play

Pielisen talvi: Ladut avoinna kaikille – Hiihtovaellukselle lähteneet matkailijat iloitsivat hiihtopäivän lauhasta säästä

Muun muassa saksalaisista koostuva hiihtovaellusryhmä oli iloinen ja tyytyväinen, ettei helmikuun alun hiihtopäivänä ollut pakkasta kuin viisi astetta.

Muun muassa saksalaisista koostuva hiihtovaellusryhmä oli iloinen ja tyytyväinen, ettei helmikuun alun hiihtopäivänä ollut pakkasta kuin viisi astetta. Kuva: Risto Kuittinen

Risto Kuittinen

Majatalosta majataloon -hiihtovaellusten suosio jatkuu edellisvuosien tapaan, sillä sekä ulkomaalaisasiakkaiden hiihtovaellukset että kotimaisten hiihtokierros ovat loppuunmyytyjä.

– Enemmänkin olisi ollut tulijoita, mutta kertakaikkisesti ei pystytä järjestämään enempää paikkoja. Kuusi hiihtovaellusta järjestetään tämän kauden aikana. Kotimaisten tilanne elää aina vähän, mutta loppuunmyytyä sekin näyttää, kertoo Äksyjen Ämmien yrittäjä Minna Murtonen.

Ensimmäiset hiihtovaellusryhmät tulivat helmikuun alussa, vaikka lentolakko aiheuttikin hieman harmaita hiuksia. Britteinsaarilta lentävät saapuivat ensin lentäen Tallinnaan, josta he tulivat lautalla Helsinkiin ja junalla Nurmekseen.

– Brittiläiset tekevät perinteisesti vähän myöhempään varauksia, siksi heitä ei kovinkaan paljon hiihtovaelluksilla ole. Saksalaiset tekevät jo vuotta ennen. Meilläkin on jo vuodelle 2025 varauksia, koska he ovat huomanneet, ettei tälle talvelle mahtunut, Murtonen sanoo.

– He ovat optimistisia, että meillä on lunta vielä täällä, eli pitää kai se yrittäjänkin olla optimistinen, Murtonen nauraa.

Pieniä muutoksia reittiin

Majatalosta majataloon -hiihtoreitit eivät enää lähde Puukarista Puukarin Pysäkin lopetettua toimintansa. Reitti on nyt Laitalan Lomien ja Pihlajapuun välinen.

– Meillä kummallakin talolla on ympäristössä omia latuja, joita asiakkaat voivat hiihtää. Ulkomaalaisilla matka säilyy edelleenkin viikon mittaisena. Yhtenä päivänä käydään Nurmeksen ladut hiihtämässä Bomban ympäristössä, Minna Murtonen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laitalan ja Pihlajapuun välisellä reitillä on pieniä muutoksia viime vuosiin nähden, mutta perusrunko on ennallaan. Männikkölän Pirtti jäi jo viime vuonna reitiltä pois, sillä Pielisen jäätilanne ei anna myöten ladun tekemiseen. Uutta on taukopaikka Savikylässä.

– Tosi ihanaa, että saatiin Savikylän maamiesseurantalo tähän mukaan, ja he järjestävät meille taukopaikan. Hiihtovaellusten asiakkaille on siellä kahvit ja pullat tarjolla. 25 kilometriin tulee lisää yhteensä kaksi kilometriä, Murtonen kertoo.

Lupa hiihtää

Minna Murtosen mukaan ladut avataan aina, kun ryhmiä on lähdössä matkaan.

– Jos paikkakuntalaiset haluavat hiihtää, kannattaa pirauttaa jompaan kumpaan majataloon, että tietää, mikä pätkä on auki. Pyritään pitämään niin, että ladut olisivat aina hiihtokunnossa, mutta jos 20 senttiä tulee lunta kerralla, saattaa kestää päivän ennen kuin saadaan ladut auki, Minna Murtonen sanoo.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellusten ensimmäiset ryhmät saapuivat Nurmekseen helmikuun alussa.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellusten ensimmäiset ryhmät saapuivat Nurmekseen helmikuun alussa. Kuva: Risto Kuittinen

Murtonen kannustaa paikkakuntalaisia ja lomalaisia hiihtämään ladulla niin paljon kuin sielu sietää. Hän on huomannutkin, että Savikylässä ollaan ahkeria hiihtäjiä, sillä siellä majatalojen ladulle johtaa useita yhdyslatuja.

– Olisi mukavaa, jos paikalliset käyttäisivät latua mahdollisimman paljon. Muutama maanomistaja on sanonutkin, että onpa kiva, että tulette tästä kautta taas. Voi tehdä kotiportilta ladun, Murtonen kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta