play

Tanssi on keino ilmaista itseään ja paeta arkea – Vilma Kokkonen ja Nuppu Meriläinen ovat harrastaneet tanssia pienestä pitäen

Vilma Kokkonen pitää tanssia monipuolisena.

Vilma Kokkonen pitää tanssia monipuolisena. Kuva: Iida Kuittinen

Iida Kuittinen

Tanssiminen on yksi monista keinoista ilmaista itseään taiteen kautta. Nurmeksen Seppojen tanssijaosto tarjoaa tanssin opetusta kaikenikäisille. Monet tanssijoista ovat aloittaneet jo hyvin nuorina, ja heille tanssiminen on jo tullut hyvinkin tutuksi vuosien aikana.

Vilma Kokkonen ja Nuppu Meriläinen ovat aloittaneet tanssin jo ennen esikouluikää.

– Aloitin tanssin harrastamisen, kun olin 4-vuotias, ihan vain harrastuksena ja ajanviettona viikkoon. Nykyään tanssi on minulle keino ilmaista ja toteuttaa itseäni sekä paeta arkea, Kokkonen kertoo.

Meriläinen on aloittanut tanssin noin kolmen vuoden iässä, heti kun sen vain pystyi aloittamaan.

– Olen pitänyt tanssista jo ihan pienestä asti, enkä ole katunut sitä, että aloitin. Tanssi on rentoa myös siksi, että jos joku laji ei tunnukaan omalta, niin aina voi vaihtaa toiseen, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä hetkellä molemmat harrastavat balettia ja nykytanssia, Kokkonen harrastaa lisäksi vielä jazzia.

– Jazz on minun henkilökohtainen lemppari, se on sähäkkää ja siinä osaan eläytyä parhaiten, Kokkonen mainitsee.

Uusi opettaja

Tanssiharjoitukset ovat Nurmes-talon Palanderin salissa. Harjoitukset ovat joka ryhmälle kerran viikossa. Tanssitunnit pitävät sisällään alkulämmittelyjä, erilaisten koreografioiden harjoittelua, liikesarjojen sekä uusien liikkeiden opettelua. Nykyään nykytanssin ja jazzin tanssitunneilla harjoitellaan myös improvisaatiota, joka tarkoittaa eläytymistä siihen hetkeen omilla liikkeillä.

– Tanssitunneilla myös jaetaan paljon omia fiiliksiä ja tuntemuksia eri sarjoista ja liikkeistä, Nuppu Meriläinen ja Vilma Kokkonen kertovat.

Tänä syksynä tanssijaoston opettaja vaihtui väliaikaisesti, ja uusi opettaja Veronika Hailu on otettu positiivisesti vastaan.

– Uusi opettajamme on tosi mukava ja rento, ja hän antaa meidän toteuttaa itseämme, Kokkonen kertoo.

Myös Meriläinen pitää uuden opettajan tyylistä opettaa.

Tanssissa luovuutta

Sekä Nuppu Meriläisen että Vilma Kokkosen mielestä tanssin harrastaminen on luovaa ja aitoa. Kokkosen mukaan välillä se saattaa kuitenkin uuvuttaa, jos on ollut pitkä päivä.

Tanssissa parasta on molempien mielestä se, kuinka ryhmät ovat positiivisia ja tanssiessa voi olla vapaasti oma itsensä. He myös kertovat, että ryhmissä on helppo olla, joten ei haittaa, jos ei aina onnistu ja apuakin uskaltaa pyytää.

– Pidän itse myös siitä, miten tanssiessa saa oman kädenjäljen näkyviin, ja minusta on myös ihanaa seurata omaa ja muiden kehitystä tanssissa, Kokkonen lisää.

Tanssiin kuuluu myös harjoittelu esityksiä varten, jotka pidetään keväällä ja ennen joulua. Kokkosen mielestä tanssiesitysten harjoittelu on jännittävää ja kiinnostavaa, ja hänestä on mukavaa nähdä, miten näytökset syntyvät.

– Tanssinäytökset ovat toki jännittäviä, mutta itse esiintyminen on meille jo tuttua, joten esiintyminen itsessään ei juuri jännitä, ellei kyseessä ole vaikeampia liikkeitä, Meriläinen ja Kokkonen sanovat.

Molemmat ovat pitäneet näytöksistä, ja esiintyminenkin on heistä mukavaa.

Kokkonen ja Meriläinen suosittelevat tanssia kaikille vähänkin kiinnostuneille, jotka haluavat ilmaista itseään kehollisesti, ja niille, jotka haluavat haastaa itseään ja kokeilla jotakin uutta.

– Kaikki ovat tervetulleita tanssimaan ja kokeilemaan uutta, he toteavat.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta