play

Toimitusvaltaus: "Vähän rennompaa kuin tavanomainen opiskelu" – Suurin osa Kirkkokadun koulun oppilaista piti messupäivästä

Luka Lipponen (vas.), Jimi Reinikainen ja Aatu Luostarinen (takana) kävivät testaamassa Lukunurkkaa.

Luka Lipponen (vas.), Jimi Reinikainen ja Aatu Luostarinen (takana) kävivät testaamassa Lukunurkkaa. Kuva: Joel Hiltunen

Aleksi Partanen ja Joel Hiltunen

– Pidin kyllä ihan, on ollut tosi hauskaa tänään. Vähän rennompaa kuin tavanomainen opiskelu, kertoo 9B-luokkaa käyvä Oskari Korhonen.

Korhonen oli yksi Kirkkokadun koulun MOK-tapahtuman eli monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyvien messujen osallistujista.

Messuilla oli mukana kaikenlaista väkeä ja oppilaiden tekemästä mukavasta ajanvietteestä oli monia näkemyksiä. Suurin osa haastatelluista oli tykännyt päivästä, vaihteluna opiskelulle. Lukuvuosi on lopuillaan, ja osa oppilaista on alkanut hermostua lomaa odotellessa. Monen haastatellun mielestä tällaiset tilanteet rentouttavat oppilaita.

Korhonen oli itse suunnittelemassa Sosiaaliset taidot -pajaa. Hänen ryhmänsä suunnittelemassa pajassa tarjottiin tehtävämonistetta ja Kahoot!-peliä. Paja sopi hyvin Korhoselle. Hän piti pajaa sopivana itselleen, koska hän on kertomansa mukaan sosiaalinen muutenkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Pihla Pääkkönen oli yksi kahvilan pitäjistä.

Pihla Pääkkönen oli yksi kahvilan pitäjistä. Kuva: Joel Hiltunen

Viidesluokkalainen Pihla Pääkkönen oli pitämässä kahvilaa. Kahvilassa tarjoillaan pientä purtavaa, joista piirakat, pulla ja mehu olivat ilmaisia. Omalla rahalla voi myös ostaa karamellia, kahvia ja einespitsoja. Kahvilavuoronsa jälkeen Pääkkönen vielä ehti tutustumaan lemmikkipisteeseen ja kauneudenhoitopisteeseen.

Lukeminen tärkeää

Lukunurkka-pajaa piti muun muassa opettaja Eero Syrjä.

– Pajassamme yritetään rohkaista nuoria lukemaan enemmän kirjoja. Tarjoamme pajassa myös Kahoot!-peliä, hän kertoi.

Syrjä vitsaili, että hän on tässä pajassa työmääräyksen takia, mutta pitää pajasta, koska lukeminen on tärkeä taito ja nuoret lukevat yhä vähemmän ja vähemmän.

Pajassa oli mahdollista lukea kirjoja, kuten satuja, pehmeiden tyynyjen päällä lepäillen. Luokkaan oli laitettu tyynyjen lisäksi tarjolle kirjoja ja sanomalehtiä.

Pajan suunnitteluun osallistuneet oppilaat olivat tehneet seinille paljon kirjojen ja kirjallisuuslajien esittelyjulisteita. Seinillä oli tietoa Aku Ankasta Kotiopettajattaren romaaniin ja kaikkea siltä väliltä.

Syrjä kertoi pajassa käyvän koko ajan oppilaita. Hän arvioi heitä käyneen päivän mittaan noin sata lukemassa eri kirjoja, mutta tarkkaa kävijämäärää on vaikea arvioida, koska oppilaita tulee ja menee.

Toimitusvaltaus

Ylä-Karjala toteutti Toimitusvaltauksen Kirkkokadun koululla Nurmeksessa perjantaina 5. toukokuuta.


Valtaukseen osallistui kuusi yläkoululaista.


Tarkoituksena oli tutustuttaa oppilaita toimittajan työhön.


Nuoret keksivät itse kysymykset, tekivät haastattelut, ottivat kuvia ja valitsivat kuvat juttuihin sekä kirjoittivat tekstit.


Tällä kertaa Toimitusvaltaus oli osa koulun MOK eli monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyviä messuja, joiden teemana oli hyvinvointia arjesta. Toimitusvaltaus mukaan lukien messuilla oli 19 työpajaa.


Toimitusvaltaus on yksi Sanomalehtien Liiton kehittämä mediakasvatusprojekteista.


Projektien tavoitteena on luoda yhteistyötä koulujen ja sanomalehtien välille.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta