play

Pielisen talvi: Möllötys seis ja keväthangille!

Hyvärilän pihan lumiveistokset ovat ukrainalaisten perheleirin satoa tammikuun lopulta. Veistoksista Pöllö oli eniten Kati Lipposen mieleen.

Hyvärilän pihan lumiveistokset ovat ukrainalaisten perheleirin satoa tammikuun lopulta. Veistoksista Pöllö oli eniten Kati Lipposen mieleen. Kuva: Lea Kuokkanen

Lea Kuokkanen

Sisällä möllöttäminen ja ruudun töllöttäminen ovat talvilomaviikolla ehdottomasti out. Ulkona on tosi paljon tekemistä. Nurmeksen kaupungin liikuntapaikoilta tai vaikkapa Hyvärilästä löytyy helppoja ulkoliikuntavaihtoehtoja ja ennen kokeilematonta tekemistä.

Oletko kokeillut liukulumikenkiä? Nämä karvapohjaiset kulkuvälineet ovat liukkaalla tosi nopeat, ehkäpä juurikin tuollaisella pikkupakkasella kätevimmillään.

Tai hyrlinkiä? Lajia tapaa ainoastaan näillä seuduin, joten harvinainen tilaisuus kokeilla sitä on aivan omilla nurkilla. Kyse on curlingin paikallisesta alalajista, josta sukeutuu pienille porukoille riemuhenkinen joukkuekisa talvilomaviikon ratoksi.

Kestosuosikit kehiin

Murtsikka eli perinteinen laduilla hiihtely säilyy Hyvärilän reiteillä vuodesta vuoteen ykkössuosikkina. Mutta haastajana tulee takavasemmalta lumikenkäily, laji, joka antaa harrastajansa valita omat polkunsa maastossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talviloman riemuksi hyväriläläiset ovat kutoneet kasaan jokaiselle arkipäivälle ohjattua tekemistä. Mukana on syyslomaviikon ohjelmasta napatut jousiammunta ja lyhtypolku, mutta myös uutta talviretkeilyä ja kokeilemisen arvoista lumikenkäilyä.

– Meillä on nyt tehtynä upea 2,5 kilometrin mittainen merkitty ja tampattu lumikenkäreitti tähän lähelle harju- ja kangasmaastoihin. Ylä- ja alamäkiä sekä aitoa lumista metsämaisemaa on. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen eli sopii myös kokeilijoille, kertoo markkinointipäällikkö Kati Lipponen.

Ohjaaja Rebekka Tupaoja säestää, että Hyvärilän talviretkillä sisältö on tärkein, ei vauhti, kilpaileminen tai suorittaminen.

– Lähdetään tutkimaan luonnon ihmeitä. Jos nähdään jälkiä tai kuullaan ääniä, otetaan selvää mikä ja miksi. Voidaan tutkia kasveja, miten ne jaksavat talven yli. Luentoja ei ole ja kysyä saa aina, Tupaoja innostaa tulemaan mukaan.

Keskisuomalaiset kahdeksasluokkalaiset Ossi Laitinen ja Niklas Harlamov kokeilivat lumikenkäilyä Rebekka Tupaojan opastuksella.

Keskisuomalaiset kahdeksasluokkalaiset Ossi Laitinen ja Niklas Harlamov kokeilivat lumikenkäilyä Rebekka Tupaojan opastuksella. Kuva: Lea Kuokkanen

Kati Lipponen muistuttaa, miten hyvää lähiluonnossa liikkuminen ja sen oivaltaminen ihmiselle voikaan tehdä.

– Oletko talviluonnon hiljaisuudessa koskaan kuunnellut, millainen ääni lähtee, kun raaputat puunrunkoa? Tai oletko katsonut kevätauringon valoa vasten pitsireunaiseksi sulavaa lunta? Lipponen haastaa pohtimaan.

Hyvärilän retkitarjotin voi tyhjentyä, jos luontoäiti oikein hankalaksi heittäytyy. Yli 15 asteen pakkasessa tai hyytävässä tuulessa ei retkiä järjestetä, vaan keksitään tekemistä sisätiloissa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta