"Go with the flow" – Nurmeslaisia 7.-luokkalaisia tulevaisuus ei huoleta ja mietitytä
Tällä viikolla vietettävän Uutisten viikon teemana on tulevaisuus ja sen ymmärtäminen. Ajatuksena on, että pinnalla olevat isot uutisaiheet, kuten Ukrainan sota ja energiakriisi, voivat herättää huolta ja hämmennystä, joten Uutisten viikolla halutaan rakentaa uskoa tulevaan ja vahvistaa toivoa.
Uutismedian liiton tuottaman Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksen mukaan sotaan ja kriiseihin liittyvät uutisoinnit ovat lisänneet nuorten ahdistusta, pelkoa ja voimattomuutta. Negatiiviset tunteet korostuvat erityisesti tytöillä.
Nurmeksen Nuokkarilla viime viikolla tavatut 7.-luokkalaiset Oona Korhonen, Nella Turpeinen, Peeti Karppinen ja Iida Kunnari toteavat kuitenkin, että tulevaisuus ei huoleta heitä.
– Go with the flow [Mennään virran mukana], Turpeinen toteaa.
– Ei ole mitään pahaa tiedossa, Korhonen jatkaa.
Nuorten mukaan tulevaisuus ei paljoa kiinnostakaan heitä, koska siitä ei ole vielä tietoa. Ei ole tarvinnut tehdä suuria päätöksiä tai muutenkaan miettiä tulevaa.
– Kaikki on vielä avointa, Korhonen sanoo.
Ei ole mitään pahaa tiedossa.Oona Korhonen
Samaa sanoo myös nuorisotyöntekijä Selma Osmala. Nuorten kanssa on juteltu kesätöistä ja jatkokoulutuspaikoista, mutta mistään ei ole tullut ilmi, että nuoria ahdistaisi tai pelottaisi mikään.
– Yllättävän rentoa keskustelua on ollut enimmäkseen. Pari vuotta sitten korona-aikaankin nuoret olivat enemmän tympääntyneitä kuin huolestuneita, kun koronasta puhuttiin niin paljon, Osmala toteaa.
Nuorten mukaan enemmän heidän tulevaisuutensa mietityttää ja huolestuttaa vanhempia. Välillä vanhemmat tuntuvat stressaavan esimerkiksi kokeita enemmän kuin nuoret itse.
– Onhan se kiva, että vanhemmat huolehtivat, mutta välillä se on vähän ärsyttävää, Kunnari sanoo.
Tiktokista uutisia
Haastatellut nuoret kertovat, että he eivät myöskään seuraa uutisia. Peeti Karppinen kertoo, että saattaa joskus vilkaista netistä iltapäivälehtiä.
– Iltapäivälehtiä katson joskus, ja perheen kesken saatamme puhua jostakin uutisaiheesta, Iida Kunnari sanoo.
Uutismedian liiton tuottaman tutkimuksen mukaan uutisten seuranta on vähentynyt nuorilla jonkin verran sitten koronavuoden 2020. Viime vuonna 39 prosenttia tutkimukseen vastanneista nuorista seurasi uutisia päivittäin, kun vuonna 2020 luku oli 49 prosenttia. Uutisten seuraaminen kasvaa iän myötä. 17–18-vuotiaista uutisia seurasi päivittäin viime vuonna yli puolet, mutta 13–14-vuotiaista vain neljännes.
Jos haastatellut nuoret törmäävät jossakin uutisiin, todennäköisin kanava on Tiktok.
Hyvin vähän uutisia seurasi 27 prosenttia nuorista, 13–14-vuotiaista 37 prosenttia ja 17–18-vuotiaista 19 prosenttia.
Jos haastatellut nuoret törmäävät jossakin uutisiin, todennäköisin kanava on Tiktok. Myös tutkimuksen mukaan Tiktok on jo nuorten toiseksi seuratuin uutiskanava. Sieltä uutisensa löytää 40 prosenttia nuorista, kun vuonna 2020 luku oli 25 prosenttia. Seuratuin uutiskanava tutkimuksen mukaan on iltapäivälehtien verkkosivut. Iltapäivälehtien verkkosivujen ja Tiktokin jälkeen tulevat Instagram, Snapchat, televisio ja Youtube.
Nuoria ei kuulla
Syyksi sille, miksi haastatellut nuoret eivät seuraa uutisia, he sanovat, että uutisissa käsitellyt aiheet eivät kosketa heitä.
– Pitäisi olla enemmän nuorten asioita, he toteavat.
Sama on todettu myös tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistuneista nuorista 53 prosenttia koki, että heidän näkemyksiään kuullaan medioissa melko huonosti tai erittäin huonosti.
Tutkimuksen mukaan nuoria kiinnostaisivat eniten heidän omaan elämäänsä liittyvät uutiset. Myös toisten nuorten tekemät sisällöt ja uutiset, joissa on haastateltu nuoria, kiinnostavat osaa. Laskussa taas ovat isot ajankohtaiset uutisaiheet Suomesta ja maailmalta.
– Mielenterveyteen liittyvät aiheet kiinnostaisivat. Jutut, joissa haastateltaisiin nuoria, kiinnostaisivat ehkä, Oona Korhonen ja Nella Turpeinen toteavat.
– Se on hyvä, jos on joku nuoriin liittyvä asia, kuten mielenterveysongelmiin liittyvä, niin kysytään nuorten omaa mielipidettä, eikä sitä, mitä aikuiset kuvittelevat, he jatkavat.
Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksessa selvitettiin, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden. Kantar TNS oy toteutti tutkimuksen Uutismedian liiton toimeksiannosta joulukuussa 2022. Tutkimukseen vastasi 781 nuorta.
Uutisten viikon kunniaksi Ylä-Karjala julkaisee viikolla 5 kaikki lapsiin ja nuoriin liittyvät jutut ilmaiseksi verkkolehdessä.