play

Pielisen Karjalan musiikkiopistossa on hyvä aloittaa soittoharrastus – "Opettajat ovat kannustavia ja mukavia, ja he tsemppaavat opiskeluun"

Nella Rossinen on harrastanut sellon soittoa vuodesta 2017 lähtien.

Nella Rossinen on harrastanut sellon soittoa vuodesta 2017 lähtien. Kuva: Iida Kuittinen

Iida Pitkänen

Nurmeslaisen Nella Rossisen mielestä Pielisen Karjalan musiikkiopisto on hyvä paikka aloittaa soittoharrastus. Soitinvalikoimat ovat monipuoliset, ja ne vaihtelevat toimipisteittäin. Nurmeksen toimipisteellä voi soittaa muun muassa selloa, saksofonia, sähkökitaraa, pianoa, viulua ja puhallinsoittimia.

Rossisen ensisijainen soitin on sello. Lisäksi hän soittaa saksofonia. Sellon soittoa hänelle opettaa Renata Solonen ja saksofonia Kimmo Kokkonen.

Rossisen mielestä oli hyvä päätös aloittaa opiskelu musiikkiopistolla, koska hän ajatteli, että sellon soittaminen olisi mukavaa ja toisi vaihtelua kouluarkeen.

– Aloitin sellon soiton musiikkiopistolla vuonna 2017, kun olin kolmannella luokalla. Saksofonin aloitin vasta tämän vuoden alussa. Halusin ottaa sen sivusoittimeksi, koska se tukisi soittoharrastustani ja taitojani, Rossinen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänelle soittaminen on hyvää tekemistä, josta hän voi nauttia ja unohtaa arjen kiireet. Rossisen mukaan musiikkiopistolla opiskelu on ollut hyödyllistä.

– Opettajat ovat kannustavia ja mukavia, ja he tsemppaavat opiskeluun. Heiltä voi myös aina kysyä apua, hän sanoo.

Lavajännitys normaalia

Musiikkiopistolla opiskeluun kuuluvat esiintyminen sekä soittotunnit ja teoriatunnit, jotka ovat kerran viikossa. Soittotuntien opetus on henkilökohtaista, mutta teoriatunnit on jaettu useamman hengen ryhmiin perustuen siihen, millä tasolla opiskeluja on menossa. Soiton tasoja ovat startteri, perustaso 1, perustaso 2 ja perustaso 3.

Nella Rossinen opiskelee perustasolla kolme ja aikoo käydä tasot loppuun asti. Sekä soitto-, että teoriatunnit ovat hänen mukaansa täysiä, ja niissä käydään paljon asioita läpi, mutta ne ovat usein myös rentoja. Teoriatunneilla saatetaan opiskelun lisäksi myös esimerkiksi pelata aiheeseen liittyviä kahoot-pelejä ja soittaa putkisoittimilla.

Kun on muutaman kerran esiintynyt, se ei enää jännitäkään niin paljon.
Nella Rossinen

Opetukseen sisältyvää esiintymistä on joka kevät ja syksy. Esiintyessään opiskelijat pääsevät näyttämään taitojaan ja edistymistään harrastuksessaan.

Esitykset järjestetään Hannikaisen salissa ja niihin harjoitellaan soittotunneilla, mutta kotona harjoittelu on Rossisen mukaan erittäin suositeltavaa. Kappaleet on yleensä valittu yhdessä opettajan kanssa, joten voit itse vaikuttaa siihen, mitä haluat soittaa.

– Esiintymisestä saa hyvin kokemusta, ja kun on muutaman kerran esiintynyt, se ei enää jännitäkään niin paljon. Toki pieni lavajännitys on normaalia ja jännitän välillä itsekin, jos kyseessä on hankalampi kappale, Rossinen mainitsee.

Hän harjoittelee soittamaan eniten klassista musiikkia ja on esiintynyt useasti yksin sekä yhdessä pianon ja toisten kielisoittimien kanssa.

Opettajilta vinkkejä

Menestyminen soittoharrastuksessa vaatii esiintymisen lisäksi Nella Rossisen mielestä myös sitä, että harjoittelee kotona soittotuntien kappaleita ja on aktiivinen sekä kiinnostunut opiskelusta.

– Opettajilta kannattaa ottaa vinkkejä, he ovat asiantuntijoita soittimien suhteen. Jokaisessa soittimessa on omat haasteensa, joten ei kannata lannistua, jos ei heti muista kaikkia ääniä tai termejä ulkoa, Rossinen sanoo.

Tulevaisuudessa Rossinen aikoo jatkaa ainakin sellon soittoa, ja hän haluaisi liittyä orkesteriin, jotta pääsisi soittamaan isommillekin yleisöille.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta