play

Pielisen talvi: Jäähallissa on tasainen jää ja runsaasti yleisöluisteluvuoroja

Iltapäivän yleisöluisteluvuorolla on jäällä tilaa harjoitella piruetteja

Iltapäivän yleisöluisteluvuorolla on jäällä tilaa harjoitella piruetteja Kuva: Varpu Strengell

Varpu Strengell

Lieksan jäähallin yleisöluisteluvuorolla iltapäivällä ei tarvitse tungeksia. Yksi luistelija tekee hiljaisia kierroksia ja kaarroksia pitkin sileää jäätä, toinen harjoittelee piruetteja vinhasti pyörien ja kolmas treenaa hyppyä sulavaksi. Jokainen mahtuu jäälle, tilaa on.

Iina Houhala veti pitkästä aikaa luistimet jalkaansa viime syksynä tuodessaan lapsiaan luistelukouluun. Lapset eivät lopulta lajista ainakaan tässä vaiheessa innostuneet, mutta Houhalalle se tarkoitti uuden harrastuksen aloittamista.

– Aloitin taitoluistelun aikuisten ryhmässä ihan nollatasolta. Aiemmin olen luistellut lähinnä koulun liikuntatunneilla aikoja sitten, hän kertoo pitäessään pienen huilitauon.

Mukaan jäälle on lähtenyt esikoulun ensi syksynä aloittava Hilla Houhala. Luistimilla olo on hänelle jo tuttua. Välillä saattaa siitä huolimatta tuiskahtaa jään pintaan, mutta se ei menoa haittaa. Ensimmäiset luistimensa Hilla Houhtala sai jo 2- tai 3-vuotiaana.

Luistelutaito on suomalaisille vähän samanlainen kansalaistaito kuin hiihtokin.

– Onhan se lastenkin hyvä oppia luistelemaan. Kaikki liikuntahan on hyvästä ja luistelussa oppii kehon mototriikkaa, Iina Houhala toteaa.

"Hallissa on hyvä jää"

Arki-iltapäivien yleisöluisteluvuorot sopivat vuorotyötä tekevälle Iina Houhalalle hyvin.

– Aina käydään täällä, kun vain töiltä ehdin. Iltapäivisin täällä on tosi hyvin tilaa harjoitella rauhassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikonloppuisin luistelijoita on enemmän, mutta Houhalan mukaan silloinkin löytyy tilaa harjoitella jossain nurkassa. Parhaillaan työn alla oikeaoppisen piruetin opettelu.

– Liikunta ja uuden oppiminen houkuttivat taitoluistelun pariin. Tässä tulee liikuttua vähän kuin huomaamatta ja luistelu myös kehittää kehon hallintaa. Vähän semmoisena haasteena itselleni olen tämä ottanut. Hypyn haluaisin oppia, ehkä tulevina vuosina oppii niitäkin.

Hilla Houhala opetteli tasapainoa vaativaa vaakaliukua.

Hilla Houhala opetteli tasapainoa vaativaa vaakaliukua. Kuva: Varpu Strengell

Houhala antaa kiitosta luisteluvuorojen maksuttomuudesta, se tekee harrastamisesta helppoa.

– Onhan se muutenkin erilaista luistella hallissa kuin ulkojäilä tai luonnonjäillä. On meillä kotonakin tehty rantaan joskus luistelupaikka, mutta luonnonjää on aina epätasainen. Hallissa on hyvä jää, Houhala kiittelee.

Lisää vuoroja lomille

Lieksan kaupunki tarjoaa ilmaisia yleisöluisteluvuoroja aina, kun hallissa ei ole varattua vuoroa.

– Iltapäivävuoroja luistelijoille on ollut jo pitkään. Niitä käyttävät paljon etenkin eläkeläiset, työttömät ja vuorotyöläiset, kertoo liikuntasihteeri Jarmo Honkanen.

Mailattomia vuoroja ja mailavuoroja lisätään etenkin talvilomien ajaksi.

– Etenkin tämän alueen talvilomaviikolle saadaan lisättyä vuoroja, koska silloin koulut eivät käytä hallia. Ja jos kouluilla hiihdetään Etelä-Suomen lomaviikkojen aikaan, laitetaan niihinkin lisää yleisöluisteluvuoroja päivisin, Honkanen sanoo.

Keskiviikkoaamuisin jäähallissa tehdään huoltotöitä.

– Ja jos sattuu hallille, eikä jäällä ole ketään, aina voi kysyä kentän hoitajilta pääseekö jäälle. Yleensä pääsee, Honkanen vinkkaa.

Jäähallin lisäksi luistelemaan pääsee jäähallin takajään kaukaloon ja Heikkilän kentälle. Kolin ja Vuonislahden välisen retkiluisteluradan valmistumisesta ei ole varmuutta. Jäälle noussut vesi ja lumisateet ovat vaikeuttaneet sen tekoa.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta