play

Avoimissa kylissä vipinää lauantaina – Onkikisasta voi saada vinkit kalan fileointiin

Kuokkastenkoskella järjestettävissä onkikilpailuissa voi saada vinkkejä kalan puhdistukseen.

Kuokkastenkoskella järjestettävissä onkikilpailuissa voi saada vinkkejä kalan puhdistukseen. Kuva: Sirpa Suomalainen

Risto Kuittinen

Valtakunnallinen Avoimet kylät -tapahtumapäivä järjestään tänä kesänä jo yhdeksättä kertaa. Lauantaina vietettävän päivän tarkoitus on tuoda esille kylillä olevaa toimintaa ja toimijoita. Tapahtumapäivää järjestää Suomen kylät ry paikallisten toimijoiden kanssa.

Ylä-Karjalan seudulla tapahtumaa vietetään Lipinlahdessa, Savikylä–Kuokkastenkoskella, Sivakassa, Karhunpäässä ja Valtimon apteekin aukiolla.

Lipinlahden kyläyhdistys järjestää tapahtuman Pyssyvaaran laavulla, jossa tutustutaan Lipinlahden nuorisoseuran peruskorjattuun laavupaikkaan makkaranpaiston merkeissä. Laavulle johtavalle polulle Jukka Eskelinen ja Roosa Peltonen ovat suunnitelleet lajitunnistusvisailun.

– Visailussa on monivalintakysymyksiä puustoon ja metsäkasvillisuuteen liittyen. Visassa pärjää yleissivistyksellä, mutta lisänä on bonuskysymyksiä, jotka voivat olla vähän vaikeampia, metsäasiantuntijana metsänhoitoyhdistyksessä työskentelevä Peltonen kertoo.

Valtimon kehittäjät ry pyöräyttää Valtimon keskustaan kesätorin, jossa on myös musiikkia ja yhteislaulua sekä Vasaman nuorten tanssiryhmän esitys. Tapahtuma toimii myös Kotorannan senioreiden virkistys- ja ulkoilupäivänä.

Kylissä on todella paljon mahdollisuuksia erilaisiin tapahtumiin.
Arja-Leena Lammi

Karhunpäässä ohjelmassa on muun muassa kylätalon kirpputoria ja kanootin ja kajakin testaamista Pohjajärvellä. Testauksen järjestää kylä yhteistyössä Luonnon Lumous Nurmes ry:n kanssa. Tapahtumapäivänä järjestetään myös säävarauksella kyläpyöräily, jossa saa halutessaan osallistua pyörällä, mopolla, traktorilla tai muulla vastaavalla menopelillä.

Sivakassa tapahtumapäivänä Yläpihan pirtissä on itsepalvelukahvio, jonka lisäksi kyläläiset julkaisevat päivän kunniaksi Youtube-kanavallaan filmin matkasta Vastasmännikön muinaiskalmistolle.

Kala lautaselle asti

Avoimet kylät -tapahtuman innoittamana Savikylän maamiesseura ryhtyi yhteistyöhön Kuokkastenkosken asukkaiden kanssa järjestääkseen Kuokkastenkosken uimarannalla onkikilpailun. Maamiesseuran sihteeri Arja-Leena Lammi kehuu onkipaikkaa mahtavaksi.

– Vuosia sitten järjestettiin kalakilpailuja, mutta se perinne hiipui. Sen jälkeen kilpailuista on ollut koko ajan puhetta, että se sopisi hyvin kylätoimintaan, Lammi sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lammi sanoo, että kahden kylän yhteistyö sopii hyvin Avointen kylien henkeen. Hän kannustaakin tapahtumapäivään osallistuvia käymään mahdollisimman monessa päivän tapahtumassa.

– Matkailijat kaipaavat ohjelmaa. Kylissä on todella paljon mahdollisuuksia erilaisiin tapahtumiin, Lammi sanoo.

Jarmo Korhonen on lupautunut tekemään kilpailun ohessa työnäytöksen, jossa Korhonen näyttää muun muassa kalan puhdistusta ja fileointia.

– Moni pitää kalasta, muttei välttämättä osaa puhdistaa kalaa. Tässä saa vähän vinkkiä, miten kalaa valmistetaan ruoaksi, Lammi kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta