play

Uutisten viikko: Kirkkokadun koulun varjovaalien äänikuningas oli selkeä

Kuvassa ovat vaalitoimitsijoina toimineet Vilma Kokkonen (vas.), Elina Kettunen ja Aurora Heikkinen.

Kuvassa ovat vaalitoimitsijoina toimineet Vilma Kokkonen (vas.), Elina Kettunen ja Aurora Heikkinen. Kuva: Mikko Rautiainen

Tuire Haverinen

Myös Kirkkokadun koululla äänestettiin presidentinvaaleissa, vaikka koululaiset eivät vielä olekaan äänestysikäisiä. Maanantaina 22. tammikuuta pidettyihin varjovaaleihin osallistuivat oppilaat 6.–9.-luokilta.

Koulun vaalien äänikuningas oli Jussi Halla-aho (ps.), joka sai lähes puolet äänistä eli 46 prosenttia. Toiseksi vaaleissa tuli Pekka Haavisto (vihr., valitsijayhdistys) 11,2 prosentin äänisaaliilla ja kolmanneksi Olli Rehn (kesk., valitsijayhdistys) 10,6 prosentin äänisaaliilla. Alexander Stubbin (kok.) äänimääräksi jäi 6,8 prosenttia ja Li Anderssonin (vas.) 6,2 prosenttia.

Historian ja yhteiskuntaopin lehtorin Mikko Rautiaisen mukaan muut ehdokkaat saivat jokainen 2–8 ääntä ja tyhjiä lappuja jätettiin 14. Äänestäneitä oli yhteensä 161.

Rautiainen kertoo, että äänestyspäivää pohjustettiin muun muassa tekemällä vaalikoneita yhteiskuntaopin ja historian tunneilla sekä käsittelemällä vaalien merkitystä ja presidentin tehtäviä. Asioiden tuntemusta syvennetään vielä kevään kuluessa yhteiskuntaopin ja historian tunneilla.

Rautiainen tarkentaa, että kouluissa järjestettäviin varjovaaleihin ei kuulu politikointi, vaan vaalien tarkoituksena on tehdä äänestäminen ja sen merkitys tutuksi ja madaltaa kynnystä lähteä äänestämään tulevaisuuden vaalipäivinä.

Valtakunnallisesti Allianssin järjestämissä nuorten vaaleissa eniten ääniä sai Stubb. Hän sai äänistä 21,5 prosenttia. Toiseksi tuli Halla-aho, joka keräsi äänistä 20,8 prosenttia. Ero kahden kärkiehdokkaan välillä oli vain 646 ääntä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta