play

Uutisten viikko: Planin lastenhallituksen kautta Matias Siira on päässyt vaikuttamaan poliitikkoihin ja olemaan tyttöjen puolella

Matias Siira osallistui toukokuussa Planin lastenhallituksen tempaukseen tyttöjen oikeuksien puolesta.

Matias Siira osallistui toukokuussa Planin lastenhallituksen tempaukseen tyttöjen oikeuksien puolesta. Kuva: Aaro Keipi

Tuire Haverinen

Kun Matias Siira, 13, näki reilu vuosi sitten Tiktokissa Plan International Suomen videon lastenhallituksesta, hän innostui heti ja päätti, että tuohon hän haluaa mukaan.

– Videossa sanottiin jotain, että ootsä 11–16-vuotias nuori. Haluaisitko tällaseen vaikuttajapaikkaan mukaan? Laitoin heti hakuvideon, Siira kertoo.

Seuraavat viikot Siira eli jännityksessä. Hakijoita lastenhallitukseen on paljon, ja Siiran päässä pyörivät monet asiat, kuten pääseekö maalaisjuntti mukaan ja miten matkat Helsinkiin sujuisivat. Puhelin soi ennen vuodenvaihdetta.

– Planista soitettiin, että pääsit lastenhallitukseen. Se tuli kivana yllätyksenä, että valinta tuli puheluna.

Siira halusi lastenhallitukseen, koska hän haluaa vaikuttaa, sekä suoraan päättäjiin että muutenkin. Tärkeitä aiheita hänelle ovat tasa-arvo, tyttöjen oikeudet ja ilmastonmuutos.

– Planin lastenhallitus vaikutti hirveän jämäkältä porukalta, jotka vaikuttavat somessa ja muualla.

Monessa mukana

Matias Siira on ollut Planin lastenhallituksessa mukana nyt vuoden, tammikuussa hänellä alkoi toinen kausi. Samalla Pohjois-Karjalaan saatiin lisävahvistusta, kun lastenhallituksessa aloitti myös lieksalainen Samu Honkanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Planin mukana Siira on päässyt jo moneen mukaan. Esimerkiksi toukokuussa lastenhallitus järjesti Helsingissä hallitusneuvotteluiden aikaan vetoomustempauksen, jossa uutta hallitusta ja Suomea vaadittiin olemaan myös jatkossa tyttöjen puolella.

– Marssimme Eduskuntatalolta Säätytalolle ja jaoimme vetoomuksia. Paikalla kävi Petteri Orpo ja muita, ja he ottivat vetoomuksia mielenkiinnolla vastaan. Olin Petteristä parin metrin päässä ja kuulin, kuinka hän sanoi, että hyvä, että kannatatte tällaista, Siira kertoo.

Siiran mieleen on jäänyt myös helmikuussa pidetty Inspiraatiopäivä, jossa oli Iranin naisten oikeuksista puhumassa Planin asiantuntija Baharak Bashmani.

– Pääsimme kuulemaan, kuinka Iranin naiset puolustavat oikeuksiaan henkensä uhalla, minkä jälkeen pääsimme miettimään pienryhmissä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Se oli tosi kiva kokemus, kun ei ollut vain kuuntelemista.

Viimeksi Siira on ollut mukana eduskunnassa Planin ilmastotempauksessa, jonka Plan järjesti yhdessä eduskunnan ympäristövaliokunnan kanssa.

– Sielläkin kävi aika paljon päättäjiä muun muassa Maria Ohisalo. Pääsin haastattelemaan heitä, ja veimme eduskuntaan Ugandan ilmastoaktivistien kirjoittamia lappuja.

Lastenhallituksessa oleminen on ollut Siiralle todella mieluista, ja hän suunnitteleekin, että jatkaisi hallituksessa täysi-ikäistymiseen saakka.

– Meillä on ensi viikolla uuden hallituksen kanssa ensimmäinen kokous, odotan uusien kasvojen tapaamista. Ja kohta on taas Inspiraatiopäivätkin, hän kertoo haastatteluhetkellä.

Nuorten vaikuttajaryhmä

Planin lastenhallitus on nuorten vaikuttajaryhmä, jossa nuoret pääsevät vaikuttamaan lapsen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumiseen maailmassa. Lastenhallitus perustettiin Suomeen vuonna 2001.


Lastenhallitukseen kuuluu kaksikymmentä 11–18-vuotiasta nuorta. Hallitukseen haetaan uusia jäseniä joka vuosi loka–marraskuussa, mutta halutessaan nuoret voivat olla toiminnassa sen vuoden loppuun asti, kun he täyttävät 18 vuotta.


– Toki toiminnasta voi jäädä pois oman kiinnostuksen mukaan jo aiemminkin. Lastenhallitus on kaikille jäsenille harrastus, kertoo nuorten toiminnan suunnittelija Emmi Uutela Plan International Suomesta.


Nuoria on Uutelan mukaan hyvin eri puolelta Suomea. Valinnan uusista jäsenistä tekee lastenhallitus itse äänestämällä.


– Valinnoissa koitetaan ottaa huomioon, että edustusta olisi laajasti eri puolilta ja erilaisista taustoista, mutta aina riippuu myös hakijoiden määrästä, mistä puolilta Suomea jäseniä on kunakin vuonna, Uutela sanoo.


Lastenhallituksessa nuoret pääsevät vaikuttamaan monipuolisesti. Ohjelmassa on ollut vaikuttamisprojekteja, päättäjien tapaamisia ja puhekeikkoja erilaisissa tapahtumissa. Lastenhallitus on järjestänyt myös tapahtumia, teemapäiviä ja työpajoja, kampanjoinut somessa ja tuottanut omaa podcastia.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta