsuojelualuetta, mutta muitakin vaihtoehtoja puntaroidaan.

Kristallipallon ennustus päättyy tähän. Näyttää siltä, että vaikka elämmekin kaikin puolin epävakaita aikoja, on meillä silti toivoa.

Hyvää vuotta kaikille!

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta