play

Uutisten viikko: Elsa Rädystä ja Hanna Korkalaisesta tuli ystäviä yhden välitunnin aikana – Ystävyydellä on yksi tärkeä liima

Elsa Räty (vas.) ja Hanna Korkalainen harrastavat molemmat myös tanssia. He tykkäävät kuitenkin eri tanssilajeista, joten harrastus ei ole ollut koskaan suurin yhdistävistä tekijöistä.

Elsa Räty (vas.) ja Hanna Korkalainen harrastavat molemmat myös tanssia. He tykkäävät kuitenkin eri tanssilajeista, joten harrastus ei ole ollut koskaan suurin yhdistävistä tekijöistä. Kuva: Aada Reijonen

Aada Reijonen

Ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento: jokainen tarvitsee jonkun, jonka kanssa olla vuorovaikutuksessa. Kun toisen kanssa tuttavuus syvenee, voidaan puhua ystävyydestä. Ystävät ovat tärkeä voimavara ja tuki ihmisen elämässä koko elinkaaren ajan: lapsi tarvitsee leikkikaverin ja vanhus jonkun, jolle jutella.

Nurmeksen lukion toisella vuosikurssilla opiskelevat 17-vuotiaat Hanna Korkalainen ja Elsa Räty ovat olleet ystäviä jo alakoulusta saakka. Tytöt tulivat Kirkkokadun koulun ykkösluokalle eri päiväkodeista, joten he eivät tunteneet toisiaan etukäteen. Korkalaisen päiväkotikaverit tulivat hänen kanssaan samaan kouluun, mutta Rädyn kohdalla tilanne oli toinen: kaikki hänelle ennestään tutut ystävät menivät eri kouluun.

– Meillä oli viidentoista minuutin ulkovälitunti ja opettaja tuli pyytämään meiltä, voisimmeko ottaa Elsan mukaan leikkeihin. Me käytiin pyytämässä ja sitten meistä tuli ystäviä sen yhden välitunnin aikana, Korkalainen muistelee.

Jos toinen ei vastannut viestiin, pystyi vaan juoksemaan kylään kysymään, tulisiko Hanna ulos leikkimään
Elsa Räty

Alakoulu sujui ystävyksillä mukavasti viettäen aikaa yhdessä.

– Meillä on kummallakin isosisaruksia, mutta he eivät ottaneet meitä pienempiä mukaan leikkeihinsä. Oli mukavaa, kun asuimme niin lähekkäin. Jos toinen ei vastannut viestiin, pystyi vaan juoksemaan kylään kysymään, tulisiko Hanna ulos leikkimään, Räty naurahtaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tyttöjen lempipuuhaa alakouluikäisenä oli yhdessä ulkoileminen. Varsinkin talvisin ulkona riitti mielekästä tekemistä. Koulupäivien jälkeen aikaa saattoi kulua useampikin tunti mäkeä laskien tai muuten leikkien. Useasti aikaa kului jopa niin, että vanhempien piti soittaa leikkijät kotiin. Kesällä aikaa kului yhteisillä uimareissuilla. Sisällä heidän mielestään paras ajanviettotapa oli Littlest Pet Shop -leluilla leikkiminen.

Aina asiaa

Ystävien merkitys korostuu, kun lapsi kasvaa nuoreksi. Nuorten elämässä ystävät auttavat toisiaan itsenäistymään ja löytämään oman identiteettinsä. Nuorille on tärkeää, että oman arjen voi jakaa jonkun kanssa, joka on samassa elämäntilanteessa.

Yläkoulussa Hanna Korkalainen ja Elsa Räty pääsivät samalle luokalle. Vaikka kaveriporukat välillä muuttivat muotoaan ja kokoonpanoaan, ei heidän ystävyytensä katkennut.

– Kävimme yhdessä paljon kävelylenkeillä, joilla välillä oltiin useampikin tunti. Oli vaan aina niin paljon asiaa! Korkalainen kertoo.

 Tai ennemmin ne menee siihen, että kikatetaan yhdessä lattialla ja jutellaan niitä näitä.
Hanna Korkalainen

Yläkoulussa ulkoileminen kuitenkin väheni: sen sijaan tytöt siirtyivät sisätiloihin, esimerkiksi katselemaan elokuvia. Yhdessä tytöt katsoivat muun muassa Harry Potter -elokuvia.

Elokuvien katselun lisäksi he alkoivat pitää lautapeli-iltoja.

– Tai ennemmin ne menee siihen, että kikatetaan yhdessä lattialla ja jutellaan niitä näitä. Keritään pelaamaan vain muutamaa peliä, Korkalainen nauraa.

Lautapeli-illoissa pelaamisen lisäksi tärkeää on yhdessä naposteltavien laittaminen ja syöminen. Illoissa on tärkeää syödä ainakin mozzarellatikkuja sekä nuudeleita. Dippikastikkeeseen heidän mielestään kuuluu kastaa hyviä sipsejä, kurkkutikkuja sekä porkkanaa. Juotavana kuuluu olla kaurapohjaista kaakaota.

Samoja ajatuksia

Ystävien kanssa voi puhua myös asioista, joista ei välttämättä halua puhua omien vanhempien tai sisarusten kanssa – samanikäisiltä voi saada myös vertaistukea. Ystävät ovat myös suuri ilon lähde: on ihanaa viettää vapaa-aikaa mukavassa seurassa tehden asioita, jotka vievät ajatukset muualle arjen kiireistä.

Nykyään lukioikäisenä Hanna Korkalainen ja Elsa Räty kertovat käyvänsä edelleen kävelyillä sekä kirjastossa yhdessä. Yhteiset lautapeli-illat ovat myös säilyneet nykyhetkeen. Lukiolaisen arjen ja välillä myös vapaa-ajankin täyttää opiskelu, joten myös sitä ystävykset tekevät yhdessä. Yhdessä opiskelu on mukavampaa ja helpompaa: jos tulee vastaan vaikea tehtävä, voi ystävältä pyytää apua.

Korkalaisen ja Rädyn ystävyyden tärkeä liima on heidän samanlainen tapansa ajatella asioita.

– Se on välillä jopa pelottavaa, miten samalla tavalla joku toinen voi ajatella! Räty ihmettelee.

– Jep, välillä tuntuu, että Elsa tietää jo, mitä olen sanomassa, vaikka en ole kerinnyt kuin aloittaa puhumisen! ystävätär yhtyy asian ihmettelyyn.

Tyttöjä yhdistää myös samanlainen huumorintaju ja heidän yhteiset vitsinsä, joita on muotoutunut vuosien varrella. He myös jakavat samanlaisen arvomaailman. Korkalaisen ja Rädyn mielestä yksi tärkeimmistä asioista heidän ystävyydessään on se, että he voivat olla toistensa seurassa sellaisia kuin ovat. He voivat puhua yhdessä, mistä tahansa, eikä mitään tarvitse piilotella tai hävetä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta