play

Pielisen talvi: Helsingin tornitalosta rauhallisen mökkielämän makuun Ruunaalle

Ruunaan Matkailusta vuokrattu mökki ja luonnon rauha kelpaavat Helena Salmiselle.

Ruunaan Matkailusta vuokrattu mökki ja luonnon rauha kelpaavat Helena Salmiselle. Kuva: Martti Heikkinen

Martti Heikkinen

Helsinkiläinen Helena Salminen on herännyt jo aamukuudelta. Päivän valjettua Salminen sovittaa jalkaansa lumikenkiä. Samalla hän ihastelee talvista maisemaa, joka avautuu Ruunaan Matkailusta vuokratun mökin edustalta.

Maisemaan hän ihastui käytyään Ruunaalla viime kesänä.

– Olin Helsingin Seudun Lapinkävijöiden kanssa vaeltamassa Ruunaalla viikon ajan. Samalla reissulla laskimme Ruunaan kosket. Se teki minuun niin kovan vaikutuksen, että halusin ehdottomasti nähdä kosket myös talvella, Salminen kertoo.

Kesällä hän tiedusteli mökin varausmahdollisuutta Ruunaan Matkailun yrittäjä Jarkko Peltolalta. Lokakuussa Salminen teki mökistä varauksen.

– Tuttavani vähän ihmettelivät, että mitä lähden tekemään Ruunaan koskille keskellä talvea. Vastasin, että en mitään. Onneksi sain houkuteltua ystävän mukaan reissuun. Tulimme tänne nauttimaan luonnosta, rauhasta ja hiljaisuudesta, Salminen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pakkanen ei pelota

Majoituskäyttöön tarkoitetulle vuokramökille Salminen asettaa pari vähimmäisvaatimusta.

– Mökissä pitää olla peruslämmitys, ettei tarvitse pelkän takan varassa olla. Tykkään siitä, että mökistä löytyy liinavaatteet, eikä omia tarvitse kuljettaa Etelä-Suomesta saakka mukanaan. Ja ilman muuta mökissä täytyy olla oma sauna. On hienoa päästä lämmittämään puusaunaa, Salminen tuumaa.

Vuokramökistä löytyy myös keittiö. Salmisen mukaan se, että voi itse laittaa omat ruokansa, on hyvä asia.

– Kun saavuimme junalla Lieksaan, kävimme ensin ostamassa sapuskaa viikoksi ja sen jälkeen tilasimme taksin Ruunaalle. Se oli kätevää, Salminen hymyilee.

Helsingissä Salminen asuu korkean tornitalon 12:nnessa kerroksessa. Hän sanoo viihtyvänsä erinomaisesti kaupunkiympäristössä, mutta myöntää kaipaavansa välillä luonnon rauhaan. Sitä Ruunaalta löytyy yllin kyllin.

– Nautin upean talvisesta luonnosta. Joka päivä täytyy ulkoilla ja katsella näitä uskomattoman hienoja maisemia. Ei meillä Etelä-Suomessa tämmöisiä ole, Salminen sanoo.

Lumikenkäilyn lisäksi Salminen aikoo ihastella Ruunaan lumisia koskimaisemia istahtamalla Jarkko Peltolan moottorikelkan kyytiin.

– Se kuulostaa hyvältä. Viikolle luvatut kovat pakkaset on myös kiva kokea. Helsingissä pakkanen, sula meri ja kova tuuli olivat aivan hirveä yhdistelmä. Täällä pakkanenkin tuntuu paremmalta, Salminen vakuuttaa.

Mökkiä voi lämmittää myös puulla.

Mökkiä voi lämmittää myös puulla. Kuva: Martti Heikkinen

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta